Άρθρο της Σύνταξης, από το τ.398 (15-30/10) του "Ξ" που κυκλοφορεί
Τα ψέματα της κυβέρνησης Σαμαρά για δήθεν «απεμπλοκή από τα μνημόνια» ξεσκεπάζονται καθημερινά.
Στη συνάντηση που είχε την Κυριακή 12/10 ο υπ. Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, η τελευταία ζήτησε από τη μια συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» (των ίδιων δηλαδή πολιτικών) και από την άλλη διευκρίνισε πως μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα χρειαστεί μια «προληπτική γραμμή πίστωσης».
Τρεις μέρες πριν είχε ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι αυτή η γραμμή πίστωσης δεν αφορά μόνο την βοήθεια στην προσπάθεια δανεισμού, αλλά
«προσφέρει κι ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και επιτήρησης, που κάνει τους επίσημους πιστωτές να αισθάνονται πιο ασφαλείς ότι η χώρα θα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε στις 11/10 και ο Πολ Τόμσεν, πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Ο δε Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωνε τις ίδιες μέρες πως
«χωρίς πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, συμφωνημένο με την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα και δεν θα αγοράζει τίτλους τραπεζών».
Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν τυπικά η κυβέρνηση «κατασκευάσει» μια δήθεν αποχώρηση του ΔΝΤ ή μια «έξοδο από τα μνημόνια», οι ίδιες πολιτικές σκληρής λιτότητας θα συνεχιστούν, το ίδιο και η αυστηρή επιτήρηση της οικονομίας.
Παντελής ήταν και η διάψευση των κυβερνητικών εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται από τις 14/10 στην βουλή, έρχεται νέα φορολογική επιδρομή με επιπλέον 805 εκ. ευρώ άμεσων και 930 εκ. ευρώ έμμεσων φόρων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε παραπέρα μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκ. ευρώ και των κοινωνικών δαπανών κατά 459 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την πορεία της οικονομίας τα χρόνια της κρίσης (2008-2014) δείχνουν ότι συνολικά η ύφεση έφτασε το 30%! Καταστράφηκε δηλαδή σχεδόν το 1/3 του ετήσιου πλούτου που παράγει η χώρα!
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ 6,3 εκατομμύρια Έλληνες, 58,9% του συνόλου, είτε ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (το 23,1%) είτε οριακά πάνω απ’ αυτό (το 35,7%) με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να διολισθήσουν κάτω απ’ αυτό.
Να σημειώσουμε πως το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 5.078 € το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 423 € το μήνα – ποσό το οποίο είναι αδύνατο να επιτρέψει σε οποιοδήποτε άτομο να επιβιώσει, αν δεν εξαρτάται από άλλα μέλη της οικογένειάς του, καθώς δεν φτάνει ούτε για νοίκι και λογαριασμούς.
Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των φτωχότερων της Ευρώπης μετά τη Βουλγαρία. Μαζί με τη Βουλγαρία η Ελλάδα μοιράζεται και την πρωτιά όσον αφορά την οικονομική ανισότητα, με το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού να έχει 6,6 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20%.
Τα στοιχεία που αφορούν τον πλούτο του μεγάλου κεφαλαίου είναι πραγματικά εξοργιστικά.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Wealth-X» που εδρεύει στην Σιγκαπούρη, όσον αφορά τα άτομα με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκ. δολαρίων η Ελλάδα έχει αναδειχτεί «η χώρα με τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη» (συγκεκριμένα 505 άτομα κατέχουν περιουσία 60 δις δολαρίων).
Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση του καπιταλισμού που βιώνουμε, μπορεί αυτή την στιγμή να έχει χτυπήσει χειρότερα την Ελλάδα, όμως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων ακόμα και στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.
Μέρα με την μέρα, το συμπέρασμα πως αυτό το σύστημα δεν μεταρρυθμίζεται αλλά πρέπει να ανατραπεί, γίνεται κτήμα όλο και περισσότερων εργαζόμενων, ανέργων και νεολαίων. Το πιο σημαντικό καθήκον της εποχής μας είναι το χτίσιμο μιας Αριστεράς έτοιμης να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Αυτό το καθήκον δεν είναι ένα απλά «εθνικό» καθήκον των Ελλήνων εργαζομένων, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.
_______________
Η ΕΕ της κρίσης και των αδιεξόδων
Ενώ η κόντρα ανάμεσα στη γαλλική και ιταλική κυβέρνηση από τη μια και τη γερμανική κυβέρνηση μαζί με το διευθυντήριο της ΕΕ από την άλλη, συνεχίζεται, έρχεται νέο πλήγμα στην αξιοπιστία των επιτελείων της άρχουσας τάξης. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Φιλανδίας, μιας χώρας-πρότυπο για τους αστούς αναλυτές. Η Φινλανδία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2008 όταν άρχισε η κρίση της Ευρωζώνης, που επηρεάζει σημαντικά τις εξαγωγές της, ενώ η οικονομία της αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν πως στην Γερμανία 1 στα 5 παιδιά μεγαλώνει στην φτώχεια, 7,4 εκ. άνθρωποι υποαπασχολούνται ενώ οι μισθοί παραμένουν «κολλημένοι» στα επίπεδα που είχαν πριν 15 και πλέον χρόνια.
_______________ |
---|