Πολύ θετική εξέλιξη η πρόταση εκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ προς άλλες δυνάμεις της Αριστεράς

Του Α-σχολίαστου


Μόνο στα θετικά μπορεί να καταγραφεί η πρόταση που έστειλε η ηγεσία του ΚΚΕ σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για εκλογική συνεργασία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η πρόταση εκλογικής συνεργασίας που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει:

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο ελληνικός λαός και η εργατική τάξη της χώρας οφείλουν να δώσουν μάχες ενάντια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ενάντια στις οπορτουνιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, οι λαϊκές δυνάμεις οφείλουν να έχουν μέτωπο ενάντια στη ναζιστική-εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που λειτουργεί σαν μακρύ χέρι των εργοδοτών»

και συνεχίζει

«τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από την μπότα του ευρωμονόδρομου. Όσοι βρίσκονται στο μετερίζι της πάλης ενάντια σε αυτές τις πολιτικές έχουν θέση σε ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό μέτωπο για την σωτηρία του λαού και της χώρας».

***

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το ΚΚΕ γνώριζαν ότι υπήρχαν διεργασίες εδώ και κάποιο καιρό γύρω από το θέμα των συνεργασιών, όπου ένα κομμάτι της βάσης και των μεσαίων στελεχών του κόμματος πίεζε για μια πιο «ανοιχτή» γραμμή όσον αφορά τις συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Η πρόταση με βάση την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ αφορά της δημοτικές εκλογές, και όχι τις περιφερειακές, τις ευρωεκλογές και της εθνικές εκλογές. Πρόκειται δηλαδή για «μισό» βήμα στην κατεύθυνση της συνεργασίας κάτω από την πίεση της βάσης.

Η πρόταση αποστέλλεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά», στο Ξεκίνημα, το ΚΚΕ (μ-λ) και το ΜΛ-ΚΚΕ, την ΟΚΔΕ και το ΕΕΚ. Κάνει σαφές ότι δεν περιλαμβάνει τις δυνάμεις της ΛΑΕ οι οποίες όπως αναφέρει «παρά τις επιθέσεις φιλίας της ιστοσελίδας Ίσκρα δεν πείθουν για την ειλικρίνεια της αυτοκριτικής τους όσον αφορά τις ευθύνες που έχουν για την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ». Η πρόταση δεν περιλαμβάνει την ΟΑΚΚΕ καθώς όπως αναφέρεται «παραχαράσσει το όνομα και την ιστορία του ΚΚΕ».

***

Οι ακριβείς όροι της συνεργασίας δεν διευκρινίζονται, αλλά αναφέρεται ότι θα συζητηθούν «μέσα από πλατιές λαϊκές συνελεύσεις». Προτείνεται πάντως να ακολουθηθεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας, η οποία θα μπορούσε αναφέρει το ΚΚΕ να αποτελείται από τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ, από την Δέσποινα Κουτσούμπα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την Αγγελική Κουτσουμπού του ΕΕΚ και άλλα αντίστοιχα στελέχη.

Η πρόταση του ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να χαροποιεί τους αριστερούς αγωνιστές και τους ανθρώπους της εργατικής τάξης, μια και δίνει προοπτική στην πολιτική μάχη των επερχόμενων εκλογών, τουλάχιστον σε δημοτικό επίπεδο. Μένει βέβαια να αποσαφηνιστεί το πρόγραμμα της συγκεκριμένης συνεργασίας, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δυνάμεων που καλούνται σε συνεργασία σε πολλά σημεία. Επίσης, με δεδομένο ότι θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ με άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, μένει να δούμε πως δεν θα κυριαρχήσουν τάσεις για καπελώματα στις οργανωτικές πτυχές αυτής της συνεργασίας.

***

Όπως και να έχει, πρόκειται για ιστορικό βήμα στο χώρο της Αριστεράς. Και προφανώς η ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρότασης, σήμερα Πρώτη Απρίλη, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί 🙂

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα