Ανακοίνωση του «Ξ»
Συμμετέχοντας στην πορεία και τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο τιμάμε τον αγώνα της νεολαίας και των εργαζομένων ενάντια στη Χούντα. Τιμάμε όσες και όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από το καθεστώς της 21ης Απριλίου
Η φοιτητική και λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη του 1973 ήταν η σπουδαιότερη πράξη αντίστασης που κλόνισε το στρατιωτικό καθεστώς. Το κατεστημένο θέλει να ξεχαστεί το νόημα και η πραγματικά σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί το Πολυτεχνείο συνεχίζει να εμπνέει και να ριζοσπαστικοποιεί τη νέα γενιά. Γι’ αυτό εμείς πρέπει να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Στην πραγματικότητα τα αιτήματα που είχαν θέσει οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου πριν από περίπου 50 χρόνια, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.
Παιδεία
Στην παιδεία η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Ν. Κεραμέως κάνουν τα πάντα για να ανοίξουν το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές/τριες εκτός πανεπιστημίων για να τους ωθήσουν στα ιδιωτικά κολέγια. Με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τις κατάμεστες αίθουσες και τις ελλείψεις σε υποδομές υποβαθμίζουν την δημόσια εκπαίδευση και αφήνουν τη νεολαία και την κοινωνία εκτεθειμένες στην πανδημία. Με την «αξιολόγηση» θέλουν να τα κατηγοριοποιήσουν, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση στα σχολεία και να τα σπρώξουν προς ιδιώτες χορηγούς.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να τσακίσει τις βαθιές αγωνιστικές παραδόσεις του φοιτητικού κινήματος. Παραδόσεις που κρατάνε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για αυτό η ΝΔ προσπάθησε να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που έχει να γίνει από τον καιρό της Χούντας… Αυτό αποτράπηκε προς το παρόν λόγω των πολύμηνων φοιτητικών αγώνων τους πρώτους μήνες του 2021. Όμως, έχουν θεσμοθετηθεί άλλα αυταρχικά μέτρα όπως τα πειθαρχικά συμβούλια με τα οποία θα προσπαθήσουν να καταστείλουν τους πιο δραστήριους φοιτητές στο μέλλον, το ν+2 για να εντατικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις σπουδές κοκ.
Ελευθερία
Στο θέμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αυτό που βλέπουμε είναι άγριο ξύλο, χημικά και αύρες νερού, συλλήψεις στον σωρό, ψεύτικα κατηγορητήρια, στημένους ψευδομάρτυρες, ακραίο σεξισμό, ομοφοβία, ρατσισμό, σχέσεις με τη φασιστική ακροδεξιά. Αυτή είναι η ΕΛΑΣ, αυτό είναι το υπουργείο που είχαν το θράσος να ονομάσουν «προστασίας του πολίτη».
Καθόλου τυχαία η φασιστική απειλή ξανασηκώνει κεφάλι, έναν μόλις χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Τα φασιστικά τάγματα εφόδου κάνουν ξανά δολοφονικές επιθέσεις. Η «Δικαιοσύνη» αποφυλακίζει Χρυσαυγίτες όπως ο Πατέλης ή τους προσφέρει προνομιακή μεταχείριση. Το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που έβαλε τη Χρυσή Αυγή φυλακή είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ακροδεξιάς και των φασιστών.
Βιοτικό επίπεδο – εργασία
Ο βασικός μισθός παραμένει καθηλωμένος σε 650 € όταν μια γκαρσονιέρα κοστίζει από 300 ευρώ και πάνω. Η ανεργία και η υπο-απασχόληση βασιλεύουν. Το 8ωρο έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξάνονται χτυπώντας το βιοτικό επίπεδο. Πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν ξέρει τι σημαίνει διακοπές. Τα δικαιώματα που κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές έχουν παρθεί πίσω. Η σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση αποτελεί άπιαστο όνειρο.
Αγώνες
Όμως πληθαίνουν οι αγώνες. Πέρσι η μεγαλειώδης συγκέντρωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή στο Εφετείο έδειξε πως «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει φασισμός». Οι μαζικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων ενάντια στην καταστολή, σε μια σειρά πόλεις, ειδικά μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη έδειξαν πως η κοινωνία υπερασπίζεται βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις. Οι ντελιβεράδες της efood πέτυχαν μια σπουδαία νίκη, ανεβάζοντας το ηθικό του εργατικού κινήματος συνολικά. Και οι λιμενεργάτες της COSCO κατάφεραν να κάμψουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους και για πολλούς ακόμα, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να μας εμπνέει.
Όλες και όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου!