Array

Ψυχική Υγεία και Ειδική Αγωγή: Οι εργαζόμενοι συντονίζουν τη δράση τους

Στις 12ης Μαΐου συναντηθήκαμε εργαζόμενοι από χώρους της Ψυχικής Υγείας και της Ειδικής Αγωγής για να συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα και να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Η συνάντηση αυτή ήταν ο καρπός πολλών και επίπονων προσπαθειών εδώ και αρκετό καιρό. Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τους κόπους μας.

μαζική συμμετοχή

Στη σύσκεψη αυτή ήρθαν για πρώτη φορά πολλοί εργαζόμενοι (πάνω από 100) από πολλές δομές της Ψυχικής Υγείας κυρίως, και λιγότερο από την Ειδική Αγωγή, καθώς στην Ψυχική Υγεία οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες (πάλι) και αυτό κινητοποιεί περισσότερο. Ήρθαν εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις – από Βόλο, Πάτρα, Ναύπακτο, Άμφισσα. Συνολικά στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από 21 τουλάχιστον χώρους, εκπρόσωποι από 3 επιχειρησιακά σωματεία, από 2 κλαδικά σωματεία και από την Ομοσπονδία ΠΟΜΕΑ (ειδικής αγωγής – ιδιωτικών κέντρων).

αγανάκτηση

Πολλοί συνάδελφοι πήραν το λόγο και, ανάμεσα σ’ άλλα μας ενημέρωσαν για τις συνθήκες στη δουλειά τους, τη μη καταβολή των μισθών, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις των συναδέλφων, την τρομοκρατία από τις διοικήσεις και την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον των δομών αυτών, των θέσεων εργασίας αλλά και για τις παροχές των υπηρεσιών στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη και που τις δικαιούνται.

Η οργή για την κατάσταση απευθυνόταν τόσο στο κράτος / κυβερνήσεις, όσο και στους εργοδότες.

στόχοι

Συζητήσαμε για τους στόχους μας σ’ αυτή τη φάση και καταλήξαμε στα εξής:

– Να δημοσιοποιήσουμε με συντονισμένο τρόπο τα προβλήματα και τους κινδύνους στους χώρους μας, τόσο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους όσο και τους χρήστες των υπηρεσιών μας και τις οικογένειές τους

– Να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε κοινές και συντονισμένες δράσεις.

– Να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία σωματείων στους χώρους όπου δεν υπάρχουν, προκειμένου να αυξηθεί η εμπλοκή όλων στη διαμόρφωση των μορφών πάλης και να χτιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα που έως τώρα ήταν αδύναμο (ανύπαρκτο στις δομές ψυχικής υγείας Ιδιωτικού Δικαίου). Όπου δεν επαρκεί ο αριθμός των εργαζομένων για σύσταση τοπικών (επιχειρησιακών) σωματείων να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε κλαδικά σωματεία.

– Συγχρόνως, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για μια νέα οργάνωση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για συντονισμένη αντιμετώπιση και υπέρβαση της σημερινής αδιέξοδης πραγματικότητας.

βδομάδα δράσης 29/5 – 2/6

Για το αμέσως επόμενο διάστημα αποφασίσαμε να κηρύξουμε ως βδομάδα Δράσης την περίοδο 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2006. Αυτή θα περιλαμβάνει:

– Κοινή Συνέντευξη Τύπου

– Αποστολή δελτίων τύπου σε όλα τα ΜΜΕ

– Αποστολή επιστολών στο Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας

– Συνάντηση με Υπουργό Υγείας

– Επιστολές ή και συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων

– Αφίσα η οποία να αναρτηθεί σε όλους τους χώρους δουλειάς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

– Να διοργανώσουμε ένα καλλιτεχνικό γεγονός στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να συναντηθούμε εργαζόμενοι και χρήστες των υπηρεσιών υγείας και να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας.

– Γενικές Συνελεύσεις στον κάθε χώρο για να εμπλακούν οι εργαζόμενοι.

συντονιστική επιτροπή

Κλείσαμε τη σύσκεψη αυτή διευρύνοντας την Συντονιστική Επιτροπή για να δρομολογηθούν τα παραπάνω.

Αποδεχτήκαμε ότι για να κερδίσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε και διεκδικούμε για τους εαυτούς μας και για τους ανθρώπους που υπηρετούμε πρέπει να προχωρήσουμε αυξάνοντας τις δυνάμεις μας και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας.

Αγγελική Συλλιγαρδάκη

Συντονιστική Επιτροπή δομών Ψυχ. Υγείας και κέντρων Ειδ. Αγωγής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα