«Μας σκάβουν τον λάκκο»: Συντονισμένες δράσεις σε 29 πόλεις σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο

Ρεπορτάζ του «Ξ»

Την Παρασκευή 19 Μάρτη η νεολαιίστικη κίνηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή «Fridays for Future» είχε καλέσει σε διεθνή διαμαρτυρία για το κλίμα. Με αυτήν την αφορμή η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig» προχώρησε σε συμβολικές δράσεις με σύνθημα «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Η ανταπόκριση ήταν αρκετά σημαντική, καθώς έγιναν δράσεις σε 14 πόλεις και περιοχές στην Ελλάδα, σε 12 στην Τουρκία και σε 3 στην Κύπρο – συνολικά δηλαδή σε 29 διαφορετικές πόλεις και περιοχές. Πέρα από τα καθιερωμένα σημεία των μεγάλων πόλεων, όπως το Σύνταγμα και ο Λευκός Πύργος, τα συνθήματα της πρωτοβουλίας έφτασαν και σε λιγότερο συνήθη μέρη, όπως η κορυφή του όρους Στρούμπουλα στην Κρήτη αλλά και στην Πρέβεζα στην ακτή που εφάπτεται στο «οικόπεδο εξόρυξης 3». 

Φωτογραφίες από τις δράσεις σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο στις 19 Μάρτη, για την παγκόσμια μέρα για το κλίμα. Ίδιος καιρός,…

Δημοσιεύτηκε από Μας σκάβουν τον λάκκο στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021

Ιδιαίτερα συμβολική ήταν και η ταυτόχρονη δράση σε Χίο και τη γειτονική Σμύρνη! Μηνύματα έστειλαν αγωνιστές από την Κύπρο, τόσο απ’ τον Νότο όσο κι απ’ τον Βορρά. Τέλος, στην Τουρκία έγιναν δράσεις που ξεκινούσαν από την βροχερή Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αλλά έφτασαν μέχρι και τα Άδανα (βόρεια της Κύπρου και κοντά στα σύνορα με Συρία) και περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπως το Akçakoca – σε πολλές από τις οποίες συμμετείχαν δεκάδες ακτιβιστές.

Adana, Τουρκία
Bursa, Τουρκία
Φωτογραφίες από Βόρεια και Νότια Κύπρο
Φωτογραφίες από Βόρεια και Νότια Κύπρο
Denizli, Τουρκία
Βουλισμένο Αλώνι, Κρήτη
Πρέβεζα, μπροστά από το “οικόπεδο 3” στο Ιόνιο
Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη
Χίος
Βολισσός, Χίος
Κορυφή Στρούμπουλα, Κρήτη

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων, πέρα από την άμεση πολεμική απειλή και τις άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον των γύρω περιοχών από ένα πιθανό ατύχημα, συνεχίζει την πολιτική της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση ορυκτών καυσίμων συμβάλει τα μέγιστα στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή εν γένει, λόγω των εκπομπών αέριων ρύπων όπως το διοξείδιο του άνθρακα ή το μεθάνιο. Ταυτόχρονα, μια σειρά πολυεθνικές εταιρείες περιμένουν στη σειρά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης, συμμαχώντας είτε με την ελληνική είτε με την τουρκική κυβέρνηση και αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν.

Η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο» τονίζει ότι απέναντι στην απειλή του πολέμου και της περιβαλλοντικής καταστροφής, αυτό που έχουν να προτάξουν οι λαοί της περιοχής είναι τα κοινά τους συμφέροντα. Να ζουν ειρηνικά, προστατεύοντας από κοινού το περιβάλλον – πράγμα που σημαίνει να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στην κοινή επίθεση που δέχονται από τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων και τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Μετά από τη τριεθνή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσης της συνεργασίας που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Γενάρη, αυτή ήταν η 1η εξωστρεφής δράση. Στα επόμενα σχέδια βρίσκεται η διοργάνωση εκδηλώσεων-συζητήσεων με την παρουσίαση των βασικών σημείων πάνω στα οποία συγκροτήθηκε η συνεργασία. 

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που αφορούσε το ακροατήριο της Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή 19 Μάρτη. Η Ελληνική εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 27 Μάρτη στις 7μμ (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ), ενώ στη συνέχεια θα γίνει και η αντίστοιχη εκδήλωση της Κύπρου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα