Όχι στη νέα επίθεση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους!

Η δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους του ένοπλου βραχίονα του «κινήματος Ισλαμικού Τζιχάντ» στην Παλαιστίνη από τις δυνάμεις του Ισραήλ, πυροδότησε ένα νέο πολεμικό επεισόδιο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο -μέχρι στιγμής- απολογισμός είναι 34 Παλαιστίνιοι νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά και 3 γυναίκες, και 111 τραυματίες. Η επιθετική κίνηση αυτή από πλευράς Ισραήλ έγινε με στόχο να κερδίσει «πόντους» πολιτικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε αυτή η κίνηση στον πληθυσμό και των δύο περιοχών. Το πρωί της Παρασκευής 15/11 τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία «κρέμεται από μια κλωστή». Δημοσιεύουμε παρακάτω ανακοίνωση από το «Κίνημα Σοσιαλιστικού Αγώνα» (תנועת מאבק סוציאליסטי/ حركة النضال الاشتراكي), αδερφή οργάνωση του «Ξ» σε Ισραήλ/Παλαιστίνη, η οποία δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Τη μετάφραση έκανε ο σ. Χρήστος Αγγελίδης.

Εν μέσω πολιτικής κρίσης, η κυβέρνηση του Νετανιάχου, προχώρησε την Τρίτη 12/11 σε μια σχεδιασμένη στρατιωτική κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Εκατομμύρια άνθρωποι ξύπνησαν το πρωί ανήσυχοι και σε κατάσταση απελπισίας, καθώς οι κυνικοί αστοί πολιτικοί, υπεύθυνοι για τις πολιτικές που δημιούργησαν την οξεία κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές και προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν το πρόβλημα.

Το «Κίνημα Σοσιαλιστικού Αγώνα» είναι αλληλέγγυο με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς ανθρώπους και απ’ τις δυο πλευρές του τείχους. Δυο εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας φοβούνται για ένα ακόμα κύμα βομβαρδισμών και μαζικών δολοφονιών και την ίδια στιγμή, ο κόσμος στο Ισραήλ είναι ανήσυχος και σοκαρισμένος από τις ρουκέτες, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές όπου οι αναχαιτίσεις δεν είναι πάντα πετυχημένες. Εργάτες, φοιτητές και μαθητές, από το κέντρο της χώρας ως το Νότο έμειναν στα σπίτια τους αυτές τις μέρες.

«Δε θα βγει σε καλό, αυτό που έκαναν σε αυτόν τον ανώτερο αξιωματικό», δήλωσε η Λεβάνα Χαντάτ (στμ: αναφέρεται στη στοχευμένη δολοφονία από τον Ισραηλινό στρατό του Μπάχα Αμπού Αλ Άτα, ανώτερου στελέχους των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα του «Ισλαμικού Τζιχάντ»), της οποίας το σπίτι χτυπήθηκε από μια ρουκέτα. Ο διευθυντής ενός γυμνασίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε σε ζωντανή σύνδεση στο News12 «Μας χρησιμοποιούν για την πολιτική επιβίωση των πολιτικών».

Αφού ο Νετανιάχου σχεδόν ξεκίνησε ένα πόλεμο παραμονές των τελευταίων εκλογών, η κλιμάκωση έχει πλέον αρχίσει, με απόφαση του ίδιου (σε συνέχεια της απόφασης του συμβουλίου Εθνικής Άμυνας 10 μέρες πριν) με τις δολοφονίες των ηγετών της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα και τη Δαμασκό το πρωί της Τρίτης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε ξεκάθαρα σε μια κλιμάκωση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο. Η κίνηση έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν ο Μπέννετ διοριστεί ως Υπουργός Άμυνας (ένα χρόνο πριν ο Νετανιάχου του είχε αρνηθεί τη θέση), η οποία είναι επίσης μια κίνηση που δείχνει ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν για την κλιμάκωση στην περιοχή. Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ και οι δικαστικές περιπέτειες του Νετανιάχου, διευκόλυναν την κυβέρνηση να προβεί σε αυτές τις ενέργειες. Όπως λέγεται «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου, η Χαμάς και το καθεστώς της Αιγύπτου υποτίθεται ότι προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση των εντάσεων. Αλλά οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ συνεχίζονται. Η Ισλαμική Τζιχάντ απειλεί ότι θα εκτοξεύσει νέες ρουκέτες. Αυτή η δυναμική εμπεριέχει τον κίνδυνο παραπέρα κλιμάκωσης.

Ο πρόεδρος της «Μπλε-Άσπρης συμμαχίας*» Μπένι Γκαντζ (ο οποίος είχε ενημερωθεί πριν την επίθεση), οι σύμμαχοί του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, έσπευσαν να στηρίξουν τη στρατιωτική επίθεση του Νετανιάχου – αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν αποτελούν κάποια πραγματική πολιτική εναλλακτική στις καπιταλιστικές και εθνικιστικές δεξιές πολιτικές και τις αιματηρές εθνικές συγκρούσεις.

Αυτή η κλιμάκωση και ο κίνδυνος ενός πολέμου, δεν είναι προς το συμφέρον των απλών ανθρώπων και των δυο πλευρών του τείχους. Οι επαναστάτες-σοσιαλιστές είναι κάθετα αντίθετοι στην πολιτική «διαχείρισης των συγκρούσεων» και τη διατήρηση της συνεχιζόμενης στρατιωτική πολιορκίας, εδαφικής κατοχής και καταπίεσης των εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζούνε χωρίς δικαιώματα. Καταδικάζουν επίσης τις επιθέσεις με ρουκέτες σε άμαχους κατοίκους του Ισραήλ.

Κοινοί αγώνες Ισραηλινών και Παλαιστινίων – η μόνη λύση

Και στις δυο πλευρές του τείχους, μόνο η πάλη και η οργάνωση των εργαζομένων και της νεολαίας θα μπορούσε να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη σημερινή κατάσταση. Στο Ισραήλ, διαμαρτυρίες ενάντια στην κλιμάκωση και ενάντια στη συνέχιση της επικίνδυνης πολιτικής που οδηγεί σε αυτή, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον αγώνα που χρειάζεται για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων.

Είναι ώρα να πούμε ένα ξεκάθαρο «Όχι» στον πόλεμο που ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί για την πολιτική του διάσωση, στις παραπλανητικές λύσεις των κομμάτων του κατεστημένου, στη συνεχιζόμενη «διαχείριση των συγκρούσεων», στην πολιορκία και την κατοχή. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς ειρήνη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς πάλη ενάντια στην εξουσία του συστήματος, χωρίς πάλη ενάντια στο ρατσισμό. Παλεύουμε για μια πραγματική σοσιαλιστική εναλλακτική, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για την αυτοδιάθεση και των δυο λαών, ευημερία και ισότητα.

_______

* Στμ: Η «Μπλε-Άσπρη συμμαχία» αποτελείται από κεντρώα αστικά κόμματα και πήρε το όνομά της από τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι ενώνει όλο τον λαό. Ο επικεφαλής της Μπένι Γκαντζ είναι απόστρατος αξιωματικός και πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα