Του Δημήτρη Πανταζόπουλου
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ (σε παρένθεση οι ψήφοι και οι έδρες που είχαν)
ΚΙΠΑΝ (ΠΑ.ΣΟΚ)____________________80 ψήφοι (31)____9 έδρες (5)
Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ+ανένταχτοι)_______72 ψήφοι (78)____8 έδρες (13)
ΑΡ.ΜΕ (Ανανεωτικοί ΣΥΝ)_____________54 ψήφοι (26)____6 έδρες (4)
ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ)_______________________34 ψήφοι (42)____2 έδρες (7)
Διάφοροι ανεξάρτητοι (ΝΔ)_____________47 ψήφοι_________6 έδρες
Όταν η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ο Σκάι και άλλα ΜΜΕ της δεξιάς και της συντήρησης, πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδία πανεπιστημιακών) δε χρειάζεται ίσως να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος της εκπαίδευσης.
Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι η εν λόγω εφημερίδα που έκανε την πιο μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην απερχόμενη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει μια και τα αποτελέσματα του συνεδρίου φέρνουν τη «Συσπείρωση» να χάνει 5 έδρες (8 από 13) και την πλειοψηφία στο ΔΣ της ομοσπονδίας.
Τι σημαίνει για το κίνημα η πτώση της «Συσπείρωσης»;
Για το κίνημα στα πανεπιστήμια η αλλαγή στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ αποτελεί πισωγύρισμα.
Σε όλους τους αγώνες της τελευταίας περιόδου η ΠΟΣΔΕΠ παρά τις αδυναμίες της ήταν σταθερά στο πλευρό των κινητοποιήσεων και απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (ν. πλαίσιο, άρθρο 16, άσυλο κτλ).
Οι δυνάμεις που θα συγκροτήσουν το νέο προεδρείο είναι όλοι εκείνοι οι καθηγητές που όταν η κυβέρνηση ήταν στριμωγμένη στη γωνία από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 έσπευσαν να της δώσουν χέρι βοηθείας συγκροτώντας την περίφημη «κίνηση των 1000»
Πώς εξηγείται η ανατροπή;
Για να έρθει όμως το αποτέλεσμα αυτό στην ΠΟΣΔΕΠ έπρεπε να έρθουν τα πάνω κάτω, μια και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διατηρεί ουσιαστικά τις δυνάμεις της χάνοντας μόλις 6 ψήφους (72 από 78) σε σύγκριση με το προηγούμενο συνέδριο.
Αυτό που συνέβη είναι ότι υπήρξε μια μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές και καθόλου στο ίδιο το συνέδριο, με την ιερή συμμαχία των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της «Ανανεωτικής» τάσης του ΣΥΝ που έφτασε μέχρι και την κοινή κάθοδο σε κάποιους συλλόγους.
Ετερόκλητη συμμαχία για να χτυπηθεί η αριστερή διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Αυτή η κατά τα άλλα ετερόκλητη συμμαχία είχε ένα κοινό στόχο: να χτυπηθεί η απερχόμενη αριστερή διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ και να πάψει η ομοσπονδία να στηρίζει τις κινητοποιήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στηρίχθηκαν με πάθος από τον φιλοκυβερνητικό τύπο.
Από την πλευρά της και η «Συσπείρωση» εμφανίστηκε λαβωμένη (βλέπε απόσυρση Απέκη και Μαΐστρου από υποψήφιοι) από τις επιθέσεις αλλά και από τις εσωτερικές της διαμάχες.
Εγκληματικό ΚΚΕ, ξανά
Τέλος οι δυνάμεις του ΚΚΕ (ΔΗΠΑΚ) κάτω από την πίεση της ηγεσίας του αρνήθηκαν να συμμαχήσουν με την «Συσπείρωση» όπως είχαν κάνει στο προηγούμενο συνέδριο όταν συγκρότησαν από κοινού προεδρείο. Βέβαια αυτό το πλήρωσε και ακριβά – χάνοντας 5 έδρες, από τις 7 έπεσε στις 2.
Όμως το μεγαλύτερο κόστος το πληρώνει το κίνημα το οποίο βλέπει το σύνολο των εδρών της αριστεράς να μειώνεται από 20 σε 10 ενώ τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ – Ανανεωτικών ΣΥΝ να εκτινάσσεται.
Οι «Ανανεωτικοί» του ΣΥΝ
Από τις εκλογές της ΠΟΣΔΕΠ βγαίνουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την «Ανανεωτική» τάση του ΣΥΝ.
Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνανε τη δουλειά τους στο έπακρο, σαν καλοί εκπρόσωποι της συντήρησης και του κεφαλαίου, αλλά η στάση των δήθεν αριστερών της ΑΡΜΕ («Αριστερή Μεταρρύθμιση» – Ανανεωτικοί του ΣΥΝ) είναι τουλάχιστον εξοργιστική.
Η συμμαχία τους με τις δυνάμεις που πρεσβεύουν την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης τους τοποθετεί στο πλευρό της κυβέρνησης. Αν αυτό ονομάζεται «ανανέωση», διερωτάται κανείς τι είναι συντήρηση, υποταγή και ξεπούλημα!
Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι διάφοροι εκπρόσωποι της «Ανανεωτικής» πτέρυγας του ΣΥΝ: όταν λένε πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ενδιαφέρεται για την κυβέρνηση του τόπου, που τόσο συχνά επαναλαμβάνουν τελευταία, τέτοια είναι τα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους; Να τα βρούνε με τους «συντρόφους» τους στο ΠΑΣΟΚ για να ασκήσουν μια «σοβαρή» και «καθώς πρέπει» πολιτική;
Όσες διαψεύσεις κι αν επιχειρήσουν, μόνο αφελείς πρέπει να τους πιστεύουν. Σε εμάς καμία εντύπωση δεν προκαλεί. Ας φύγουν μια ώρα νωρίτερα, να καθαρίσει ο τόπος.