Πώς οι φασίστες χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους

Την ώρα που η πανδημία του κορνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη λίστα των κρουσμάτων και των θανάτων να αυξάνεται καθημερινά, νεοναζιστικές ομάδες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την εξάπλωση του ιού σε δυο επίπεδα. Από τη μια τον χρησιμοποιούν σαν ένα πραγματικό «όπλο» προκειμένου να επιτεθούν σε μετανάστες και από την άλλη εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού για να ενισχύσουν τις γραμμές τους.

Ψεκασμοί με κορονοϊό κατά μεταναστών και αύξηση του ρατσισμού

Στις ΗΠΑ, νεοναζί προσπαθούν να διασπείρουν τον ιό με τη χρήση μπουκαλιών ψεκασμού, μέσα στα οποία υπάρχουν σάλια μολυσμένα από τον κορονοϊό! Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας των ΗΠΑ, το γνωστό  FBI, νεοναζιστικές ομάδες παροτρύνουν τα μέλη τους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να τον μεταδώσουν σε Εβραίους, μέσα από επισκέψεις σε όλα τα πιθανά μέρη που μπορούν να συγκεντρωθούν όπως αγορές, πολιτικά γραφεία, επιχειρήσεις και τόπους λατρείας

Αντίστοιχα στη Βρετανία, το Βρετανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα δίνει κατάλληλες συμβουλές στα μέλη του που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό: τους ενθαρρύνει να επισκεφθούν τοπικά τζαμιά και συναγωγές, να ξοδέψουν χρόνο με τους μετανάστες γείτονές τους, αλλά και να περάσουν την ημέρα τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις περιοχές που ζουν πολλοί μετανάστες, με σκοπό να τους μεταδώσουν τον ιό.

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τη στάση που κρατάει το κατεστημένο σε μια σειρά χώρες, το οποίο, στην προσπάθειά του να καλύψει τον εαυτό του και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη χύνει το εθνικιστικό και ρατσιστικό του δηλητήριο. Πρώτος απ’ όλους, βέβαια, ο Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ, που επιμένει να αποκαλεί τον κορονοϊό ως «κινέζικο ιό». Παρόμοιο ρατσισμό όμως βλέπουμε κι αλλού, όπως για παράδειγμα σε δύο μαζικής κυκλοφορίας καθημερινές εφημερίδες στην Αυστραλία. H Herald Sun έγραψε σε τίτλο άρθρου «Το πανδαιμόνιο του κινέζικου ιού», ενώ η Daily Telegraph του Σίδνεϊ το προχώρησε «λίγο παραπέρα» γράφοντας «Παιδιά της Κίνας μείνετε στο σπίτι», βάζοντας έτσι στο στόχαστρο όσους είναι κινέζικης καταγωγής.

Χαρακτηριστικό της αύξησης των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 650 ρατσιστικά περιστατικά κατά Αμερικανών πολιτών ασιατικής καταγωγής στις ΗΠΑ.

Το τεχνητό χάος που θέλουν να δημιουργήσουν οι νεοναζί

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτεται αυτή την περίοδο, είναι το γεγονός ότι οι νεοναζιστικές ομάδες -κυρίως στις ΗΠΑ- συντονίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν πληροφορίες και μεθόδους δράσεις, μέσα από μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων συνομιλιών, το Telegram.

Μέσω της εφαρμογής, οι νεοναζιστικές ομάδες καλωσορίζουν την πανδημία ως απειλή για τη δημοκρατία και ταυτόχρονα την θεωρούν ως ευκαιρία για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και για να οικοδομήσουν ένα ναζιστικό καθεστώς στα πρότυπα της ναζιστικής Γερμανίας.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες νεοναζιστικές ομάδες, έχουν αναπτύξει και… θεωρία για το πως θα ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους. Όπως αναφέρουν, επειδή η σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία είναι «εκφυλισμένη», είναι αναγκαία η χρήση βίας προκειμένου να οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος. Γι’ αυτό, επιδίωξή τους είναι να προκαλέσουν τεχνητό χάος μέσα από τρομοκρατικές και άλλες ενέργειες για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, ποντάροντας ότι με αυτό τον τρόπο η κοινωνία θα στραφεί προς αυτούς για να επαναφέρουν την τάξη.

Η περίπτωση του Τίμοθι Γουίλσον

Η αποκάλυψη της προσπάθειας του νεοναζί Τίμοθι Γουίλσον να βομβαρδίσει νοσοκομείο στο Μπέλτον του Μισσούρι στο οποίο βρίσκονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν σε σχέση με  το τεχνητό χάος που θέλουν να προκαλέσουν. Κι όλα αυτά την ώρα που ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινή μάχη αντιμετωπίζοντας παράλληλα και όλες τις ελλείψεις του αμερικανικού συστήματος υγείας.

Ο Γουίλσον μόνο τυχαίος δεν ήταν, καθώς παρακολουθούνταν από το FBI λόγω της νεοναζιστικής του δράσης. Συγκεκριμένα βρισκόταν σε συνομιλίες με δυο νεοναζιστικές ομάδες: το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα των ΗΠΑ και το Vorherrschaft Division, μια νεοναζιστική ομάδα που προτρέπει τα μέλη της να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η κρίση του κορονοϊού – ευκαιρία για την ενίσχυση των φασιστών

Πέρα από τα φιλόδοξα σχέδια των τρομοκρατικών νεοναζιστικών ομάδων, είναι προφανές ότι η κρίση του κορονοϊού αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια των φασιστών και της ακροδεξιάς. Ήδη νεοναζιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους.

O Σάιμον Λίντμπεργκ, ηγέτης του σουηδικού τμήματος του Κινήματος Νορδικής Αντίστασης, μιας ένωσης νεοναζιστικών οργανώσεων στην Σκανδιναβία, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«[ο κορονοϊός] μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε μια πραγματική εθνική εξέγερση και την ενίσχυση των επαναστατικών πολιτικών δυνάμεων».

Οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί, επειδή γνωρίζουν ότι αυτές οι συνθήκες έκτακτης κατάστασης αποτελούν γόνιμο έδαφος για τις γραμμές τους, ακολουθούν την πάγια τακτική τους. Προσαρμόζονται στο κλίμα της κοινωνίας υπό το μανδύα του «αντισυστημικού».

«Αντισυστημικός» Κασιδιάρης

Ακόμα και το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μέσα από συνέντευξή του σε εθνικιστική διαδικτυακή εκπομπή («Κασιδιάρης για κορωνοϊό: Αποκαλύψεις και Αλήθειες που κρύβουν τα συστημικά ΜΜΕ», 27/3/2020), την ίδια ώρα που ανέπτυσσε θεωρίες συνωμοσίας, προσπαθούσε να χτίσει ένα τέτοιο προφίλ, προβάλλοντας «ριζοσπαστικές» θέσεις, όπως επιτάξεις νοσοκομείων, μαζικά τεστ για τον κορονοϊό και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών – θέσεις που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν την Αριστερά.

Μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο

Ο κίνδυνος μιας εκ νέου ενίσχυσης κι ανόδου της ακροδεξιάς, με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, είναι επομένως ορατός, ιδιαίτερα καθώς το σύστημα θα προσπαθήσει να «φορτώσει» στις πλάτες της κοινωνίας τις συνέπειες της κρίσης που θα προκληθεί στην οικονομία και καθώς το κατεστημένο σε μια σειρά χώρες χρησιμοποιεί το ρατσισμό για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινωνίας.

Η Αριστερά οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο αυτό και να παλέψει ενωτικά για την αποτροπή του. Ο αγώνας ενάντια στους νεοναζί και την ακροδεξιά για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να είναι εκτός από ενωτικός και μαζικός, διεθνιστικός και αντικαπιταλιστικός. Γιατί όσο υπάρχει φτώχεια και ανισότητα, που είναι φαινόμενα συνυφασμένα με τον καπιταλισμό οι φασίστες θα βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος και ευκαιρίες για να ενισχύουν τις δυνάμεις τους και να απειλούν τα δικαιώματά μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα