Το «Μπάντεν-Μπάντεν», τα «Harrods» και η αλαζονεία Κυβέρνησης-πλουσίων

Η πανδημία του κορονοϊού, ικανή από μόνη της να προκαλέσει τεράστιους τριγμούς στην οικονομία, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ξέσπασμα της διαφαινόμενης από πριν οικονομικής κρίσης και ήδη μετράμε εκατομμύρια νέων ανέργων και φτωχών παγκόσμια. Όπως συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική κρίση, σήμερα αναδεικνύεται και εντείνεται το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και η ταξική πρόσβαση σε δημόσια και άλλα αγαθά όπως η Υγεία, το ρεύμα, η θέρμανση. Παράλληλα, αναδεικνύεται η αλαζονεία των πλουσίων και των κυβερνήσεων  τους όπως και η πλήρης απουσία αντίληψης για το τι σημαίνει να ανήκεις στην «άλλη πλευρά» – αυτή των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών. Και όταν λείπει αυτή η αντίληψη, είναι φυσικό ακόλουθο να υπάρχουν προκλητικές δηλώσεις με τεράστιες δόσεις αλαζονείας και επίδειξης πλούτου.

«Μπάντεν-Μπάντεν», «Harrods» και άλλα καθημερινά προβλήματα

Και όταν μιλάμε για επίδειξη πλούτου, το μυαλό μας δεν μπορεί παρά να πάει αρχικά στον αντιδήμαρχο Αθηνών Μακρόπουλο που με μεγάλο πόνο μοιράστηκε μαζί μας το πόσο του λείπει το εξοχικό του στο Μπάντεν-Μπάντεν και η «σακαράκα» του Aston Martin που η άτιμη η πανδημία του στερεί! Έτσι είναι, καθείς με τα προβλήματά του. Άλλοι ζουν με την απειλή να τους κόψουν το ρεύμα, άλλοι με τη μελαγχολική νοσταλγία του εξοχικού τους. Εξάλλου, αυτή δεν είναι η ομορφιά αυτού του κόσμου; Το πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι μεταξύ μας; Αλλά επειδή υπάρχουν και κακοπροαίρετοι, που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Μακρόπουλο για την ανάρτηση του, ο αντιδήμαρχος, όντας άνθρωπος με ευαισθησίες, απολογήθηκε εξηγώντας πως η πρόθεσή του ήταν να μοιραστεί τον πόνο του με τους φίλους του στα social media και από λάθος έκανε την ανάρτηση στο προφίλ που διατηρεί ως αντιδήμαρχος. Άρα, όλα καλά, δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον σκοπός του δεν ήταν να προκαλέσει.

Και, αφού μιλάμε για καθημερινά πράγματα που μας λείπουν αυτές τις δύσκολες ημέρες, ας αφιερώσουμε λίγη από τη σκέψη μας και στον διεθνούς φήμης τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά. Τον Στέφανο, που μην αντέχοντας στις πιέσεις της περιόδου, ξέσπασε στο twitter και εξέφρασε κάτι που όλοι σκεφτόμασταν, αλλά μόνο αυτός είχε το θάρρος να το πει. Ήρθε επιτέλους η ώρα κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία και να ανοίξει «Harrods» (υπερπολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου) στη Ελλάδα! Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι, για πόσο ακόμα θα στερούμαστε τη δυνατότητα να επισκεπτόμαστε κι εμείς ένα από τα πλέον ακριβά εμπορικά καταστήματα της Αγγλίας; Ποιος ξέρει πότε θα μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο Λονδίνο; Και μέχρι τότε, από πού θα αγοράσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα, τα αρώματα και τα ρούχα μας;

Και μιας και μιλήσαμε για ρούχα και αρώματα, σε μία ένδειξη αντίστοιχης σεμνότητας, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα, πρόσφατα φιλοξενήθηκε στους Financial Times, όπου μας παρουσίασε τις επιλογές που διαμορφώνουν το προσωπικό της στυλ. Καρφίτσες από γνωστούς οίκους που τις φοράει δυο-δυο και τις συνδυάζει με ρολόγια αντίκες, πανάκριβα ρούχα κοκ.

«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην πανδημία, αλλά μερικοί είμαστε πιο ίσοι από τους άλλους»

Παραφράζοντας τον Τζωρτζ Όργουελ στο αλληγορικό του έργο «Η φάρμα των ζώων», είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πανδημία δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Μία από τις κύριες αγωνίες για την πλειοψηφία της κοινωνίας σήμερα, δεν είναι μόνο εάν θα νοσήσει από τον κορονοϊό, αλλά και το εάν, με τις συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ, θα έχει την περίθαλψη που ενδεχομένως θα χρειαστεί. Την ίδια ώρα όμως, βλέπουμε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, που έχουν τεράστιες ευθύνες για τη μετάδοση του ιού να έχουν άμεση πρόσβαση σε κλινικές ΜΕΘ, ακόμα και προληπτικά. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, επειδή τα βράδια ανέβαζε 39 πυρετό. Το ερώτημα δεν είναι αν τους «αξίζει» να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, αλλά αν οι υπόλοιποι «κοινοί θνητοί» χαίρουν αντίστοιχης νοσηλείας όταν έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Ο Κούλης στην Πάρνηθα

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα της νοσηλείας που αποδεικνύει πως κάποιοι ανάμεσά μας αντιμετωπίζουν και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών δεν είναι άλλο από αυτό όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη Μαρέβα κάνουν βόλτα στην Πάρνηθα, με τον Μητσοτάκη να φωτογραφίζεται με άλλα 5 άτομα, χωρίς αποστάσεις και χωρίς μάσκα.

Από όλα όσα –και είναι πολλά– που μπορούν να ειπωθούν για αυτή τη φωτογραφία, ας μείνουμε στο εξής: πως μέσα από ένα καρέ, ο Μητσοτάκης στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως είναι υπεράνω των κανονισμών και υπεράνω της «ατομικής ευθύνης» που με τόσο σκληρό τρόπο επιβάλλονται στην υπόλοιπη κοινωνία.

Και αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία με την οποία γεννιούνται, μεγαλώνουν και ζουν οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης: σαν κάτι ανώτερο από τους υπόλοιπους, πως δεν τους «αγγίζουν» οι κανόνες, οι ευθύνες και τα άγχη που αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Όσο για τον Πέτσα που είπε πως ο Μητσοτάκης κατηγορείται γιατί είναι «ανθρώπινος», η στάση του Μητσοτάκη απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Ότι δεν πιστεύει πως είναι «ανθρώπινος» με την έννοια των «καθημερινών ανθρώπων» που τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης, πιστεύει και πράττει σαν να είναι ανώτερος των «κοινών θνητών».

«Εξαρτημένοι από τον μισθό» όλου του κόσμου, ενωθείτε!

Εξάλλου, στην προσπάθεια του να εμφανιστεί σαν «ανθρώπινος» θυμίζουμε πως ο Μητσοτάκης, με πλήρη σοβαρότητα, δήλωσε ότι «γνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Οι λέξεις που χρησιμοποίησε όμως, το «εξαρτημένοι» από τη μία και το «υπάρχουν άνθρωποι» από την άλλη, απέδειξε τελικά και πάλι ακριβώς το αντίθετο!

Κυριάκο, σου έχουμε νέα: Δεν είναι ούτε «κάποιοι άνθρωποι», ούτε «εξαρτημένοι από τον μισθό»… είναι οι «εργαζόμενοι», η πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι η τάξη που εργάζεται καθημερινά, πολλοί απ’ αυτούς επισφαλώς, «μαύρα» και με ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα (χάρις στην Κυβέρνησή σου και τις προηγούμενες), ώστε εσύ, η Κυβέρνησή σου και η άρχουσα τάξη που εκπροσωπείς να ζείτε πλουσιοπάροχα. Έχε υπόψη σου επίσης πως δεν είναι η εργατική τάξη «εξαρτημένη» αλλά η δικιά σου, που παρασιτεί βγάζοντας κέρδη από τη δική μας εργασία και εκμετάλλευση.

Οι «εξαρτημένοι από τον μισθό τους» Κυριάκο, μοιράζονται ένα ακόμα χαρακτηριστικό: μία μεγάλη παράδοση μαζικών και δυναμικών εργατικών κινημάτων, νίκες αλλά και ήττες και εμπειρίες μέσα και από τις δύο. Και αν σήμερα το εργατικό κίνημα είναι σε υποχώρηση, αυτό δεν θα παραμείνει για πάντα. Θα γεννηθούν νέα μαζικά κινήματα που θα διεκδικήσουν όσα η Κυβέρνησή σου και οι προηγούμενες μας στέρησαν.


Υ.Γ. Φυσικά ο κυνισμός και η αλαζονεία των πλουσίων και των Κυβερνήσεων, δεν αποτελεί «ελληνικό φαινόμενο». Στη γειτονική Τουρκία, τα τεράστια ποσοστά φτώχειας από τη μία και οι ακριβές τιμές βασικών προϊόντων από την άλλη, οδηγούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μην μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά, όπως κρέας. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όμως, βρήκαν λύση, αντίστοιχη με των δικών μας «φωστήρων»! Πρόσφατα σε ένα κανάλι προβλήθηκε συνταγή για κεφτεδάκια, χωρίς κιμά, αλλά μόνο με ψωμί, με τον προκλητικό σχολιασμό: «Μια σημαντική συνταγή στο ATV. Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε κρέας, μην ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να φάτε κεφτέδες»! Θυμίζοντας προφανώς άλλες εποχές και τη γνωστή κυνική και αλαζονική ρήση που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα «Δεν έχουν ψωμί; Ας φάνε παντεσπάνι».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα