Πορτογαλία: απεργία στο δημόσιο για αυξήσεις στους μισθούς

p1010098
Της Ηλέκτρας Κλείτσα

 

 

Την Παρασκευή 18/11, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λισαβόνας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, που έχουν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μνημονιακών χρόνων. Οι μισθοί στο δημόσιο, έχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια μειωθεί συνολικά κατά 17,5%. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναφορά της εργάσιμης εβδομάδας 35 ωρών. Η απεργία είχε μεγάλη συμμετοχή ενώ οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα μαζικές, παρά τη δυνατή βροχή.

Ένα εργατικό κίνημα με ιστορία

Το εργατικό κίνημα στην Πορτογαλία έχει μια πολύ σημαντική ιστορία αγώνων, όχι μόνο στο μακρινό παρελθόν, αλλά και στη διάρκεια των σκληρών επιθέσεων των τελευταίων χρόνων. Η λιτότητα που εφαρμόζεται όλο το τελευταίο διάστημα στη χώρα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και της Ευρώπης συνολικά, έχει πολλές φορές βγάλει την κοινωνία στους δρόμους και έχει προκαλέσει μεγάλες απεργιακές μάχες.

Τα σώματα ασφαλείας

Από τα πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα της κινηματικής δράσης του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι μαζικές διαδηλώσεις των σωμάτων ασφαλείας και μελών του στρατού πριν από δύο χρόνια. Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, είχαν ιδιαίτερη σημασία, καταρχήν γιατί παραδοσιακοί επαγγελματικοί κλάδοι που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των αγώνων βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την πορτογαλική κυβέρνηση και τις πολιτικές λιτότητας. Αλλά και γιατί πραγματοποιήθηκαν στην 40η επέτειο από την έναρξη της Πορτογαλικής Επανάστασης (1974-75) στην οποία μονάδες του στρατού είχαν αποφασιστική συμβολή.

Λιμενεργάτες

Η μεγαλύτερη νίκη όμως που κατάφερε να καταγράψει το πορτογαλικό εργατικό κίνημα πρόσφατα ήταν αυτή των λιμενεργατών της Λισαβόνας το περασμένο καλοκαίρι. Η απεργία ξεκίνησε τον Απρίλη, απαιτώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, την οποία οι εργοδότες του Λιμανιού αναγκάστηκαν να υπογράψουν τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και την ένταξη των επισφαλώς εργαζόμενων στο ίδιο εργασιακό καθεστώς με τους μόνιμους εργαζόμενους του λιμανιού.

Στις αρχές του Ιούνη, χάρη στην αποφασιστικότητα των λιμενεργατών, αλλά και τη διεθνή αλληλεγγύη, ο σκληρός αυτός αγώνας διαρκείας κατάφερε να νικήσει!

Μπροστά σε νέους αγώνες

Οι μάχες αυτές εντάσσονται στο γενικό αναβρασμό που επικρατεί από τις αρχές της κρίσης και δεν αποτελείται μόνο από σημαντικούς κλαδικούς αγώνες, αλλά και από μια σειρά γενικές απεργίες, από τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε. Οι τεράστιες επιπτώσεις των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, έχουν φέρει την κοινωνία στα όριά της. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και μπαίνουν σε μια νέα μάχη, διεκδικώντας να πάρουν πίσω κατακτήσεις δεκαετιών που εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα