Προγραφές… αντί μεταγραφών

Της Ερίντας Ντίνου – ΑΣΟΕΕ

Με αφορμή το σκάνδαλο της μεταγραφής του γιου του υπουργού γεωργίας Σ. Τσιτουρίδη και το μπαράζ αποκαλύψεων που ακολούθησε για σωρεία παράνομων μεταγραφών και ρουσφετιών από πολιτικούς (Βούγιας κτλ) η κ. Γιαννάκου θεώρησε πως ο ισχύον νόμος για τις μεταγραφές είχε πολλά παραθυράκια και αποφάσισε να φτάσει στο άλλο άκρο: να τις απαγορεύσει σχεδόν τελείως! Σύμφωνα λοιπόν με αυτό δικαίωμα μεταγραφής έχουν μόνο : 1) Οι πολύτεκνοι που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά, βάζοντας όμως ως προϋπόθεση κανένα από τα τρία παιδιά να μην έχει υπερβεί το 24ο έτος της ηλικίας του. 2) Τα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν θύματα από την τρομοκρατία. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει πολύ λίγα άτομα και έχει συμπεριληφθεί στη ρύθμιση περί μετεγγραφών από το 1990.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας αφήνει εντελώς ακάλυπτες τις οικογένειες με δύο παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία σήμερα αλλά και τα παιδιά που πάσχουν από κάποια ασθένεια. Για τους πρώτους έχει σαν όρο ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών να μην υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ κατ’ έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να γίνει δεκτή η αίτηση είναι οι φοιτητές αυτοί να έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους. Εάν δηλαδή μετεγγραφούν, αυτό θα γίνει στο δεύτερο έτος σπουδών και μάλιστα προς την άνοιξη. Ποια οικογένεια όμως με τόσο χαμηλό εισόδημα έχει τη δυνατότητα να συντηρεί τρία σπίτια για έναν τουλάχιστον χρόνο, όπως προβλέπει ο νόμος μέχρι να υποβληθεί η αίτηση μετεγγραφής; Αυτό μάλλον το αγνόησε ο νομοθέτης. Ενώ για τους δεύτερους διευκρινίζει πώς οι μετεγγραφές αυτές δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν το 8% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής, εάν πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα και το 5% εάν πρόκειται για ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Εάν τώρα αυτές τις προϋποθέσεις τις πληρούν περισσότεροι φοιτητές από το επιτρεπόμενο ποσοστό, για την αποφυγή της υπέρβασης του ορίου, θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια που θα χουν σχέση με το εισόδημα της οικογένειας του υποψηφίου καθώς και η βαθμολογία του.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως στο αρχικό σχέδιο νόμου απαγορεύονταν οι μεταγραφές σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής αρρωστήσει στη διάρκεια της φοίτησης του και γενικά στις περιπτώσεις προβλημάτων υγείας εκτός των πολύ βαριών. Βέβαια κατόπιν του θορύβου που δημιουργήθηκε καθώς και λόγω των διαμαρτυριών από τις οργανώσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες η υπουργός αναγκάστηκε να αναθεωρήσει εκ νέου το νόμο. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση αντί να καταδικάσει τα φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιών που χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων προτιμά να φτιάξει ένα νόμο που στην ουσία χτυπά τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη από στήριξη για να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα