Κυκλοφόρησε την Παρασκευή 22 Ιούλη το νέο τεύχος #558 της εφημερίδας «Ξεκίνημα». Σε αυτό το τελευταίο τεύχος πριν την καλοκαιρινή διακοπή, περιλαμβάνονται τα παρακάτω άρθρα:
Πολιτική
- Πόλεμος – Κρίση – Κοινωνικές Εκρήξεις
- Εμπρηστική πολιτική!
- Φαρμακονήσι, Novartis: Δύο αποφάσεις της Δικαιοσύνης και οι κρυμμένοι σκελετοί στην ντουλάπα…
Κοινωνία
- Oxfam: Η φτώχεια και η πείνα σαρώνουν τον πλανήτη, οι πλούσιοι αυξάνονται
- «Μας σκάβουν τον λάκκο»: Όχι σε πόλεμο για τα συμφέροντα των μεγιστάνων της ενέργειας και των κυβερνήσεων
Εργαζόμενοι
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων ή των εργοδοτών;
- Β. Στύλος, πρόεδρος εργαζομένων efood Αττικής: «Η δημιουργία του σωματείου ήταν μονόδρομος»
- Δημόσια Υγεία… ώρα μηδέν!
- Συνέντευξη με τον Β. Μπ., απολυμένο εργαζόμενο στον «Τερκενλή»
Σεξισμός
- Υπόθεση Λιγνάδη: Καθαρή πρόκληση από το δικαστικό σύστημα!
- Διαμαρτυρίες καλλιτεχνών για την αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη
- Το δικαίωμα στην άμβλωση ανά τον κόσμο, τα προχωρήματα και οι ήττες
Περιβάλλον
- Τουρκία: Διαρροή κυανίου στον Ευφράτη
Διεθνή
- Σρι Λάνκα: Η εισβολή στο προεδρικό μέγαρο και η επόμενη μέρα
Οικονομία
- Κρίση του νεοφιλελευθερισμού αλλά και τέλος των αυταπατών στον Κεϊνσιανισμό και τη «σύγχρονη νομισματική θεωρία»
Από τη δράση μας
- Στην Κεφαλονιά το 29ο κάμπινγκ Antinazi Zone – YRE, 29/7 – 7/8
- Πολύ πετυχημένη συνέλευση από τις Μαχητικές και Ελεύθερες στο Βόλο!
- Θεσ/νίκη: Μαζική συγκέντρωση για την προστασία του ρέματος Κρυονερίου
- Πετυχημένο το 1ο Αντιφασιστικό – Αντιπολεμικό Φεστιβάλ Ωρωπού
Νεολαία
- Ο Λεξ και η γενιά που βράζει
Διαβάστε στη συνέχεια το editorial του τεύχους #558 με τίτλο «Πόλεμος – Κρίση – Κοινωνικές Εκρήξεις»
Τον Αύγουστο συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία. Και ενώ η οικονομία της τελευταίας δεν έχει επηρεαστεί στο βαθμό που θα ήθελαν οι Δυτικοί από τις κυρώσεις, οι τελευταίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τον αντίκτυπο των κυρώσεών τους στους ίδιους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ε.Ε. οι προβλέψεις δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για την οικονομική πορεία της ένωσης το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Ε.Ε., βάζοντάς την σε ένα μονοπάτι χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τις προβλέψεις της άνοιξης. Η οικονομική πρόγνωση του καλοκαιριού του 2022 εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ε.Ε. θα είναι 2,7% μέσα στο 2022 και 1,5% μέσα στο 2023. Στη ζώνη του ευρώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν στο 2,6% για το 2022 και στο 1,4% για το 2023. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στο 2022, στο 7,6% για την ευρωζώνη και στο 8,3% για την Ε.Ε., πριν πέσει στο 4% και στο 4,6% αντίστοιχα το 2023».
Πέρα από την οικονομία, ο πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά για τη Δύση σε κανένα πεδίο, ενώ όσο περνάει ο καιρός φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν παγιδευτεί σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να απεμπλακούν. Από τη μια μεριά ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί ούτε και με τη βοήθειά τους να αποκρούσει την εισβολή, ενώ από την άλλη η Ρωσία δεν έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο όπως αρχικά περίμεναν.
Η παραπάνω εικόνα έχει οδηγήσει ακόμη και κάποιους από τους πιο σκηλροπυρηνικούς εκπροσώπους της Δύσης, όπως ο Τόνι Μπλερ, στο να δηλώνουν ανοιχτά ότι η εποχή της δυτικής κυριαρχίας φτάνει στο τέλος της.
Στο μεταξύ την ώρα που η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδηγεί στην απόγνωση τους εργαζόμενους της ηπείρου, που βλέπουν το εισόδημά τους να συνθλίβεται από την εξωφρενική άνοδο των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, σε άλλες περιοχές του πλανήτη η κατάσταση είναι απλά εφιαλτική.
Μέσα σε μόλις 3 μήνες δημιουργήθηκαν άλλα 71 εκατομμύρια φτωχοί στις χώρες του πλανήτη με ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ συνολικά στον κόσμο 323 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας!
Όπως είναι λογικό, σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη το καζάνι που σιγοβράζει εδώ και καιρό έχει αρχίσει να ξεχειλίζει. Η περίπτωση της Σρι Λάνκα είναι χαρακτηριστική του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η οργή για την ακραία ανισότητα. Οι τεράστιες κινητοποιήσεις της 9ης Ιούλη, που κορυφώθηκαν με τον κόσμο να εισβάλλει στην προεδρική κατοικία, να ανατρέπει την κυβέρνηση και να τρέπει σε φυγή τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα, αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε φτωχό και καταπιεσμένο σε αυτόν τον πλανήτη. Είχαν προηγηθεί μήνες κινητοποιήσεων, κατά το διάστημα των οποίων οι εργαζόμενοι της χώρας έβλεπαν τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα ύψη με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να φτάνει μέχρι και το 80%.
Από τα μέσα Ιούνη μέχρι τις αρχές Ιούλη στο Εκουαδόρ έγιναν μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών και τις ελλείψεις σε καύσιμα και είδη διατροφής. Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες κεντρικό ρόλο έπαιξαν οι κοινότητες ιθαγενών της χώρας, τερματίστηκαν μετά από την υπόσχεση της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.
Αλλά και στην Ευρώπη, όπου η κατάσταση θεωρείται αρκετά καλύτερη, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ορμπάν στην Ουγγαρία, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει, βρέθηκαν στο στόχαστρο μαζικών διαδηλώσεων. Σημαντικές κινητοποιήσεις είχαμε επίσης στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού.
Τα αδιέξοδα της πολιτικής των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους αρχίζουν να αντανακλούνται και στο πολιτικό επίπεδο. Ο «Μπότζο» (Μπόρις Τζόνσον) της Βρετανίας αναγκάστηκε σε παραίτηση και το ίδιο και ο Ντράγκι της Ιταλίας που μέχρι χτες θεωρούνταν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν θαυματοποιός. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, τους δυο βασικούς πυλώνες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, έχουμε στην πραγματικότητα αδύναμες κυβερνήσεις που τρέμουν το τι έρχεται στους επόμενους μήνες.
Τα κινήματα που βλέπουμε να αναπτύσσονται είναι η μόνη ελπίδα σε έναν κόσμο που βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, τη φτώχεια και την ανισότητα, την ώρα που οι ηγέτες του μετράνε τα κέρδη και τις σφαίρες επιρροής τους θυσιάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.