Όταν οι φαντάροι της ΕΛΔΥΚ καλούνται να πληρώσουν για να ψηφίσουν!

Του Φοίβου – Σταύρου Μακρίδη

Με βάση τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών οι Έλληνες στρατιώτες (αλλά και τα στελέχη) που υπηρετούν τη θητεία τους στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ – Ελληνική Δύναμη Κύπρου) δικαιούνται μεν να πάρουν ειδική εκλογική άδεια για να μεταβούν στον τόπο τους, αλλά πρέπει να το κάνουν με δικά τους έξοδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στρατιώτης που αμείβεται από την ΕΛΔΥΚ με 270 ευρώ/μήνα πρέπει να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή και, εαν μένει στην επαρχία, να πληρώσει κι άλλα εισιτήρια για τρένο ή λεωφορείο.
Έτσι, η συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που είναι από τις πιο σημαντικές της Μεταπολίτευσης, κι η "υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος" (σύμφωνα με το άρθρο 51, παράγραφο 5 του Συντάγματος) γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη για πολλούς νέους.

Φυσικά, το πρόβλημα της μετάβασης στον τόπο καταγωγής για τις εκλογές δεν απασχολεί μόνο τους Έλληνες φαντάρους της Κύπρου. Όλοι οι στρατιώτες που υπηρετούν μακριά από το σπίτι τους επί της ουσίας, αν θέλουν να ψηφίσουν, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι όσοι εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να συνεχίσει να πετάει το μπαλάκι στους στρατιώτες – που είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται όπου τους στείλουν – και να μην παίρνει πρακτικά μέτρα ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι στρατιώτες, ανεξάρτητα με το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά έξοδα. Πόσω μάλλον για τους Έλληνες στρατιώτες της Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλη χώρα!

Αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην "παράλειψη" της κυβέρνησης να εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους 100.000 18αρηδες (γεννημένους το 1997), που δικαιούνται να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση βλέπει ότι η συμμετοχή στις εκλογές των νέων δεν την ευνοεί, παρά τα κούφια λόγια για τη "νέα γενιά". Στις προηγούμενες βουλετικές εκλογές (Ιούνης ’12) στις ηλικίες 18-24 η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό μόλις 7,3% και το ΠΑΣΟΚ 2,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 45,5% (βλ "Μύθοι και πραγματικότητες για τη σύνθεση ψηφοφόρων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ", περιοδικό Unfollow, http://unfollow.com.gr/web-only/9014-mythsyrnd1). Αθροιστικά δηλαδή τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δε φτάνουν ούτε το 10%!
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα χρειαζόταν να είχαν γίνει μια σειρά από κινήσεις, για να μπορέσουν όλοι να τοποθετηθούν μπροστά στις κρίσιμες εκλογές:

  • Εκλογικοί κατάλογοι στην ελληνική πρεσβεία για τους Έλληνες στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο.
  • Ένταξη των 100.000 18αρηδων στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Δωρεάν διαδρομές στα τρένα και τα λεωφορεία για όλους όσους μετακινούνται για τις εκλογές, δύο μέρες πριν και δύο μέρες μετά την ημερομηνία των εκλογών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα