Ποια είναι η Palantir Technologies και γιατί συνεργάζεται με την κυβέρνηση;

Η «Palantir Technologies» είναι μια αμερικάνικη εταιρεία επεξεργασίας και ανάλυσης μαζικών δεδομένων (Big Data). Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Αμερικανο-γερμανό ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ, ένθερμο υποστηρικτή και προεκλογικό χρηματοδότη του Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την πτώση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη το 2001.

Η εταιρεία προσφέρει λογισμικά εφαρμογών κατά βάση σε κυβερνήσεις, υπουργεία και μυστικές υπηρεσίες τα οποία αναλύουν και ομαδοποιούν μεγάλο όγκο δεδομένων και καταλήγουν σε ροές αποφάσεων με βάση τα αποτελέσματα που εξάγουν.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Palantir εδώ και 9 μήνες με απόλυτη μυστικότητα, αποστέλλοντας προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών προκειμένου (όπως η κυβέρνηση ισχυρίζεται) να διευκολυνθεί στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σύντομη ιστορία της Palantir

Η Palantir χρηματοδοτήθηκε και στηρίχθηκε στο ξεκίνημά της από την CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ). Στη συνέχεια κρατικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη της CIA απασχολήθηκαν ως σύμβουλοι στη διοίκηση της επιχείρησης.

Η Palantir εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Σεπτέμβριο καταφέρνοντας να αποτιμήσει την αξία της στα 22 δισ. δολάρια, γεγονός εντυπωσιακό σύμφωνα με το BBC για εταιρεία η οποία δεν παρουσίασε ποτέ κέρδη, ενώ σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας με συνολική κεφαλαιοποίηση 48 δισ. δολάρια.

Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ βασίστηκε πάνω της για να εφαρμόσει την αντί-μεταναστευτική της πολιτική, καθώς χιλιάδες ανήλικα παιδιά περνούσαν τα σύνορα για να ενωθούν με τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια των εφαρμογών της Palantir, μέσα σε μερικούς μήνες εντοπίστηκαν 443 γονείς ασυνόδευτων παιδιών και συνελήφθησαν από τις αρχές. Για όσους δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για την απέλασή τους, ανέλαβε δράση η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» από την αστυνομία, στοχοποιήθηκαν και σε λιγότερο από ένα χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε να διαχωρίσει χιλιάδες παιδιά από τους γονείς τους.

Κάτι παρόμοιο έγινε πριν από 5 μήνες όταν, με τη βοήθεια εφαρμογών ιχνηλάτησης της Palantir, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε πτηνοτροφείο στο Μισισίπι συλλαμβάνοντας και απελαύνοντας 680 εργάτες οι οποίοι δεν είχαν νόμιμα έγγραφα. Η επιχείρηση έγινε την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να επιστρέψουν μετά το μάθημα σε άδεια σπίτια.

Η Palantir κατηγορείται από ακτιβιστές, οργανώσεις και διεθνή ΜΜΕ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων πολιτών (συμμετείχε στο σκάνδαλο Cambridge Analytica) παραβίαση ιδιωτικής ζωής και για κατάχρηση εξουσίας.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Πίτερ Τίλ έχει δηλώσει καθόλου τυχαία:

«Η δημοκρατία και η οικονομική ελευθερία είναι ασύμβατες».

Η συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ

Η έναρξη συνεργασίας της Palantir με την ελληνική κυβέρνηση έγινε γνωστή, όχι από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά μέσω του δελτίου τύπου της εταιρείας στις 7 Δεκέμβρη στην ιστοσελίδα businesswire.

Την ίδια ώρα στελέχη της Palantir δήλωναν ότι ανυπομονούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους με την ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θεωρεί ότι δεν χρειάστηκε να γνωστοποιήσει δημόσια τη σύναψη της συνεργασίας επειδή είναι δωρεά, ενώ τα δεδομένα τα οποία διαμοιράζεται με την Palantir θεωρεί ότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων για να χρειάζονται την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η τρέχουσα νομοθεσία (ν. 3861/2010ΦΕΚ Α’/112/13-07-2010 – Α’112) όμως για αναρτήσεις δημοσίων συμβάσεων στην πλατφόρμα Διαύγεια είναι υποχρεωτική και για δωρεές και συγκεκριμένα αναφέρει:

«στο διαδίκτυο αναρτώνται: …πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και συμβάσεων πολιτιστικών χορηγιών».

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση λέει απλά, προκλητικά και απροκάλυπτα, ψέματα.

Οι πρακτικές της Palantir στη Βρετανία

Σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα πολιτών και το συνολικό κόστος για τους φορολογούμενους, τα πεπραγμένα της Palantir τον προηγούμενο Απρίλιο στη Μ. Βρετανία είναι ενδεικτικά.

Η Εταιρεία σύναψε συνεργασία η οποία σε πρώτη φάση ήταν ουσιαστικά δωρεάν (1 λίρα) με το NHS, το αντίστοιχο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και στη συνέχεια επέκτεινε τη συνεργασία της για 4 μήνες έναντι 1 εκατομμυρίου λιρών.

Κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Palantir δήλωναν εξαρχής ότι τα μόνα δεδομένα στα οποία θα έχουν πρόσβαση είναι η διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών, οι προμήθειες αναπνευστήρων και οξυγόνου, τα αποτελέσματα των τεστ covid και κλήσεις προς το NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) οι οποίες θα παραμείνουν ανώνυμες.

Όπως αποδείχτηκε τελικά η εταιρεία συνέλλεξε εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων, επάγγελμα και θέσεις εργασίας. Επιπλέον συγκέντρωσε ευαίσθητες πληροφορίες για την καταγωγή, τη φυλή, τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα, την κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής υγείας των ασθενών!

Με βάση τις παραπάνω πρακτικές της εταιρείας, τόσο στο οικονομικό επίπεδο όπως έγινε στη Βρετανία, όσο και στη χρήση προσωπικών δεδομένων για την επιβολή αυταρχικών πολιτικών όπως έγινε στις ΗΠΑ, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι σκοπεύουν, Palantir και ΝΔ, να κάνουν και στην Ελλάδα.

Η υγεία και η ασφάλεια μας θυσία στο βωμό του κέρδους

Εργαζόμενοι της Palantir έχουν ξεσηκωθεί κατά καιρούς οργανώνοντας κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη απαιτώντας να σταματήσουν οι ανήθικες συμφωνίες που υπογράφουν οι εργοδότες τους με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις χωρών.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλεξ Καρπ, σε εσωτερικό εταιρικό έγγραφο αναφορικά με τις κατηγορίες περί ανήθικων συμβολαίων και πρακτικών, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους τα εξής:

«Έχουμε διαλέξει πλευρά και στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας (τις κυβερνήσεις) είτε κρίνεται σωστό είτε όχι».

Η πολιτική και οικονομική ελίτ φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά τα συμφέροντα της και έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για να τα ικανοποιήσει.

Αυτό που απομένει από τους υπόλοιπους, οι οποίοι αποτελούμε άλλωστε την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι να πράξουμε το ίδιο, να κατανοήσουμε δηλαδή τα συμφέροντά μας και να επεξεργαστούμε τα δικά μας σχέδια, για να πάρουμε στα χέρια μας τα κλειδιά της οικονομίας από αυτά τα αρπακτικά

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα