Πανδημία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος «Πόλη Αλλιώς» σε Νεάπολη-Συκιές στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετέχει το «Ξ»

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε ότι οι έκτακτες  συνθήκες που επικρατούν λόγω του κοροναϊού ανέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας και του δημόσιου συστήματος υγείας εξαιτίας των μνημονίων και των πολύχρονων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που στόχευαν στην ιδιωτικοποίησή του. Αναδεικνύουν, όμως, κατά την γνώμη μας και την ανάγκη να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κύριος πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κινητοποίησης των πολιτών-ισσών προκειμένου να υποστηριχθούν υλικά και ψυχολογικά οι ευπαθείς ομάδες συνδημοτών-ισσών μας ( είτε πρόκειται για ηλικιωμένους είτε για άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας, είτε για άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ), αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι-ες  στον Δήμο. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε κατ’ αρχάς

Για τους εργαζόμενους στον Δήμο:

 • να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων είτε πρόκειται για εργατοτεχνικό προσωπικό είτε για διοικητικούς υπαλλήλους. Ενημερώσεις και έλεγχοι από τους Γιατρούς Εργασίας.  Επαρκή τροφοδοσία με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, Μέσα Ατομικής Προστασίας, υλικά καθαριότητας.
 • να  εξυπηρετούνται οι δημότες-ισσες  εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και σε εξαιρετική ανάγκη  μόνο με ραντεβού.
 • να εκπονηθεί σχέδιο για εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού  προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς νοσήσουν ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας. Άδειες για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
 • μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου

Για την ενίσχυση και υποστήριξη των συνδημοτών και συνδημοτισσών  που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες επιβάλλεται:

 • να συνεχίσουν να λειτουργούν  οι δομές  του Κοινωνικού  Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Παροχής Συσσιτίου  με διανομή τροφίμων και φαρμάκων  κατ’ οίκον ή με προσωπικά ραντεβού και με την τήρηση μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους. Επιβάλλεται, όμως, να κινητοποιηθεί η κοινωνική υπηρεσία και  να υπάρξει  σχεδιασμός  για  διεύρυνση της λίστας των δικαιούχων  αυτών των προγραμμάτων  (συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων-ισσών που διαμένουν στον Δήμο), προκειμένου να υποστηριχθούν συμπολίτες-ισσες  που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες. Είναι σαφές ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να αφορά όλη την κοινότητα και να μην επιβαρύνει μόνο τους εργαζόμενους  στις δομές αυτές. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλέγγυων πολιτών σε κάθε τοπική ενότητα και σε επίπεδο γειτονιάς (και τώρα αναδεικνύεται η σημασία της πραγματικής ενεργοποίησης των τοπικών συμβουλίων για την οργάνωση ενός τέτοιου δικτύου) που θα υποστηρίζει την διανομή τροφίμων και φαρμάκων. Το αποθεματικό των 20 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει ο Δήμος και η πολιτική βούληση να ενεργοποιήσει και την κοινότητα των πολιτών  αποτελούν τις προϋποθέσεις  για να μετατραπεί και σε χώρο αλληλέγγυας οργάνωσης και προσφοράς.
 • να ενισχυθεί και να διευρυνθεί  η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές-που σηκώνουν και το κύριο βάρος- επιβάλλεται να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο ( επιστημονικά, τεχνολογικά και ψυχολογικά).
 • να επεκταθεί  η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς (τώρα λειτουργεί  9π.μ-4μ.μ)  και τις απογευματινές ώρες.
 • να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων» της Περιφέρειας  Κεντρικής  Μακεδονίας που αφορά την 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη και παρακολούθηση  ηλικιωμένων -που ζουν μόνοι ή είναι χρόνια πάσχοντες- από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
 • να οργανωθεί άμεσα αιμοδοσία από την διοίκηση του Δήμου με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων  νοσοκομείων.
 • να ανασταλούν οι πληρωμές για οφειλές προς τον Δήμο.
 • να ασκηθούν πιέσεις για την αύξηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ και την  απολύμανση στάσεων και λεωφορείων. Δωρεάν διάθεση  στους επιβάτες μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).

Τέλος να πούμε για ακόμη μια φορά πόσο βοηθητική θα ήταν (εάν υλοποιούνταν) στην παρούσα κατάσταση η παροχή των σχολικών γευμάτων, αφού και αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές του Δήμου στην αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  πιστεύουμε ότι η πανδημία του κοροναϊού  φανέρωσε σε όλο της το μεγαλείο την γύμνια και την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών του που εδώ και χρόνια με «μνημονιακή» βαναυσότητα και με τις ευλογίες της Ε.Ε καταστρέφουν  το περιβάλλον, επιδεινώνουν τις ανισότητες και  καταλύουν  κάθε δημόσιο αγαθό  στο όνομα των νόμων της αγοράς. Είναι αυτές οι πολιτικές  και αυτοί οι πολιτικοί που τώρα τρέχουν  στην αγκαλιά  του κράτους και των δημόσιων νοσοκομείων για να σωθούν.

 Είναι αυτή η πανδημία  που  αποκάλυψε και τον ακραίο ταξικό διαχωρισμό ως προς την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αφού χαμηλόμισθοι-ες, επισφαλώς εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες ,άστεγοι-ες,  πρόσφυγες –ισσες  θα πεταχτούν στον Καιάδα. Είναι αυτή που αποκάλυψε και την παντελή απουσία της Ε.Ε στην αντιμετώπισή  της, όπως  η περίπτωση της Ιταλίας με τραγικό τρόπο  αποδεικνύει. Απουσία εκκωφαντική, αφού εδώ και χρόνια φροντίζει για την διάλυση κάθε παραγωγικής και υγειονομικής υποδομής.

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ πιστεύουμε  ότι η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να ξεπερνά την ευθύνη όλων αυτών  που ολοκλήρωσαν  το έγκλημα.

Είναι τώρα που πρέπει  να ληφθούν όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση για την μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, των μικρών επιχειρήσεων  και των αυτοαπασχολούμενων.

Είναι τώρα που πρέπει να ενισχυθεί καθολικά το κράτος πρόνοιας και το δημόσιο σύστημα υγείας με στήριξη του υπάρχοντος  προσωπικού, με προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού, με την λειτουργία των ανενεργών ΜΕΘ  και δημιουργία νέων, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών, την μαζική πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ την άμεση προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας. Ν΄ ανοίξουν τώρα όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας που έκλεισαν στα χρόνια των μνημονίων όπως τα «Παναγία» και  «Λοιμωδών» στην Θεσσαλονίκη.

Είναι αναγκαίο να δοθούν τώρα  έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόληψη της επιδημίας, την περίθαλψη και την ανακούφιση του πληττόμενου πληθυσμού και όχι της οικονομίας του κεφαλαίου. Πρωταρχική αξία της κοινωνικής ζωής είναι η υγεία και όχι το κέρδος. Να σταματήσει η ληστρική αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, η φορολογική ασυλία της επιχειρηματικής ελίτ και οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες.

Είναι τώρα που πρέπει  να «ξαναγεννηθούμε» μέσα από την  συλλογική διεκδίκηση και την αλληλεγγύη.    

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα