Πορτογαλία: Αλληλεγγύη στην απεργία διαρκείας των λιμενεργατών!

Αποσπάσματα από ανακοίνωση της οργάνωσης «Socialismo Revolucionário»,
αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στην Πορτογαλία

 

Μετά την τελευταία απεργία τους το Νοέμβριο του 2015, οι λιμενεργάτες της Λισαβόνας απεργούν για μία ακόμα φορά ενάντια στην καθιέρωση της επισφαλούς εργασίας στα λιμάνια και δέχονται μία χυδαία επίθεση από την άρχουσα τάξη.

Για δεκαετίες, οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι προσπαθούν να χτυπήσουν τα δικαιώματα των λιμενεργατών και ιδιαίτερα να μειώσουν την δύναμη του συνδικάτου τους, που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να ανακόψει την θεσμοθέτηση της εργασιακής επισφάλειας στο λιμάνι της Λισαβόνας.

Οι αγώνες των λιμενεργατών της Λισαβόνας ενάντια σε αυτή τη διαδικασία, έχουν προκαλέσει το μίσος των αφεντικών, που χρησιμοποιούν κάθε μέσο τους για να δυσφημίσουν τους εργαζόμενους. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τον τρόπο που τα αστικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την απεργία.

Το 2014 οι λιμενεργάτες έδωσαν έναν νικηφόρο αγώνα ενάντια στην επισφάλεια και κατάφεραν να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην οποία συμπεριελήφθησαν και οι επισφαλώς εργαζόμενοι.

Τα αφεντικά δεν σεβάστηκαν και ποτέ δεν εφάρμοσαν αυτή τη Σύμβαση!

Αντίθετα, προσπάθησαν να υποσκάψουν την οργάνωση των λιμενεργατών, ιδρύοντας εικονικές εταιρείες για να επαναφέρουν επισφαλώς εργαζόμενους, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, φτιάχνοντας συνδικάτο-φάντασμα και συσσωρεύοντας απλήρωτους μισθούς για τους εργαζόμενους.

Οι λιμενεργάτες που απεργούν, ζητούν βασικά ένα πράγμα: να τερματιστεί η εργασιακή επισφάλεια, να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη συλλογική σύμβαση εργασίας και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους. Κάνουν ό,τι θα έπρεπε να κάνει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για να παλέψει ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια.

Οι εργοδότες, επιμένοντας στην επιβολή της εργασιακής επισφάλειας στο λιμάνι της Λισαβόνας είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την αναταραχή που προκαλείται. Αν κάποιος ευθύνεται για το χάος στην προμήθεια αγαθών, αυτός είναι τα αφεντικά!

Οι εργάτες έχουν δηλώσει ξανά και ξανά την επιθυμία τους να δουλέψουν στην οχτάωρη βάρδιά τους, με τον όρο να μην υπάρχει επισφαλής εργασία στις αποβάθρες. Ξεκαθαρίζουν βέβαια παράλληλα, ότι δε στέκονται επιθετικά απέναντι στους επισφαλώς εργαζόμενους, αντιθέτως διεκδικούν ίδιες εργασιακές συνθήκες τόσο γι αυτούς, όσο και για τους ειδικευμένους λιμενεργάτες.

Αλληλεγγύη από την Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα!

Τί περιμένουν οι κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες για να οργανώσουν τη στήριξη τους στους λιμενεργάτες; Μία νίκη στον αγώνα των λιμενεργατών θα ήταν η καλύτερη ώθηση για να μαζικοποιηθούν περεταίρω εκστρατείες ενάντια στην επισφάλεια. Είναι δύσκολο για το μικρό συνδικάτο των λιμενεργατών, όσο μαχητικό κι αν είναι, να σπάσει την απομόνωση που προκαλεί η εκστρατεία δυσφήμισης του αγώνα τους. Γι’ αυτό πρέπει τα κόμματα της Αριστεράς και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα να εμπλακούν ενεργά στον αγώνα.

Ως προς αυτό, δεν αρκούν οι λίγες δηλώσεις αλληλεγγύης από κάποιους βουλευτές, αλλά είναι απαραίτητο να οργανωθεί μία συστηματική εκστρατεία ενάντια στην προπαγάνδα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε! Είναι επείγον να οργανωθεί συγκεκριμένο σχέδιο γενικευμένων κινητοποιήσεων. Κεντρικό αίτημα πρέπει να είναι να δοθεί ένα τέλος στην εργασιακή επισφάλεια στα λιμάνια και να ανακληθεί ο νέος νόμος για τα λιμάνια, που εισήγαγε η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση.

Διεθνιστικό κάλεσμα συμπαράστασης

Η αλληλεγγύη πρέπει να περάσει και εκτός συνόρων. Καλούμε όλους τους συναγωνιστές, ειδικά τα εκλεγμένα μέλη σε σωματεία να στείλουν γράμματα αλληλεγγύης στο συνδικάτο των λιμενεργατών: [email protected]

Ακολουθεί ένα πρότυπο γράμμα (*)

Solidarity Letter

 

Greetings!

I’ve become aware, through comrades in Socialismo Revolucionário, of the important and hard struggle your trade union is fighting against precarious working conditions in Portugal’s ports. I stand in full solidarity with you and all dockworkers on strike.

I fully recognize the justice of your demands and their importance in the european context of struggle against precariousness and for living working conditions.

 

Yours in solidarity,

….. ….  (υπογραφή)

 

 

________________________
(*) Η μετάφραση:
Ενημερώθηκα από την οργάνωση Socialismo Revolucionário για τον σημαντικό και δύσκολο αγώνα που δίνει το συνδικάτο σας ενάντια στην επισφαλή εργασία στα λιμάνια της Πορτογαλίας. Δηλώνω την πλήρη μου αλληλεγγύη σε εσάς και σε όλους τους εργάτες που συμμετέχουν στην απεργία.
Αναγνωρίζω ότι τα αιτήματά σας είναι δίκαια και ότι ο αγώνα σας ενάντια στην επισφαλή εργασία και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας είναι σημαντικός για όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα