Της Μαρίας Καπαράκη – Βόλος
Το ζήτημα του περιφερειακού έχει αναδειχτεί στο σημαντικότερο, ίσως, θέμα των τελευταίων ημερών για την κοινωνία του Βόλου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο συζητιέται εδώ και 30 χρόνια, αλλά η κατασκευή του ξεκίνησε μόλις 2 χρόνια πριν, εν όψει Ολυμπιάδας. Το έργο είχε αναλάβει η εταιρία «Αθηναϊκή Τεχνική», με πρόεδρο τον εργολάβο Μπαλάφα.
Κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του που παρέχει πρόσβαση μέχρι το Πανθεσσαλικό στάδιο, μετά το έργο σταμάτησε και ο Μπαλάφας σταμάτησε να πληρώνει τους 240 εργαζόμενους, στους οποίους χρωστούνται δεδουλευμένα ύψους 1.200.000 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι, που εδώ και 3 μήνες περιμένουν τα χρωστούμενα και μέρα με τη μέρα οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτώβρη κινητοποιήσεις. Στις 18/10 δεκάδες εργαζόμενοι έκαναν «μπλόκα» σε κομβικά σημεία του περιφερειακού με στόχο να μην επιτρέψουν να δουλέψουν τα μηχανήματα της τεχνικής εταιρίας που έχει αναλάβει να διορθώσει τις κακοτεχνίες του έργου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και καιρό απέφευγε να κάνει δηλώσεις για την επίλυση του προβλήματος. Μετά από επίμονο αίτημα των εργαζομένων, την Τρίτη 19/10 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Σουφλιά με τους τοπικούς φορείς. Εκεί, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία στον Μπαλάφα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου για να συνεχίσει το έργο, διαφορετικά θα κηρυχθεί έκπτωτος. Επίσης, πρότεινε να δoθούν 237.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στα οφειλόμενα για 48 εργαζομένους. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους του ΕΚΒ και του Σωματείου των εργαζομένων και έτσι από το ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε νέα πρόταση να δοθούν τελικά 320.000 ευρώ, που θα διανεμηθούν σε 160 εργαζόμενους. Εάν ο Μπαλάφας κηρυχθεί έκπτωτος οι εργαζόμενοι καλούνται να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα χρωστούμενα δικαστικά.
Το Σωματείο των εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε ανοιχτά αντίθετο σ’ αυτές τις εξαγγελίες. Τονίζει ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 190 και ότι αυτά που τους δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ψίχουλα. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες Σουφλιά, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ψήφισε κατά της πρότασης Σουφλιά, ζητώντας ταυτόχρονα να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη 20/10, τρία μέλη της διοίκησης του Σωματείου ξεκίνησαν απεργία πείνας, στήνοντας αντίσκηνα στον προαύλιο χώρο της Νομαρχίας του Βόλου, όπου διαμένουν έως σήμερα. Οι εργαζόμενοι αποφασισμένοι και για περαιτέρω κινητοποιήσεις, προχώρησαν σε παμμαγνησιακό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την Τρίτη 26/10. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Μετά τις ομιλίες δεν πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας, γεγονός που απογοήτευσε την πλειοψηφία των παρευρισκομένων.
Γενικότερα, το συλλαλητήριο δεν είχε οργανωθεί όπως θα έπρεπε. Ήδη από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Βόλου δε στήριζε το συλλαλητήριο, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως «άστοχη», ενώ δεν βγήκαν καν αφίσες που θα μπορούσαν να κολληθούν στην πόλη για να γίνει γνωστό το συλλαλητήριο στην κοινωνία του Βόλου. Επιπλέον, τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά την ώρα του συλλαλητηρίου. Το ζήτημα του περιφερειακού είναι πλέον ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα για την κοινωνία του Βόλου και γι’ αυτό δυναμική κινητοποίηση θα αποτελούσε μια γενική απεργία σε παμμαγνησιακό επίπεδο, γεγονός που θα έδινε την ευκαιρία σε πολλούς εργαζόμενους να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα, και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του περιφερειακού. Στους απεργούς πείνας προστίθενται καθημερινά και άλλοι εργαζόμενοι, και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξάνεται όσο δεν καταβάλλονται τα χρήματα. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν μεταφερθεί κατά καιρούς στο Νοσοκομείο Βόλου, με οργανισμό εξαντλημένο από την απεργία πείνας.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε παράταση μέχρι τις 13/11 στον ανάδοχο του έργου του περιφερειακού δρόμου κ. Kώστα Mπαλάφα προκειμένου να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές του με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να δηλώσει αν μπορεί να συνεχίσει το έργο. Στο μεταξύ, την Πέμπτη 4/11, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη των υπηρεσιών του YΠEXΩΔE στη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Μαγνησίας (ΝΑΜ). Mε παρουσία αστυνομικής δύναμης οι εργαζόμενοι του εργοταξίου του περιφερειακού προχώρησαν στις 6/11 σε κατάληψη της Πολεοδομίας της NAM, ενώ στις 8/11 αποκλείστηκε το κτίριο της Nομαρχίας. Oι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι για συνέχιση του αγώνα και ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και το Eργατικό Kέντρο Bόλου έστειλε στο YΠEXΩΔE νέα επιστολή για την καταβολή 640.000 ευρώ στους εργαζόμενους του Περιφερειακού και κοινοποίησε εκ νέου και την παλαιότερη.Παρόλα αυτά, οι προτάσεις αυτές αποτελούν ημίμετρα που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιφέρουν λύση. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν πιο δυναμικά, με την κοινωνία του Βόλου στο πλευρό των εργαζομένων, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.