Array

Πάλη ενάντια στην ΕΝΕ – ένταξη όλων των νοσηλευτών σαν πρώτο βήμα

Του Νίκου Μαλινόγλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων Σισμανόγλειου

Στο προηγούμενο τεύχος του Ξ αναλύσαμε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, κι εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας έπρεπε να το καταγγείλουν και να παλέψουν για την ανατροπή του. Οι λόγοι αυτοί, σε περίληψη, είναι οι εξής:

1.Είναι απόλυτα αντιδημοκρατική αφού δεν επιτρέπει την κάθοδο παρατάξεων και το αναλογικό σύστημα εκλογής στη διοίκηση.

2.Είναι προκλητικά καπελωμένη (σε συνδυασμό και με το πιο πάνω) από ότι πιο συντηρητικό και αντιδραστικό υπάρχει στο χώρο της Υγείας και ελεγχόμενη από τους κυβερνώντες.

3.Αφορά μόνο τους νοσηλευτές τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΤΕ και ΠΕ) και αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία (60 – 70 %) των νοσηλευτών που είναι οι διετούς εκπαίδευσης (ΔΕ).

4.Ωθεί τη νοσηλευτική να ασκείται ελεύθερα στον ιδιωτικό τομέα με στόχο το κέρδος, κι έτσι την απομακρύνει από την κοινωνική της αποστολή μετατρέποντας την σε κερδοσκοπική ενασχόληση.

5.Η διάσπαση των νοσηλευτών σε ΤΕ και ΠΕ, που μπορούν να είναι στην ΕΝΕ, και σε ΔΕ, που δεν μπορούν να είναι στην ΕΝΕ, αποτελεί την πιο επικίνδυνη διάσπαση που έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα στο χώρο της Υγείας. Αποτελεί επομένως πλήγμα για το σύνολο του κινήματος, και θα στραφεί προοπτικά ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία, κτυπώντας τα δικαιώματά τους και προωθώντας παραπέρα τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο μας.

Σε νάρκη…

Δυστυχώς παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος φαίνεται πως βρίσκονται σε κατάσταση νάρκης…

Η ΠΟΕΔΗΝ πήρε θέση ενάντια στην ΕΝΕ αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμιά ενημέρωση στους χώρους για το ζήτημα αυτό, πολύ περισσότερο δεν έχει εξαγγείλει καμιά μορφή κινητοποιήσεων. Ακόμα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ που καμώνονται πως είναι μαχητικά μπροστά σε κάθε πρόβλημα των εργαζομένων, πέρα από ένα άρθρο στο Ριζοσπάστη που λέει «όχι στην ΕΝΕ» δεν έχουν προτείνει και δεν έχουν κάνει τίποτα.

Εμείς πιστεύουμε πως χρειάζεται άμεση αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος, παλεύοντας την ΕΝΕ σημείο προς σημείο.

Ενάντια στη διάσπαση

Και το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού ενάντια στη διάσπασή του.

Η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι πως από τη στιγμή που ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά στα νοσοκομεία τότε πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα, που σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα ένταξη στην ΕΝΕ.

Στο βαθμό στον οποίο υπάρχουν ελλείψεις στο γνωστικό αντικείμενο από τους ΔΕ, τότε, μετά από κάποια εμπειρία μερικών χρόνων, και με βάση κάποια εκπαίδευση που να παρέχει η ίδια η υπηρεσία ή το υπουργείο υγείας, να εντάσσονται κανονικά και ισότιμα στην ΕΝΕ. Αυτό συμφέρει και στους ΔΕ, αφού τους αναβαθμίζει, αλλά συμφέρει και στους ΤΕ και ΠΕ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το νόμο για την ΕΝΕ, μόνο όσοι είναι ενταγμένοι στην ΕΝΕ μπορούν να ασκούν τη νοσηλευτική. Αυτό σημαίνει πως αν οι ΔΕ συνεχίσουν να ασκούν νοσηλεία στα νοσοκομεία … είναι παράνομοι!

Αν βέβαια σταματήσουν, τότε όλοι καταλαβαίνουν πως τα νοσοκομεία απλά θα παραλύσουν και θα επικρατήσει το χάος. Αυτό το χάος θα το πληρώσουν, πρώτα και κύρια, οι νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ – γιατί η εντατικοποίηση που θα προκύψει θα είναι πρωτοφανής, αλλά και πάλι δεν θα βγαίνει η δουλειά αφού είναι τόσο λίγοι οι ΠΕ και ΤΕ σε σχέση με τις ανάγκες.

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, αν οι ΔΕ σταματήσουν να κάνουν νοσηλευτικές πράξεις στα νοσοκομεία, τότε νομικά είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι, αφού μόνο όσοι είναι ενταγμένοι στην ΕΝΕ μπορούν να ασκούν νοσηλευτική, οπότε τη νύφη θα την πληρώσουν οι ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτές. Η ΕΝΕ θα αποδειχτεί γι’ αυτούς πολύ πικρή.

Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όχι μόνο των ΔΕ αλλά και των ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτών, να είναι όλοι ενταγμένοι στην ΕΝΕ. Και είναι βέβαια προς το συμφέρον του κινήματος στην Υγεία συνολικά γιατί αποφεύγεται η διάσπαση.

Μπορούμε να νικήσουμε

Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Υγεία μπορεί αν κινητοποιηθεί να πετύχει μια σημαντική νίκη ενάντια στην ΕΝΕ επιβάλλοντας την ένταξη όλων των νοσηλευτών σ΄ αυτήν.

Στη συνέχεια θα μπορεί να ανατρέψει και τις άλλες αντιδραστικές διατάξεις της ΕΝΕ, όπως την αντιδημοκρατική λειτουργία και το καπέλωμα, οπότε να την έχει ξεδοντιάσει τόσο πολύ που στην ουσία να την έχει καταργήσει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα