Πολωνός ακροδεξιός στην Ευρωβουλή: «Οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται με λιγότερα»!

sinta3i 392
Της Νατάσσας Αργυράκη

 

 

maxresdefault copy

Λίγες μέρες πριν από τις 8 Μάρτη, την ημέρα που συμβολίζει τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση, ο ακροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνους Ρισζάρντ Κορβιν-Μίκε, στα πλαίσια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το σκανδαλώδες μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη, δήλωσε μεταξύ άλλων πως

«και βέβαια οι γυναίκες θα έπρεπε να αμείβονται με λιγότερα από τους άντρες».

Η αιτιολόγηση που έδωσε για την εξίσου σκανδαλώδη θέση του, ήταν πως

«είναι πιο αδύναμες, πιο μικρές, λιγότερο έξυπνες και άρα πρέπει να αμείβονται με λιγότερα».

Μεταξύ των επιχειρημάτων του μάλιστα ακούστηκε και πως δεν υπάρχει καμία γυναίκα μεταξύ των 100 κορυφαίων σκακιστών στον κόσμο, επομένως είναι όντως κατώτερες!

Η «άλλη» Πολωνία, βέβαια, είναι αυτή ενός γυναικείου κινήματος το οποίο κάθε άλλο παρά σε αδράνεια βρίσκεται! Πριν λίγους μήνες έγιναν εξαιρετικά σημαντικοί, νικηφόροι αγώνες για το δικαίωμα στην άμβλωση ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια για τους γιατρούς και τις γυναίκες που θα συμμετείχαν σε παράνομη επέμβαση διακοπής κύησης!

Οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν ενάντια στο νόμο είχαν τεράστια επιτυχία, με χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας και άλλων μεγάλων πόλεων. Σύμβολο του κινήματος ήταν οι μεταλλικές κρεμάστρες, που συμβολίζουν τη βαρβαρότητα των παράνομων αμβλώσεων, μιας και στο παρελθόν αποτελούσαν το «χειρουργικό εργαλείο» που χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό, με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των γυναικών που κατέφευγαν σε αυτή τη «λύση» απελπισίας.

Το γεγονός όμως πως τέτοιες δηλώσεις συνεχίζονται να ακούγονται ακόμα και από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι μεν εξωφρενικό και σκανδαλώδες αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στην ίδια συζήτηση μάλιστα, εμφανίστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι γυναίκες θα χρειαστούν τουλάχιστον 70 χρόνια για να καλύψουν τη διαφορά που υπάρχει στις αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη! Ας μη μιλήσουμε επομένως για το τι θα γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, στον οποίο υπάρχουν περιοχές, όπως π.χ. πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται καν να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς τη συνοδεία ενός άντρα συγγενή, πόσο μάλλον να δουλεύουν, ή να αμείβονται όσο και οι άντρες συνάδελφού τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο ο καπιταλισμός θα βρίσκεται σε κρίση τόσο θα χειροτερεύει η θέση της γυναίκας, καθώς και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων. Θα ενισχύονται τα στερεότυπα και θα χάνονται κεκτημένα δικαιώματα δεκάδων, ή και εκατοντάδων χρόνων αγώνα, θα ενισχύεται η ακροδεξιά και οι μεσαιωνικές απόψεις, όπως αυτές που ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την κατωτερότητα των γυναικών.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι βίαιες επιθέσεις στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, αλλά ιδιαίτερα των πιο καταπιεσμένων στρωμάτων, θα γεννάνε αντίσταση και νέα κινήματα, όπως το γυναικείο κίνημα, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, η Ιρλανδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το γυναικείο κίνημα οργανώνεται και διεκδικεί.

Μάλιστα, το κίνημα των γυναικών στις ΗΠΑ ενάντια στον σεξιστή, ρατσιστή νέο πρόεδρο της χώρας, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με τις πρόσφατες διαδηλώσεις του να αγγίζουν τα τέσερα εκατομμύρια συμμετοχές, ένα άνευ προηγουμένου νούμερο στην κινηματική ιστορία της χώρας!

Ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες το γυναικείο κίνημα οφείλει να δώσει σκληρούς, ενωτικούς αγώνες μαζί με τους άντρες για την ουσιαστική ισότητα, με τελικό στόχο την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και κάθε μορφής διακρίσεων.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,112ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής