Προκήρυξη του Ξεκινήματος
Μετά την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος στον ΟΤΕ, στο μάτι της κυβέρνησης μπήκαν και άλλα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας. Πρώτο ανάμεσα τους τα ΕΛΤΑ, ο δημόσιος ταχυδρομικός φορέας της χώρας.
Ποια είναι τα ΕΛΤΑ σήμερα
Όταν μιλάμε για ΕΛΤΑ, μιλάμε για μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, της οποίας τα κέρδη για το 2007 έφτασαν τα 10 εκ. € έναντι 3 εκ. € το 2006.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαθέτουν ένα πλήρες δίκτυο από 850 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας. Ξεχωριστά λειτουργεί η θυγατρική τους, «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ», η οποία ιδρύθηκε το 2003 και μέσα σε 4 χρόνια απέκτησε 65 καταστήματα.
Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος είναι κερδοφόρος, η κυβέρνηση θέλει να τον ξεπουλήσει . Η ιδέα βέβαια δεν ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ, την προσπάθεια την είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – η πρώτη απόπειρα πώλησης τους έγινε το 2003.
Το κοινωνικό έργο των ΕΛΤΑ
Πρέπει να ξέρουμε πως η ύπαρξη δικτύου ταχυδρομικών καταστημάτων υπό δημόσιο έλεγχο είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω των ιδιομορφιών που παρουσιάζει η χώρα:
– Πολλά χωριά είναι αρκετά απομακρυσμένα αλλά παρόλα αυτά οι κάτοικοι μπορούν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, κλπ σε ταχυδρομεία τα οποία μπορεί και να μην είναι κερδοφόρα.
– Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι έρχονται σε συχνή επαφή με τους πολίτες και έχουν μεταξύ τους μια οικειότητα που δεν υπάρχει σε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ταχυδρομικοί διανομείς φέρνουν στους υπερήλικες στο χωριό τα φάρμακα μαζί με τη σύνταξή τους.
Υπάρχει οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία που θα έκανε οτιδήποτε από τα πιο πάνω, από τη στιγμή που τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι καθόλου και δεν μπορούν να είναι κερδοφόρες;
Ακόμα, ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΛΤΑ διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα το απόρρητο γραμμάτων και δεμάτων.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, λοιπόν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, δεν χωρά ο νόμος του κέρδους αλλά μόνο η λογική του δημόσιου κοινωνικού αγαθού.
Όχι στην απαξίωση, ναι στο δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ
Σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρήσουμε τις τεράστιες ελλείψεις που έχει ο όμιλος σε προσωπικό. Το 20% των οργανικών θέσεων είναι κενό, δηλαδή για να λειτουργήσουν σωστά τα ΕΛΤΑ πρέπει να προσλάβουν άμεσα 2.000 περίπου εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Αυτή η έλλειψη είναι η βασική πηγή διαφόρων προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ταχυδρομείων, όπως υποστηρίζει ο Χατζηδάκης.
Η προσπάθεια απαξίωσης των ΕΛΤΑ, είναι σχεδιασμένη προκειμένου να πείσει τον κόσμο για την ανάγκη ξεπουλήματός τους.
Οι αγοραστές
Ο υπουργός μεταφορών Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή στα ΕΛΤΑ. Μετά την πώληση του ΟΤΕ, όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτή η φράση: πλήρες ξεπούλημα. Οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά αυτού του φιλέτου είναι διάφοροι, ανάμεσά τους η DEUTCHE POST (στην οποία ανήκει η DHL HELLAS), η ACS, η STAR investments (συμφερόντων Βαρδινογιάννη). Είναι όλοι τους καλοί φίλοι της κυβέρνησης, την έχουν χρηματοδοτήσει και τώρα περιμένουν την ανταπόδοση.
Ταχυδρομικό ταμιευτήριο
Μαζί με τα ΕΛΤΑ, σχεδιάζεται η πώληση και του Τ.Τ., το οποίο έχει φτιαχτεί με λεφτά των εργαζομένων για να τοκίζει τις οικονομίες τους, αφού οι αποδόσεις είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές των άλλων τραπεζών. Το τελευταίο διάστημα, μέσω χρηματιστηρίου, άλλοι φίλοι της κυβέρνησης όπως η EUROBANK, αγοράζουν μετοχές του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου ώστε να το ελέγξουν έμμεσα, όπως δηλαδή έκανε η MARFIN στον ΟΤΕ. Ενδιαφέρον δείχνουν και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Απαιτούμε
– να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ δημόσια περιουσία
– να σταματήσει κάθε διαδικασία ξεπουλήματος και των «ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ»
– να γίνουν άμεσα 2.000 προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου
– να σταματήσει η πρόσληψη ενοικιαζομένων εργαζομένων στα ΕΛΤΑ
– να σταματήσει η αγορά έστω και μιας μετοχής του Τ.Τ. από το χρηματιστήριο και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του
Προτείνουμε
– να συντονιστούν με απεργιακό αγώνα διαρκείας οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για να ανατραπεί ο αντιλαϊκός νόμος για τις προσλήψεις που άνοιξε το δρόμο για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και διαιρεί τους εργαζόμενους σε προνομιούχους (παλιούς) και μη (νέους).
– να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας που να περιλαμβάνει τα ΕΛΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να λειτουργεί κάτω από συνθήκες κοινωνικού και εργατικού έλεγχο και διαχείρισης ώστε να διασφαλίζονται χαμηλές τιμές, καλές υπηρεσίες, καθώς και καλύτερες τραπεζικές αποδόσεις για τις καταθέσεις των εργαζομένων, μακριά από τη ληστεία των εμπορικών τραπεζών.
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ αλλά και όλων των ΔΕΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά αλλά τον καθένα από εμάς. Η εμπειρία των πανάκριβων υπηρεσιών των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφοράς δείχνει το τι θα συμβεί αν ιδιωτικοποιηθούν και τα ΕΛΤΑ.
Μόνο ένα μαζικό κίνημα στις γειτονιές και στους εργατικούς χώρους μπορεί να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν ο κάθε κλάδος αφεθεί να δώσει αυτές τις μάχες μόνος του με δεδομένη την συμβιβαστική πολιτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών, το αποτέλεσμα θα είναι όπως αυτό με τον ΟΤΕ: ξεπούλημα χωρίς να ανοίξει μύτη.