Ρεπορτάζ από την παρέμβαση των αναπληρωτών στο συνέδριο της ΔΟΕ

Παναγιώτης Ανάπαλης, αναπληρωτής εκπαιδευτικός

Από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουνίου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποίησε τακτική γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τους τοπικούς συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών από όλη τη χώρα.

Η φετινή εκπαιδευτική χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στάθηκαν απέναντι στο απαράδεκτο νέο σύστημα προσλήψεων, γνωστό ως «προσοντολόγιο», σύμφωνα με το οποίο η προϋπηρεσία των αναπληρωτών  θα μοριοδοτείται κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα κατά το άλλο 50%. Με άλλα λόγια, οι εκπαιδευτικοί θα αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, σεμινάρια 300 ωρών κοκ, μετατρέποντας τον διορισμό σε κυνήγι τίτλων σπουδών, συχνά αμφιβόλου ποιότητας[1]. Επιπλέον, το «προσοντολόγιο» στην ουσία σημαίνει απολύσεις αναπληρωτών που δουλεύουν χρόνια αλλά δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετά μόρια και την αντικατάστασή τους με νέους εργαζόμενους με περισσότερα χαρτιά. Για μία ακόμα φορά δηλαδή δε μιλάμε για διορισμούς αλλά για ανακύκλωση εργαζομένων!

Παρά το γεγονός όμως ότι μέσα στην χρονιά οργανώθηκαν απεργίες από τους αναπληρωτές που έδωσαν έναν σημαντικό αγώνα, η πλειοψηφία της Συνέλευσης της ΔΟΕ, μέσω των παρατάξεων ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΑΕΕΚΕ/ΕΡΑ (παρατάξεις που πολιτικά συνδέονται με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οι δύο) αποφάσισε ότι το ζήτημα των αναπληρωτών και του νέου συστήματος διορισμών δεν θα μπει στην ημερήσια διάταξη, αλλά το παρέπεμψαν στην τελευταία συζήτηση του συνεδρίου, στο πρόγραμμα δράσης, προσπαθώντας να αποφύγουν την ουσιαστική συζήτηση και υποτιμώντας το!

Αυτή η στάση θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη, εάν δεν είχαν προηγηθεί καταρχήν η προδοτική στάση της ΔΟΕ κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων και στη συνέχεια η πλήρης απουσία αναφοράς και κριτικής στο «προσοντολόγιο» στα προσυνεδριακά κείμενα.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Γενάρη, που οργανώθηκαν οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες των αναπληρωτών η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών αρνήθηκε να δώσει στο κίνημα των αναπληρωτών τον αέρα για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί[2]. Δεν οργάνωσαν κανενός είδους εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει το νέο σύστημα στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, εκστρατεία που τελικά οργανώθηκε από το ίδιο το συντονιστικό των αναπληρωτών, χωρίς την στήρικξη της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας. Αν και αναγκάστηκαν να συρθούν και να καλέσουν σε απεργία χωρίς να την οργανώσουν, χωρίς να ετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να δώσουν στο κίνημα τις προοπτικές που οφείλει να δίνει μία συνδικαλιστική ηγεσία! Ενώ, ακόμα και τα προφανή και πρακτικά ζητήματα, όπως το να οργανώσουν την κάθοδο στην Αθήνα στις 11 Γενάρη, με λεωφορεία, το έκαναν μετά από μεγάλες πιέσεις! Τελικά, η πραγματικότητα είναι απλή: την περίοδο των κινητοποιήσεων η ηγεσία της ΔΟΕ τόσο στις πράξεις όσο και στα λόγια δεν πήρε καθαρή θέση ενάντια στο «προσοντολόγιο» που αν εφαρμοστεί, θα πλήξει χιλιάδες εργαζόμενους που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται!

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αναπληρωτές – εκλεγμένοι σύνεδροι αλλά και μέλη του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών- οργάνωσαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στη συνέλευση της ΔΟΕ στις 24 και στις 25 Ιούνη, για να καταγγείλουν το νέο σύστημα διορισμών και τη στάση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της παρέμβασης των αναπληρωτών, είναι ότι την πρώτη μέρα της παρέμβασης, συμμετείχαν από κοινού οι παρατάξεις «Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε.» (παράταξη που συμμετέχουν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) και «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ, η παράταξη του ΚΚΕ) και αναπληρωτές των αντίστοιχων χώρων, φωνάζοντας από κοινού συνθήματα και καλώντας την πλειοψηφία να βάλει το θέμα των αναπληρωτών στην ημερήσια διάταξη και να πάρει σαφή θέση για το νέο σύστημα διορισμών!

Φυσικά, η πλειοψηφία, επικαλούμενη γραφειοκρατικούς λόγους, δεν έβαλε το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και τελικά συζητήθηκε την τελευταία στιγμή, το γεγονός όμως πως οι δύο παρατάξεις έδωσαν μαζί αυτή τη μάχη, αξίζει να σημειωθεί σαν μία εξέλιξη απαραίτητη όσο και σπάνια, κυρίως από τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

Την τελευταία μέρα της συνέλευσης και κάτω από αυτές τις πιέσεις, το Προεδρείο πρότεινε να παρθεί κοινή απόφαση ενάντια στο νόμο για τους διορισμούς και το «προσοντολόγιο», η οποία όμως στην τελική της διατύπωση εμπεριείχε θολά σημεία, αναγκάζοντας Παρεμβάσεις και ΑΣΕ να την καταψηφίσουν.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ με τις λεπτομέρειες της απόφασης και τα υπόλοιπα σημαντικά σημεία της Συνέλευσης.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής