Στο χρονικό διάστημα 21-28/06 2009 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τα συνέδρια της ΔΟΕ (21-24/06) και της ΟΛΜΕ (25-28/06), ομοσπονδίες που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Στόχος του Συντονιστικού Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών ήταν η δυναμική παρουσία και παρέμβαση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα τεκταινόμενα των συνεδρίων, θίγοντας το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς της ωρομισθίας, το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσα από την σχεδιασμένη πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων αλλά και μέσα από την ανοχή και τον εφησυχασμό των μόνιμων εκπαιδευτικών, και πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Συγκεκριμένα, κατά την πανηγυρική έναρξη του 78ου συνεδρίου της ΔΟΕ στις 21/06 τέθηκε με πανό και συνθήματα , άμεσα και δυναμικά, από μέλη του Συντονιστικού το πρόβλημα της ωρομισθίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση -δίνοντας εξαρχής στο κλίμα του συνεδρίου παλμό και αγωνιστικότητα- ενώ συνοδεύτηκε από αυτοσχέδιο δρώμενο που καυτηρίαζε την απαράδεκτη καθυστέρηση των πληρωμών. Σημαντικό ήταν ότι μέλος του Συντονιστικού ,την ίδια μέρα, ανέβηκε στο βήμα και εξέθεσε τα προβλήματα των ωρομισθίων, κάτι που κερδήθηκε από την παρουσία του Συντονιστικού Ωρομισθίων στο συνέδριο, αφού δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του συνεδρίου. Ακόμα, επίσημα τον λόγο πήραν συνάδελφοι σύνεδροι από τη Θεσ/νίκη και την Κω, στις επόμενες μέρες του συνεδρίου. Στους κεντρικούς ομιλητές-και στα δύο συνέδρια- βρισκόταν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κα.Γκοτσοπούλου, στη θέση του υπουργού παιδείας κ.Σπηλιωτόπουλου ο οποίος δεν παραβρέθηκε. Στον επαινετικό λόγο της οποίας περί «επιτυχίας της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής» αντιπαραβάλαμε την αληθινή εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης, εκείνης του μαρασμού και της απαξίωσης. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην επόμενη ομιλία της κας Διαμαντοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, που περιλάμβανε προεκλογικές υποσχέσεις περί κατάργησης της ωρομισθίας και προσπάθεια διαφοροποίησης από το κυβερνόν κόμμα…Πολύ σημαντικό είναι ότι το συνέδριο ψήφισε το πανελλαδικό ψήφισμα των ωρομισθίων, ενώ δεν μπόρεσε να πάρει καμία απόφαση για το γενικό πρόγραμμα δράσης της επόμενης χρονιάς.
Στο 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ,μετά από αντίστοιχη παρέμβασή μας, επιτεύχθηκε κάτι πολύ σημαντικό: στις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και εκείνη που αναγνωρίζει ?πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, μέχρι την οριστική κατάργηση του θεσμού?. Μέχρι τώρα οι τοπικές ΕΛΜΕ αρνούνταν να εγγράψουν τους συναδέλφους ωρομίσθιους, μη μπορώντας έτσι οι ίδιοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για ένα καλύτερο εργασιακό καθεστώς και εμποδίζοντας τη συνδικαλιστική τους δράση. Βέβαια η σημαντική αυτή νίκη έγινε μετά από πολύωρη παρουσία στο συνέδριο, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους πολιτικά τεχνάσματα τόσο από τις δύο μεγάλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) για να μην περάσει το ψήφισμά μας, όσο και από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, παράταξη του ΚΚΕ, που για άλλη μια φορά επιδίωξε να πατρονάρει και να σαμποτάρει την προσπάθειά μας. Το Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, όμως, κατόρθωσε να κάνει το θέμα της ωρομισθίας κεντρικό ζήτημα στα συνέδρια, τόσο της ΔΟΕ όσο και της ΟΛΜΕ, παρόλο που δεν υπήρχε ως αυτόνομο θέμα στις ατζέντες τους.
Χριστίνα Κυπρίδου