Περί χρηματοδότησης της εκπαίδευσης…

Της Ηλέκτρας Κλείτσα, Ιστορικό – Αρχαιολογικό

Λίγο μετά την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τα ΤΕΙ όλης της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, με ένα έλλειμμα που αγγίζει συνολικά τα 50 εκ. ευρώ. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες απεργίες, ενώ το συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό με ανοιχτή επιστολή για το μέγεθος του προβλήματος: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, «το ίδρυμα θα αναγκαστεί να κλείσει, λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις.»

Πράγματι, ο προϋπολογισμός του τελευταίου έτους, ήταν 160 εκατ. Ευρώ για τα ΑΕΙ, και μόλις 17,8 εκατ. ευρώ για τα ΤΕΙ.

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ρόδινη για το σύνολο της εκπαίδευσης. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και ΑΕΙ, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που απειλεί με λουκέτο λόγω χρεών που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, ανάμεσα σε 30 ανεπτυγμένες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην τελευταία θέση σε κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση συνολικά, έχει τη μικρότερη αναλογία κρατικών δαπανών ανά φοιτητή, ξοδεύει τα λιγότερα για επιχορηγήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, υποτροφίες και κοινωνική υποστήριξη των φοιτητών, και έχει το υψηλότερο ποσοστό άνεργων πτυχιούχων!

Το ελληνικό κράτος, ξοδεύει στην εκπαίδευση το 6,6% του προϋπολογισμού του, που αντιστοιχεί στο 3,8% του ΑΕΠ, και από αυτό το ποσό, στα πανεπιστήμια αναλογεί μόλις το 1,1% του ΑΕΠ. Να θυμίσουμε ότι προεκλογικά ο Κ.Καραμανλής είχε δεσμευτεί για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Μερικά παραδείγματα άλλων χωρών είναι αποκαλυπτικά του πόσο σοβαρή προτεραιότητα δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην εκπαίδευση όπως προσπαθεί να μας πείσει: Σε εκπαιδευτικές ανάγκες δαπανάται το 14,2% του προϋπολογισμού στην Ελβετία, 15,3% στη Νορβηγία, 12,9% στην Ουγγαρία, και 22,4% στο Μεξικό!

Άλλη μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το τελευταίο διάστημα, της Γραμματείας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ αυτή τη φορά, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, το 79,7% των ελληνικών οικογενειών, ξοδεύει μέχρι και το 20% του οικογενειακού εισοδήματος σε «εξωσχολικές δραστηριότητες», δηλαδή φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόσο για ξένες γλώσσες, όσο και για τα σχολικά μαθήματα. Οι περισσότεροι από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν εισόδημα από 800-1.600 ευρώ το μήνα.

Ακόμα, η πλειοψηφία των βαθμολογητών που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια, ούτε μας εκπλήσσει. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική εκπαίδευση παίρνει τέτοιου είδους αρνητικά βραβεία, γεγονός αρκετά ενδεικτικό των προθέσεων των τελευταίων κυβερνήσεων για την παιδεία.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι από δω και πέρα η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στα σχέδια της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης που επιχειρείται με διάφορους τρόπους το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα