Η GreenAttack με ανακοίνωσή της στις 6/6/2010* προειδοποιούσε πως η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινούσε με τις χειρότερες δυνατές προοπτικές. Τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ προέβλεπαν το εξαιρετικά ανεπαρκές ποσό των 5 εκατ. ευρώ για έργα δασικής προστασίας (καθαρισμούς δασών, συντήρηση δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, πυροφυλακείων κλπ), για το σύνολο των δασικών εκτάσεων της χώρας. Την ίδια στιγμή, δεν προβλεπόταν κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και στη δασική υπηρεσία (30% και 50% αντίστοιχα) ούτε ενίσχυση του ανεπαρκούς και συχνά πεπαλαιωμένου πυροσβεστικού εξοπλισμού, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δασών παρέμενε διάτρητο. Τα αποτελέσματα της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι πλέον ορατά: το 70% του φοινικοδάσους στην Πρέβελη, και 8.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στην Κάρυστο κάηκαν ολοσχερώς μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Είχαν προηγηθεί η πυρκαγιά στη Β.Α. Αττική που αποτέφρωσε 8.000 στρέμματα δάσους, στη Σάμο (10.000 στρέμματα), στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, κοκ.
Τα μαθήματα από την Πυρκαγιά της Πρέβελης
Όταν η ένταση του ανέμου φτάνει τα 10 μποφόρ, η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβήσει. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώνονται, η φωτιά «τρέχει» πιο γρήγορα από τα οχήματα και οι ίδιοι οι πυροσβέστες, όπως δήλωναν στην Πρέβελη και στην Κάρυστο, κρατιούνται από τα πυροσβεστικά για μην τους πάρει ο αέρας. Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι ο τομέας της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι ζωτικής σημασίας!
«Η πυροπροστασία των δασών έχει τρία διακριτά επίπεδα ή φάσεις. Το πρώτο επίπεδο, το σημαντικότερο, αποτελεσματικότερο και το λιγότερο δαπανηρό είναι η πρόληψη».
Σπ. Ντάφης, Καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ
Τι είδους πρόληψη όμως; Στην Πρέβελη, είχε αγοραστεί ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα πυρανίχνευσης, που κόστισε 1,4 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο δε λειτούργησε. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους αυτόματα συστήματα πυρανίχνευσης και πολύ περισσότερο πυρόσβεσης αποτυγχάνουν (λόγω βλαβών, κλοπής εξαρτημάτων τους, περιορισμένης εμβέλειας του συστήματος κ.α.). Το 2007 για παράδειγμα, ο Κρόνιος Λόφος στην Αρχαία Ολυμπία αποτεφρώθηκε και ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη σημαντικές φθορές, όταν η πυρκαγιά οδήγησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης και το ηλεκτρονικό σύστημα… φυσικά, σταμάτησε να λειτουργεί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που η Πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της για το ζήτημα του συστήματος πυρανίχνευσης της Πρέβελης αναφέρει: «δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος σε έργα άλλων φορέων για τα οποία δε γίνονται έγκαιρα γνωστά … η σκοπιμότητα και τα αναμενόμενα οφέλη τους». Και ρωτάμε: μα είναι δυνατό να αγοράζονται τέτοια συστήματα χωρίς να ζητείται η γνώμη των κατ’ εξοχήν ειδικών, δηλαδή της Πυροσβεστικής; Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε δυστυχώς πως, η μόνη αποδεδειγμένη χρησιμότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης που έχουν εγκατασταθεί στα δάση της χώρας, μέχρι σήμερα, είναι τα κέρδη αυτών που τα εμπορεύονται.
Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών απαιτείται: ο καθαρισμός των δασών, η ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου παρατηρητηρίων (πυροφυλακείων) με εξειδικευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό, οι συχνές περιπολίες ευκίνητων πυροσβεστικών οχημάτων που θα είναι σε θέση να βρεθούν άμεσα στην εστία μιας πυρκαγιάς, η δημιουργία και η συντήρηση δασικών δρόμων, δικτύων πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών κ.α.
Οι κυβερνώντες αρνούνται εδώ και δεκαετίες να παρέχουν τα απαιτούμε κονδύλια για την επαρκή πρόληψη, γιατί έχουν πάντα κάποιες άλλες προτεραιότητες! Το αποτέλεσμα είναι η μία καταστροφή μετά την άλλη!