Πολύγωνο: Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, όχι κοντέινερ

Η απόφαση του Δήμου Αθήνας να προχωρήσει στην τοποθέτηση κοντέινερ προκειμένου να δημιουργηθούν «προσωρινές» αίθουσες νηπιαγωγείου στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Σούκα, Κουρμά, Παπαρσένη (Ο.Τ. 51) στο Πολύγωνο, όχι μόνο προκαλεί οργή στην τοπική κοινωνία, αλλά διογκώνει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της περιοχής εδώ και 30 χρόνια.

Ένα διαχρονικό πρόβλημα με διαχρονικές ευθύνες

Απέναντι από το Ο.Τ. 51 συστεγάζεται το 24ο Γυμνάσιο και 24ο ΓΕΛ Αθηνών, που για 30 χρόνια οι 400 μαθητές και μαθήτριες που καλούνταν να φοιτήσουν κάθε χρόνο, είτε βίωναν τις επιπτώσεις της διπλοβάρδιας πρωί-απόγευμα, είτε στοιβάζονταν σ’ ένα κτίριο χωρητικότητας 200 ατόμων.

Μάλιστα, την δεκαετία του ’90 λόγω έλλειψης κτιρίων ακόμα και τα Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με το 105ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (που βρίσκεται δίπλα από το 24ο Γυμνάσιο και Λύκειο) αναγκάστηκαν να λειτουργούν με διπλοβάρδια.

Η ασφυκτική αυτή κατάσταση ανάγκασε τον Δήμο της Αθήνας το 1999 να δεσμεύσει το Ο.Τ. 51 για την ανέγερση σχολείου. 

Το 2003, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, το οικόπεδο «αποχαρακτηρίζεται» (μετά από πρόταση της Προέδρου του 7ου Διαμερίσματος) και στη συνέχεια ένα μέρος του οικοπέδου περνάει στα χέρια εργολαβικής εταιρείας για την ανέγερση πολυκατοικίας. Αμέσως ξεκίνησε μια εκστρατεία από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής όπου καλούσαν τους γονείς και κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα μέχρι το οικόπεδο να «χαρακτηριστεί» οριστικά χώρος σχολείου.

Μάλιστα, όταν τον Μάρτη του 2005 η υπόθεση πήγε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Παιδείας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (νυν Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) και το Νομαρχιακό Συμβούλιο συμφώνησαν στην απόκτηση του χώρου και την ανέγερση του σχολείου, ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά καταλληλότητας του Ο.Σ.Κ. ο χώρος είναι ο μοναδικός και ο καταλληλότερος ελεύθερος χώρος στην περιοχή του Πολυγώνου.

Παρόλα αυτά, την ίδια χρονιά η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων παραχώρησε άδεια οικοδόμησης στην εργολαβική εταιρεία προκειμένου να ξεκινήσει την ανέγερση πολυκατοικίας σε μέρος του οικοπέδου. 

Με άλλα λόγια ο Δήμος Αθηναίων ήταν ο μοναδικός φορέας που όχι μόνο δε συμφωνούσε στη δημιουργία σχολείου, αλλά διάλεξε να βάλει πιο μπροστά τα ιδιωτικά συμφέροντα από τις καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Κοντέινερ κατά Νηπιαγωγείων

15 χρόνια μετά και με δήμαρχο τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστα Μοακογιάννη, η κατάσταση είναι ίδια και απαράλλαχτη. Οι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου εξακολουθούν να στοιβάζονται σε ένα ακατάλληλο κτίριο από όλες τις απόψεις, καθώς αναγκάζονται να προαυλίζονται σε μπαλκόνια και ταράτσες του κτιρίου. Από την πλευρά του ο Δήμος επιμένει να μην κάνει καμία κίνηση προκειμένου να χτίσει ένα νέο σχολείο και να αποσυμπιέσει αυτή την κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 24ου Γυμνασίου και 24ου ΓΕΛ Αθηνών: 

«Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώνεται ότι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο η “Κτηριακές Υποδομές ΑΕ” το ίδιο διάστημα παραχωρεί στον Δήμο το εν λόγω οικόπεδο, για τις ανάγκες της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης.»

Δηλαδή ο Δήμος όχι μόνο εξακολουθεί να μην δίνει λύση, αλλά ανακοινώνει ότι στο οικόπεδο που προοριζόταν να γίνει σχολείο για τις ανάγκες του 24ου ΓΕΛ Αθηνών, θα τοποθετηθούν κοντέινερ για να καλύψουν τις ανάγκες προνηπίων και νηπίων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Η έλλειψη σχεδιασμού και η προχειρότητα είναι οι λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, για να φοιτήσουν τα επιπλέον 1.300 προνήπια και νήπια –τα οποία πέρσι είχαν μείνει εκτός Νηπιαγωγείων επειδή δεν εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευσης στο Δήμο Αθήνας λόγω έλλειψης χώρων– θα δημιουργηθούν 57 αίθουσες στοιβάζοντας 25 παιδιά σε κάθε μία από αυτές. Οι 42 από αυτές θα είναι προκάτ οικίσκοι (κοντέινερ) σε 10 αδόμητα οικόπεδα, οι 8 θα είναι επίσης προκάτ οικίσκοι σε προαύλιους χώρους 6 σχολείων και οι υπόλοιπες 7 θα παρθούν από Δημοτικά Σχολεία, εκ των οποίων οι 2 μάλιστα θα είναι σε όροφο.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που έγινε στις 14 Ιούνη, η πρόταση για τη χρήση κοντέινερ για τη στέγαση των Νηπιαγωγείων του Δήμου πέρασε με τις ψήφους της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και της παράταξης της Χρυσής Αυγής. Για ακόμη μια φόρα, οι δήθεν «αντισυστημικοί» της Χρυσής Αυγής πάνε χέρι-χέρι με το κατεστημένο, τοποθετημένοι σταθερά απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας.

ΜΑΤ και απειλές κατά γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και κατοίκων

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 24ου Γυμνασίου, 24ου ΓΕΛ Αθηνών και 105ου Δημοτικού Σχολείου, κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Ιούλη στο Ο.Τ. 51. Εκεί οι γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής, πέρα από τις μπουλντόζες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στο οικόπεδο, αντίκρισαν και τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες μάλιστα απειλούσαν με συλλήψεις.

❗EKTAKTO❗ Αυτή τη στιγμή η αστυνομία απειλεί με συλλήψεις γονείς, εκπαιδευτικούς και κάτοικους που βρίσκονται μέσα στο…

Δημοσιεύτηκε από Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη στις Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021

Γι’ άλλη μια φορά η δημοτική αρχή δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις. Παρά τα συνεχή καλέσματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, σε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ για να τρομοκρατήσει όσους δικαίως απαιτούν να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία.

Οι «προσωρινές» λύσεις απαιτούν αγώνες για μόνιμες απαντήσεις

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι κάτοικοι της περιοχής του Πολυγώνου είναι διπλό. Από τη μια, την επίμονη άρνηση του Δήμου να κατασκευάσει ένα νέο σύγχρονο σχολείο για τις ανάγκες του 24ου ΓΕΛ Αθηνών και από την άλλη, την υποβάθμιση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης τοποθετώντας παιδιά 4 και 5 χρονών σε μη ασφαλείς και ακατάλληλες αίθουσες. 

Επομένως, πρέπει να παλέψουμε και για τα δυο αυτά ζητήματα.

Οι γονείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για:

  • Να δημιουργηθούν ασφαλείς αίθουσες αντί κοντέινερ, που θα στεγάσουν του μαθητές της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
  • Την ανέγερση σχολικού κτιρίου στο Ο.Τ. 51 προκειμένου να στεγαστεί το 24ο ΓΕΛ Αθηνών.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών, ξεκινώντας με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Να δημιουργηθούν τμήματα μέχρι 15 παιδιά.
  • Να αυξηθούν οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα