Όχι στον ΣΜΑ στην Ευκαρπία – προκήρυξη του «Ξ»

Η οργάνωση του «Ξ» στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά στην κατάληψη του χώρου που προορίζεται για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία. Η προκήρυξη που ακολουθεί μοιράζεται μαζικά στους κατοίκους της περιοχής.

 

Απαιτούμε εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα!

Όχι στον ΣΜΑ στην Ευκαρπία!

 

Η απόφαση για δημιουργία ΣΜΑ στην Ευκαρπία έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη οργή  όλων των κατοίκων της περιοχής. Ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι κρίσιμος καθώς προσπαθούν να μας πείσουν για την «αθωότητα» και την υπερσύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να έχει ένας ΣΜΑ, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει ακόμα παραπάνω υποβάθμιση της Ευκαρπίας με επιπτώσεις για όλη τη δυτική (κυρίως) Θεσσαλονίκη.

 

Οι ΣΜΑ αφήνουν πίσω τους υγρά απόβλητα. Ακόμα κι αν λειτουργεί μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, έχουμε κάθε λόγο να μην εμπιστευόμαστε καθόλου τις υποσχέσεις των ιθυνόντων ότι αυτός θα λειτουργεί σωστά και με αυστηρές προδιαγραφές! Από ψέματα, από την κεντρική και τις τοπικές διοικήσεις, έχουμε χορτάσει. Ακόμα όμως και να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού (αυτό το αποκρύβουν) δεν μπορεί να συγκρατήσει τα βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες που εμπεριέχονται στα υγρά απόβλητα και προκύπτουν από τη συμπίεση των σκουπιδιών. Αυτά, εύκολα μπορούν μετά από κάποια διαρροή να περάσουν στα γύρω εδάφη και στον υδροφόρο ορίζοντα!

Άμεση απάντηση

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας και των γύρω περιοχών, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους απαντήσαμε άμεσα, με κατάληψη του χώρου όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν τα έργα.  Έχουμε υπόψη μας όμως πως ο αγώνας ούτε σταματά εδώ ούτε θα είναι εύκολος. Από τη μια γιατί τα βάζουμε με μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα που θα κινήσουν γη και ουρανό για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Από την άλλη γιατί οι «αρμόδιοι» της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φίλοι τους επί της ουσίας δίνουν κάλυψη σ’ αυτά τα συμφέροντα. Και θα δοκιμάσουν κάθε τρόπο να μας κάμψουν: 

  • Είτε ποντάροντας στην κούραση μας και περιμένοντας στη γωνία μέχρι να αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο, 

  • είτε  χρησιμοποιώντας απευθείας καταστολή, στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν την κατάληψη

    Και στα δύο αυτά ενδεχόμενα η απάντηση πρέπει να είναι μία: η μαζικότητα.

Πώς θα κάνουμε… ΜΑΤ

Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε το έκτρωμα που πάνε να φτιάξουν πρέπει όλοι οι κάτοικοι να μπούμε μπροστά στην μάχη ώστε:

  •  Να υπάρχει μαζική παρουσία στην κατάληψη (μέσα από ενημέρωση πόρτα-πόρτα όλων των κατοίκων)

  •  Να υπάρχει δημοκρατική οργάνωση του αγώνα, με τακτικές συνελεύσεις (πχ κάθε Κυριακή) όπου θα συζητιούνται ανοιχτά όλες οι απόψεις και θα παίρνονται οι αποφάσεις

  •  Να  εκλεγεί συντονιστική επιτροπή του αγώνα και ομάδες εργασίας, ώστε να μοιράζεται η δουλειά που είναι να γίνει σε περισσότερα άτομα

 Επίσης είναι πολύ σημαντικό ο αγώνας να μην απομονωθεί. Το ζήτημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων αφορά όλη την Θεσσαλονίκη γιατί πέρα από τον συγκεκριμένο ΣΜΑ σχεδιάζεται εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην Άσσηρο και στα Βασιλικά και ήδη υπάρχουν ομάδες- σύλλογοι που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

 

Ο αγώνας αυτός μπορεί να αναζητήσει συμμάχους τόσο σε συγκεκριμένες περιοχές που πλήττονται πιο άμεσα, όσο και σε ολόκληρη την πόλη με στόχο να αφυπνίσει όλους τους Θεσσαλονικείς για το θέμα των σκουπιδιών.

 

Υπάρχει ασφαλής, οικονομική πρόταση για τα σκουπίδια!

Πρέπει όμως να  σταθούμε σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο: Μπροστά στην άρνησή μας να γίνει ο ΣΜΑ θα μας απευθύνουν πολλά ερωτήματα προσπαθώντας να μας στριμώξουν και να πουν πως «δεν έχουμε αντιπρόταση».

 

Πώς απαντάμε λοιπόν στο ερώτημα «και τι θα γίνει τελικά με όλα αυτά τα σκουπίδια;»

 

Απαντάμε με μια πρόταση που σέβεται τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον, που ανοίγει θέσεις εργασίας και μειώνει τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη. Η πρόταση  αυτή περιλαμβάνει τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: 1. χαρτί 2. πλαστικά- μέταλλα- γυαλί 3. ζυμώσιμα- οργανικά 4. υπόλοιπα. Σε επόμενο στάδιο γίνεται περαιτέρω επεξεργασία σε μικρές μονάδες όπου θα γίνεται ο πλήρης διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων, ενώ από τα οργανικά παράγεται λίπασμα. Τα υπόλοιπα (τα λεγόμενα «αδρανή», π.χ. μπάζα, οικοδομικά υλικά κλπ) μπορούν να αξιοποιηθούν σε αποκαταστάσεις τοπίων και στην οδοποιία. Αυτό το μοντέλο μπορεί και πρέπει να λειτουργεί κάτω από συνθήκες δηµοκρατικού ελέγχου από την τοπική κοινωνία και τους εργαζόµενους.

 

Ενώ αυτή η πρόταση είναι ουσιαστικά απλή στην εφαρμογή (απαιτεί μικρές εγκαταστάσεις και πολύ χαμηλό κόστος) οι Δήμοι δεν την εφαρμόζουν όχι λόγω άγνοιας ή ανευθυνότητας αλλά γιατί συνδέονται με την κεντρική εξουσία ή και τα εργολαβικά συμφέροντα των σκουπιδιών που θα βγάζουν κέρδη σε βάρος της υγείας μας. Οι κάτοικοι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ ανοίγοντας ταυτόχρονα την συζήτηση για το πώς θα διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας και σε τελική ανάλυση πώς θα βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής στους δήμους μας.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα