ΟΧΙ στα δίδακτρα στην Αρχιτεκτονική Πάτρας!

Ζήσης Σούρλας, 1ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις του πρόεδρου του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Πανέτσου, ο οποίος έκανε λόγο για εισαγωγή «συμβολικού» τέλους φοίτησης στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος! Αυτή του την πρόταση την έχει προωθήσει στο υπουργείο παιδείας ενώ σκοπεύει να την παρουσιάσει και στην ερχόμενη σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Είναι προφανές ότι ο κ. Πανέτσος  προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από «ωραία λόγια» για να μην μιλήσει ευθέως για δίδακτρα τα οποία είναι η προφανής πρόθεσή του.

Η αφορμή είναι η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Αρχιτεκτονική Πάτρας, το οποίο όμως δεν πρέπει να λυθεί βάζοντας κι άλλα οικονομικά βάρη στις πλάτες των φοιτητών και καταργώντας την -όποια- δωρεάν παιδεία έχει απομείνει.  Η απάντηση των φοιτητών πρέπει να είναι μία: Όχι δίδακτρα στην Αρχιτεκτονική και σε καμία άλλη σχολή! Αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των αναγκών τους!

***

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Αρχιτεκτονικής έχει εδώ και αρκετές μέρες προβεί σε κατάληψη του τμήματος ενώ στις 10/12 οργάνωσε κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας. Οι δυνάμεις της ανατρεπτικής αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια πρέπει να παλέψουν ώστε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά να καταδικάσουν τις προτάσεις του κ. Πανέτσου και να απαιτήσουν να διαφυλαχτεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των προπτυχιακών σπουδών σε όλες τις σχολές καθώς επίσης και να πιέσουν τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων τους να βγάλουν και αυτές καταδικαστική απόφαση και να διαμηνύσουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούν δίδακτρα σε καμία σχολή.

Ο αγώνας ενάντια στα δίδακτρα πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για ένα πανεπιστήμιο που να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί και να ξαναβγεί στο δρόμο σε ένα μέτωπο μαζί με τους καθηγητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, διότι μόνο με τέτοια μαζική κινητοποίηση μπορούν οι αγώνες μας να είναι νικηφόροι!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα