Της Κατερίνας Κλείτσα, Μαθηματικό – ΑΠΘ
Πανεπιστήμια κλείνουν, οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν και οι δαπάνες για την παιδεία σε σχέση με πέρσι έχουν μειωθεί. Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα και συμβαίνουν εδώ. Το πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται σε επ αόριστον αναστολή, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκλεισε για μια βδομάδα, στις 14-19 Φλεβάρη. Οι περικοπές στην χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. οδηγεί πολλά πανεπιστήμια κυρίως στην περιφέρεια- να υπολειτουργούν αφού δεν είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό η ακόμα και να πληρώσουν το ρεύμα (στην περίπτωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης)
Κι όλα αυτά, όταν προεκλογικά η κυβέρνηση υποσχόταν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ενώ σήμερα βρίσκονται κολλημένες στο 3,58%, η χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι και την τελευταία δεκαετία η χρηματοδότηση ανά φοιτητή έχει μειωθεί κατά 25%.
Η απάντηση σε όλα αυτά, που παίρνουμε από τους κυρίους της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Πως όμως περιμένουν να τους πιστέψουμε όταν στην βουλή ψηφίζεται νόμος για ειδικό επίδομα στους βουλευτές για το γραφείο τους και για να εξασφαλίσουν όλοι τους αυτοκίνητο; Πως να τους πιστέψουμε όταν η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροαπαλλαγές για μεγάλες ανώνυμες εταιρίες;
Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, απλά δεν είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης να τα διαθέσει στην παιδεία. Είναι όμως δική μας προτεραιότητα και δικό μας καθήκον να παλέψουμε για καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για όσα μας ανήκουν.