Array

«Προσλήψεις» στη RYANAIR: Πόσο κοστίζει ο μεσαίωνας;

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

«H απόφαση της Ryanair για την άμεση δημιουργία 2.800 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των μεγάλων επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε με συνεχείς επαφές και επίπονες προσπάθειες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Οι θετικές επενδυτικές ανακοινώσεις για την Οικονομία θα συνεχιστούν. Άλλωστε, το 2014 θα είναι, μετά από πολλά δύσκολα χρόνια, η χρονιά της Ανάπτυξης και των υγιών νέων θέσεων εργασίας.»

Με αυτή τη δήλωση (22/1/2014) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, λειτουργώντας και σαν εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, χαιρέτισε την είσοδο της αεροπορικής εταιρείας RYANAIR στην ελληνική αεροπορική αγορά και την υποτιθέμενη δημιουργία 2.800 νέων θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα η εν λόγω διαδικασία προσλήψεων δείχνει ότι το «success story» και η «ανάπτυξη», για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, σημαίνει κοροϊδία, εκμετάλλευση και εμπόριο ελπίδας στην καλύτερη περίπτωση.

Στις 20/2 η εργολαβική εταιρεία Crewlink ξεκίνησε για λογαριασμό της RYANAIR τη διαδικασία προσλήψεων στη Θεσσαλονίκη. Σε μια περίοδο που η ανεργία στην Ελλάδα καλπάζει ειδικά στους νέους εργαζόμενους εκατοντάδες ήταν αυτοί που πήγαν για μία αίτηση. Η εργολαβική εταιρεία όμως ακολουθεί μια διαδικασία προσλήψεων που θα κοστίσει σε κάθε υποψήφιο ένα ποσό που ξεκινά από 500€ και μπορεί να φτάσει τα 3500€ περίπου.

Κάθε υποψήφιος καλείται για να συμμετέχει στη διαδικασία της επιλογής να καταβάλλει αρχικά 500€. Όσοι υποψήφιοι περάσουν στην επόμενη φάση καλούνται να μεταβούν για εκπαίδευση στη Γερμανία όπου πρέπει να πληρώσουν άλλα 700€ για διαμονή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας συν ένα ποσό ανάμεσα στα 1.749€ και 2.349€ (ανάλογα αν θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις) για τα δίδακτρα της εκπαίδευσης (όλες οι πληροφορίες στο site http://www.crewlink.ie/).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το αρχικό ποσό των 500€ δεν επιστρέφεται ακόμα κι αν οι υποψήφιοι κοπούν από την 1η φάση, ενώ για τα υπόλοιπα ποσά δεν ξεκαθαρίζεται εάν και πώς θα επιστραφούν.

Η RYANAIR από την πλευρά της δήλωσε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία προσλήψεων αφού αυτή την έχει αναλάβει αποκλειστικά η εργολαβική εταιρεία. Εδώ μιλάμε για ένα ξεκάθαρο εμπόριο ελπίδας και εκμετάλλευση της τραγικής κατάστασης χιλιάδων ανέργων στις πλάτες των οποίων παίζεται ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας χωρίς έλεος. Ο φορέας αυτής της εκμετάλλευσης μας είναι αδιάφορος, το γεγονός είναι το σημαντικό.

Από την άλλη μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε (ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογραφία σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) η RYANAIR προσπαθεί να βγάλει την ουρά της απ’ έξω αλλά είναι σαφές ότι γνωρίζει πολύ καλά τη διαδικασία και έμμεσα ή άμεσα την επικροτεί αφού στο site της η Crewlink διαφημίζεται ως ο κατ’ εξοχήν συνεργάτης της αεροπορικής εταιρείας στα θέματα επιλογής και εκπαίδευσης προσωπικού.

Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας ότι ο αριθμός θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (2.800) για λογαριασμό της εταιρείας δεν προκύπτει από πουθενά. Απλά η εταιρεία σε ανακοίνωση της δήλωσε ότι έχει σαν στόχο σε κάθε εσωτερική πτήση της στην Ελλάδα να έχει στο προσωπικό καμπίνας έναν τουλάχιστον ελληνόφωνο υπάλληλο.

Τέλος, χαρακτηριστικός είναι και ο μισθός που υπόσχεται η RYANAIR σε όσους εργαζόμενους βρούνε τα χρήματα για να περάσουν τη διαδικασία εκπαίδευσης και τελικά προσληφθούν. Η ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο για μισθό «ανταγωνιστικό σε σχέση με τα ισχύοντα στη χώρα που εργάζεται». Ωραίο ανέκδοτο απαντάμε εμείς. Σε μία χώρα όπου ο βασικός μισθός είναι τα 580€ μεικτά και στην πραγματικότητα στην αγορά εργασίας κυκλοφορούν μισθοί πολύ χαμηλότεροι, ενώ τόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΕΠΕ κτλ) όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι είναι πολύ εύκολο για μια εταιρεία να επικαλείται την «ανταγωνιστικότητα».

Αυτή λοιπόν είναι η «ανάπτυξη» που κυβέρνηση και Τρόικα πρεσβεύουν: ασύδοτη και αναίσχυντη κερδοφορία για το κεφάλαιο που οικοδομείται πάνω στα ερείπια κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος. Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα άλλο δρόμο από την οργάνωση, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και όσων τις εκφράζουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα