Όχι στην αθώωση των 10! Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι βασανιστές-αστυνομικοί στην Κύπρο!

Στις 19/3 αθωώθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας 10 αστυνομικοί που συμμετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό 2 φοιτητών τον Δεκέμβρη του 2005 στη Λευκωσία.

Ο ξυλοδαρμός καταγράφηκε από πολίτη με προσωπική κάμερα. Το βίντεο δημοσιεύθηκε 3 μέρες μετά το επεισόδιο και ταρακούνησε όλη την Κύπρο. Οι δέκα αστυνομικοί χτυπούσαν βάναυσα τους 2 φοιτητές επί 45 ολόκληρα λεπτά. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε στο: http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=15271&-V=videos

Όλη η Κύπρος περίμενε ότι οι αστυνομικοί θα καταδικαστούν. Αντίθετα το δικαστήριο τους αθώωσε χρησιμοποιώντας νομικίστικους ισχυρισμούς, μη αποδεχόμενο το βίντεο ως τεκμήριο παρόλο που επιβεβαιώθηκε η γνησιότητά του και χωρίς να εξετάσει αρκετά άλλα στοιχεία που ακόμη και χωρίς το βίντεο καταδίκαζαν τους αστυνομικούς (περισσότερες πληροφορίες στο www.alertcy.wordpress.com).

Μετά την αθωωτική απόφαση ξεκίνησε ένα κίνημα με αίτημα την καταδίκη των 10 αστυνομικών. Το κίνημα αυτό πήρε μορφή μέσα από την Κίνηση Πολιτών ΑΛΕΡΤ (Alert), μια κίνηση που ιδρύθηκε με αφορμή την αθωωτική απόφαση και ενάντια σε κάθε μορφή αστυνομικής βίας.

Την ίδια στιγμή, νομικοί, ακόμη και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, βγήκαν δημόσια και καταδίκασαν την απόφαση του κακουργιοδικείου. 15 μέρες μετά την αθωωτική απόφαση κατατέθηκε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η έφεση θα ξεκινήσει να εξετάζεται στις 27/4.

Όμως, ακόμα περισσότερο μετά από την απόφαση του κακουργιοδικείου, δε μπορούμε να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη! Ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά το σοκ που προκάλεσε η βάναυση συμπεριφορά των 10 αστυνομικών βγήκαν στην επιφάνεια κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε ξυλοδαρμούς και βασανισμούς πολιτών αλλά δεν καταδικάστηκαν ποτέ. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η καταδίκη τους και για να μην αποτελέσει η υπόθεση αυτή δικαίωση και νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας είναι η πίεση από την κοινωνία, από τους προοδευτικούς φορείς και πολίτες.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ενώ στις 23/3 (μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου) οι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να βγουν από την διαθεσιμότητα και να εισπράξουν 3 χρόνων μισθούς (αναδρομικά!) μετά από 2 μόνο πολύ δυναμικές πορείες ξαναμπήκαν σε διαθεσιμότητα.

Γι΄ αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους προοδευτικούς φορείς να καταδικάσουν την απόφαση του κακουργιοδικείου και να ζητήσουμε όλοι μαζί να διωχθούν από το σώμα και να φυλακιστούν όπως αξίζει σε όποιον συμμετέχει σε βασανισμό. Να τιμωρηθούν δηλαδή παραδειγματικά για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά αστυνομικής βίας και βασανισμών.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς φορείς και πολίτες να στείλουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπ. Λουκάς Λουκά, και αντίγραφο στην κίνηση πολιτών Alert.

Διευθύνσεις e-mail

Υπουργείο Δικαιοσύνης [email protected]

Πρόεδρος της Δημοκρατίας [email protected]

Κίνηση Πολιτών Αλέρτ [email protected]

Κίνηση Πολιτών ALERT

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής