Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο»

Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 27/3 το απόγευμα η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία ενάντια σε εξορύξεις και πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο», την οποία παρακολούθησαν είτε μέσω zoom είτε μέσω της ζωντανής μετάδοσης στο facebook κοντά στα 200 άτομα (ενώ το βίντεο έχει ήδη πάνω από 5.000 προβολές).

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Φρεγάτες και εξορύξεις: πως απαντάνε τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο» και ομιλητές τους Ονούρ Γιλμάζ από την Τουρκία, τη Μυρτώ Σκουρουπάθη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, τη Ρουγιάμ Οτζούνα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον Νίκο Αναστασιάδη από Ελλάδα. Σημαντικό ήταν ότι μετά τις εισηγητικές ομιλίες έγιναν περίπου 15 σύντομες παρεμβάσεις από μέλη συλλογικοτήτων από μια σειρά περιοχές, όπως Κρήτη, Θράκη, Ήπειρο, Κέρκυρα, Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και αλλού, οι οποίες συνέβαλαν σε μια πλούσια συζήτηση.

Το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων έχει δύο πτυχές. Αφενός εντείνει τους πολεμικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των χωρών που διεκδικούν τα κοιτάσματα, που αν οδηγηθούν σε κάποιο θερμό επεισόδιο θα το πληρώσουν οι λαοί της περιοχής με το αίμα τους. Αφετέρου υπάρχει και η περιβαλλοντική πτυχή, καθώς αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι τέτοια που επίσης θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Γι’ αυτό το αντιπολεμικό και φιλο-περιβαλλοντικό μήνυμα της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο» είναι ενάντια στις εξορύξεις σε κάθε περίπτωση και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, κάτι το οποίο περνάει μέσα από τους μαζικούς και κοινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μετά την τριεθνή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη και τις συντονισμένες δράσεις σε 29 περιοχές και στις 3 χώρες που έγιναν στις 19 Μάρτη, η διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων που να απευθύνονται στα ακροατήρια κάθε χώρας ήταν το επόμενο βήμα. Η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο» συνεχίζει τη δράση της, καλώντας κι άλλες περιβαλλοντικές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα άτομα να πλαισιώσουν την προσπάθειά της.

Δείτε στη συνέχεια ολόκληρο το βίντεο από την εκδήλωση:

Φρεγάτες και εξορύξεις: πως απαντάνε τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο;

Φρεγάτες και εξορύξεις: πως απαντάνε τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο;

Δημοσιεύτηκε από Μας σκάβουν τον λάκκο στις Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα