Πανδημία: Στο ίδιο έργο θεατές…

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και το 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι κυβερνητικές ευθύνες για την υγειονομική κρίση είναι τεράστιες. Αυτό που τόνιζαν οι γιατροί από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να τονίζουν και σήμερα, πέρα από το ζήτημα των εμβολιασμών, είναι η ανάγκη να παρθούν πολλά άλλα προστατευτικά μέτρα. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος έλεγε συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη:

«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορωνοιό – τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά».

Τι έκανε η ΝΔ για τα παραπάνω; Τίποτα! Γι’ αυτό σήμερα τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, είναι στο κόκκινο.

Η γιατρός του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κυδώνα έγραψε στις 4/11 ότι 

«Πέρυσι τέτοια μέρα το Ιπποκράτειο έκανε 60 εισαγωγές covid ασθενών. Σήμερα έκλεισε την εφημερία του με 70…»

Την ίδια μέρα το Παπανικολάου ξεκινούσε με μηδέν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, περιέγραψε τα εξής:

«Η κατάσταση είναι τραγική… Το νοσοκομείο μας έχει καταρρεύσει. Έχει ξεπεράσει τον αριθμό για τα covid περιστατικά που μπορεί να δεχθεί. Δεν επαρκούν ούτε οι παροχές οξυγόνου. Είναι επικίνδυνη η εφημερία ακόμα και γι’ αυτό, δεν μπορεί να σηκώσει άλλα μηχανήματα για να υποστηρίξει τους ασθενείς covid με οξυγόνο».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Λαϊκού» κατάγγειλε ότι δεν έχει γίνει καμία αναπλήρωση των 62 υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, ότι αντιστοιχεί 1 νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς, κι ότι ξαναβγήκαν και πάλι τα «ράντζα»!

Ανάλογες είναι οι εικόνες και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

***

Η κυβέρνηση «έπαιξε» όλα της τα χαρτιά στην υπόθεση του εμβολίου. Κι ενώ είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι έχουν ηπιότερη νόσηση, μικρότερες πιθανότητες να μπουν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν, την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία η οποία εμφανίζει διαρκώς νέες μεταλλάξεις. 

Πλέον τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα δεν είναι μικρά: 60% στον γενικό πληθυσμό, 70% στους ενήλικες, άνω του 80% στους 60-80 ετών. Είναι λοιπόν σαφές ότι παράλληλα με τους εμβολιασμούς ήταν και συνεχίζει να είναι απολύτως απαραίτητο να παρθούν μια σειρά μέτρα για την ενίσχυση της Υγείας, την αποφυγή του συνωστισμού σε σχολεία, χώρους εργασίας, τουριστικούς προορισμούς, ΜΜΜ κλπ. 

Η κυβέρνηση και τα στελέχη της ΝΔ το μόνο που έκαναν όλο το 24ωρο είναι να μιλούν για «ατομική ευθύνη» να μετατρέπουν τους ανεμβολίαστους στα εξιλαστήρια θύματα των δικών της πολιτικών και να παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα. Τελικά κατάφεραν να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα 4ο κύμα, με περίπου 50 θανάτους από Covid-19 καθημερινά, τις ΜΕΘ γεμάτες και όλα να δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική, πρέπει να απαιτήσουμε μαχητικά όλα αυτά που δεν έχουν γίνει εδώ και μήνες:

 • Να μπει ανώτατος αριθμός στους 15 μαθητές ανά σχολική τάξη, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και η δημιουργία νέων αιθουσών.
 • Να διπλασιαστεί ο στόλος των ΜΜΜ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 • Επίταξη των αναγκαίων ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, καθώς και των διαγνωστικών εργαστηρίων, χωρίς αποζημίωση (πέρα από τους μισθούς των εργαζομένων). 
 • Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας (όχι «επικουρικούς» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ).
 • Να διπλασιαστούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο να φτάσουμε τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ, όπως διεκδικούν οι ομοσπονδίες των υγειονομικών.
 • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (στελέχωση των Τοπικών Κέντρων/Μονάδων Υγείας με το κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό κλπ) ως μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας και για να αποσυμφορηθούν ως ένα βαθμό τα νοσοκομεία
 • Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων.
 • Καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2 για ολόκληρο τον πληθυσμό – όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
 • Μαζικά και δωρεάν τεστ στον πληθυσμό για την ανίχνευση του κορονοϊού, αλλά και τεστ αντισωμάτων.
 • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας.
 • Απαγόρευση των πατεντών για φάρμακα και εμβόλια, ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες που αφορούν την υγεία.
 • Αγώνας ενάντια στις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου που κερδοσκοπούν μέσα από την πανδημία, παρότι τα εμβόλια κατασκευάστηκαν με μαζικές κρατικές επιχορηγήσεις – δηλαδή κατά κύριο λόγο με λεφτά των φορολογουμένων. 
 • Εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας και συνολικά του κλάδου της Υγείας κάτω από συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα