Πετρούπολη: ψήφος αντίστασης και στις δημοτικές εκλογές

Ανακοίνωση του «Ξ» Πετρούπολης


Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 26 Μάη και το κλίμα κι εδώ στην Πετρούπολη, στέλνει προκαταβολικά μηνύματα.  Έλλειψη ενθουσιασμού για οποιοδήποτε κόμμα και απουσία προσδοκιών πως η επόμενη μέρα των εκλογών θα φέρει κάτι καλύτερο. Και παρότι η Πετρούπολη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι 1 από τους 5 δήμους που ελέγχει πανελλαδικά η «Λαϊκή Συσπείρωση –ΚΚΕ» (Πάτρα, Χαιδάρι, Καισαριανή, Ικαρία, Πετρούπολη), η έλλειψη εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας, αφορά και την τρέχουσα δημοτική αρχή του Βαγγέλη Σίμου.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι ανάγκη να στηριχτούν οι αριστερές παρατάξεις, ώστε να υπάρξουν καλύτερες θέσεις μάχης απέναντι σε όσα μας απειλούν. Από την συνέχιση των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας και της παραπέρα υποβάθμισης της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας. Μέχρι την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και τα σχέδια για εισαγωγή της καύσης των απορριμμάτων (την ονομάζουν «θερμική επεξεργασία», μια όμορφη φράση για να μας ξεγελάσουν…). Την επόμενη μέρα των εκλογών θα χρειαστούν μέτωπα και αγωνιστική ενωτική δράση με συγκεκριμένη στόχευση από τα 3 αριστερά ψηφοδέλτια που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές.

***

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δοκιμάζεται στη διοίκηση του δήμου τα 9 τελευταία  χρόνια. Τα χρόνια των Μνημονίων, του Καλλικράτη, του Κλεισθένη, της περικοπής κατά 65% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους (σε σχέση με πριν το 2010) κ.λ.π.  Και μπορεί να κράτησε  χαμηλά τα δημοτικά τέλη και το αντίτιμο για πολιτιστικές δράσεις, να ενίσχυσε οριακά τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, να είπε «όχι» στην επέκταση της Φυλής και την χωροθέτηση ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) στο λατομείο Μουσαμά, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει ουσιαστική διαφορά και να μπεί στην πρωτοπορία αγώνων για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάλογη των αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων.  Γιατί την ίδια ώρα επέτρεψε να γεμίσει η κεντρική λεωφόρος με τραπεζοκαθίσματα. Καταγγέλθηκε δικαίως από δημοτικούς υπαλλήλους για την μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων υπέρ τους1 !!! Αρκέστηκε να κινητοποιεί μόνο τα μέλη-υποστηρικτές του ΚΚΕ για το ζήτημα της Φυλής αντί να ενημερώσει και να ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία –όπως έδειξε το αγωνιστικό παράδειγμα του Βόλου. Ενώ συνολικότερα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν προσπάθησε να εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα, ούτε αυτά που θέλουν λίγη ως καθόλου χρηματοδότηση, όπως  π.χ. οργάνωση δημοτικής κομποστοποίησης με πρώτη ύλη από βρεφονηπιακούς σταθμούς και λαϊκές, εγκατάσταση ξεχωριστών κάδων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης μέσα σε όλα τα σχολεία της περιοχής, μάζεμα και αξιοποίηση των κλαδεμάτων κ.λ.π. (προτάσεις «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP –πολίτες εν δράσει»)2.

Κατανοούμε ωστόσο, πως για πλατιά στρώματα της κοινωνίας, η ψήφος στη «Λαϊκή Συπείρωση-ΚΚΕ», λειτουργεί ως ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ., τα κόμματα των Μνημονίων, της λιτότητας, και της διάλυσης των δικαιωμάτων. Και πως θα είναι η μόνη αριστερή ψήφος τη δεύτερη Κυριακή αν βρεθεί,  είτε απέναντι στην παράταξη του Θ. Σκαλιστήρα «Πετρούπολη Ψηλά» (Ν.Δ.), είτε απέναντι στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση» του Στ. Βλάχου (υπήρξε δήμαρχος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ).

***

Τα άλλα δύο αριστερά ψηφοδέλτια είναι:

  • Η «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση» με επικεφαλής το Ν. Σακούτη (ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ)
  • Η «Ανυπότακτη Πετρούπολη»  με επικεφαλής τον Π. Σαμοθρακίτη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ανέντακτοι).

Αρκετοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες στη γειτονιά θα επιλέξουν  αυτά τα αριστερά ψηφοδέλτια με έντονα κριτική διάθεση. Καταρχήν για την ΡΑΚ που ως παράταξη της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ χρεώνεται τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας της και την διολίσθηση σε εθνικιστικές θέσεις για το Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά. Αλλά και πέραν αυτού, δεν έχει αναπτύξει καμιά ενωτική κινηματική πρωτοβουλία στην περιοχή μας.  

Από την άλλη μεριά η «Ανυπότακτη Πετρούπολη» ανταποκρίθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία σε τοπικές ενωτικές πρωτοβουλίες (συμμετοχή στην πορεία για Φυλή και Μουσαμά στις 20/4, στήριξη στην συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα Φυλής-Μουσαμά που έγινε με πρωτοβουλία της «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» κ.λ.π.).  Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2014, η τοπική οργάνωση του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είχε συμμετάσχει με υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο της «Ανυπότακτης Πετρούπολης». Αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η παρουσία της «Ανυπότακτης Πετρούπολης» εξαντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε αριστερή αντιπολίτευση/αντιπροτάσεις στα δημοτικά συμβούλια χωρίς όμως ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, πιστεύουμε ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον θα βρεθούμε σε κοινούς τοπικούς αγώνες ενάντια στο νεοφασισμό, τις επιθέσεις στα δικαιώματα μας, την ταξική υποβάθμιση της καθημερινότητας μας.

***

Η τοπική οργάνωση του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ πιστεύει ότι θέλουμε δήμους όχι στα λόγια και στη βιτρίνα αγωνιστικούς, αλλά στην ουσία. Και ταυτόχρονα χρειαζόμαστε μια νέα επαναστατική και διεθνιστική αριστερά για να καταφέρουμε να απαλλαγούμε απο την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και για τους δύο αυτούς στόχους θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ενιαιομετωπική λογική, στις δύσκολες και μεγάλες μάχες που έρχονται και στην Πετρούπολη. Γιατί απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα