Η «πορεία επιστροφής» και η σφαγή των Παλαιστινίων από τον στρατό του Ισραήλ

Σχόλιο από το “Ξ” 

 

Οι δεκαέξι νεκροί και πάνω από 1.400 τραυματίες της «πορείας επιστροφής» της Παρασκευής 30/3 αποτελούν την πιο πρόσφατη επίδειξη δύναμης του πάνοπλου κράτους του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.  

Η «πορεία επιστροφής» είναι μια κινητοποίηση διάρκειας έξι εβδομάδων, που περιλαμβάνει συγκεντρώσεις στο τείχος που έχει στηθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στις κατακτημένες από το Ισραήλ περιοχές από τις οποίες κατάγονται. 

*** 

Παρά τις σαφείς διαθέσεις του ισραηλινού στρατού που πυροβολεί με πραγματικά πυρά τους συγκεντρωμένους Παλαιστίνιους που πλησιάζουν το τείχος, με τη «δικαιολογία» ότι τους πετάνε πέτρες, οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται και μετά τη σφαγή της 30ης Μάρτη. Μαζική ήταν και η συμμετοχή στις κηδείες των δολοφονημένων Παλαιστινίων, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας.  

Η δολοφονική στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε προκαλεί έκπληξη. Το ίδιο ισχύει και για την απύθμενη υποκρισία του ΟΗΕ και της Ε.Ε., που δηλώνουν ότι «λυπούνται» για τη νέα σφαγή Παλαιστίνιων διαδηλωτών, όπως επίσης ότι  

«Η χρήση αληθινών σφαιρών πρέπει να γίνει αντικείμενο ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας». 

*** 

Απέναντι σε αυτό το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει μόνο μια δύναμη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα βάλει με τα πιο αιμοσταγή, αυταρχικά καθεστώτα και να πετύχει νίκες: από τη μια μεριά ο ανυποχώρητος αγώνας των ίδιων των Παλαιστινίων για τα δικαιώματά τους και από την άλλη η διεθνής αλληλεγγύη σε ένα λαό που συνεχίζουν να του αρνούνται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα. Ένα πρώτο δείγμα αυτής της αλληλεγγύης, ήταν η διαδήλωση εκατοντάδων Ισραηλινών στο Τελ Αβίβ ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση του Ισραήλ, μετά τη σφαγή στη Γάζα. 

Αυτή η διεθνής αλληλεγγύη ήταν που ανάγκασε το στρατιωτικό δικαστήριο που δίκασε την Άχεντ Ταμίμι να αρκεστεί σε μια ποινή ολιγόμηνης φυλάκισης, ενώ η αρχική τους πρόθεση ήταν «να τελειώσει τη ζωή της στη φυλακή». Αυτή η αλληλεγγύη είναι που πρέπει να ξαναπάρει μαζικές, παγκόσμιες διαστάσεις, προκειμένου να τερματιστούν οι σφαγές του πάνοπλου ισραηλινού στρατού απέναντι σε διαδηλωτές με σφεντόνες.  

 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής