Γεωργία Σκουλέλη, φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Τα πανεπιστήμια έχουν ανοίξει, το χειμερινό εξάμηνο έχει ξεκινήσει και τα μαθήματα γίνονται είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Ωστόσο, υπάρχουν ελλείψεις τόσο στα μέσα προστασίας από τον κορονοϊό στις αίθουσες και στις τουαλέτες, αλλά και στις κενές θέσεις καθηγητών, με αποτέλεσμα μερικά μαθήματα να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Την περασμένη Δευτέρα λοιπόν, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), συνδέθηκαν στην ηλεκτρονική αίθουσα για να παρακολουθήσουν ένα από τα μαθήματα του εξαμήνου τους, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε ακόμη καθηγητής για το συγκεκριμένο μάθημα.
Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική αίθουσα, οι φοιτητές/τριες συζητούσαν μεταξύ τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν αν θα γίνει το μάθημα ή όχι. Ένας φοιτητής που είχε επικοινωνήσει λίγη ώρα νωρίτερα με έναν υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος, άνοιξε το μικρόφωνό του και ξεκίνησε να ενημερώνει τους/τις συμφοιτητές/τριες του σχετικά με τη διεξαγωγή του μαθήματος. Τότε κάποιοι, και όσο μιλούσε ακόμα ο φοιτητής, τον αποκάλεσαν «πούστη».
Ο φοιτητής δεν απάντησε σε αυτά τα σχόλια και συνέχισε να ενημερώνει την υπόλοιπη τάξη. Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια δεν πήρε τον λόγο να μιλήσει για τα ομοφοβικά σχόλια που ακούστηκαν, παρά μόνο μια φοιτήτρια που απάντησε στους φοιτητές μέσω του chat της εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το μάθημα.
Στη συνέχεια έγινε η παρακάτω ανάρτηση στην ομάδα του τμήματος στο facebook:
Και ακολούθησαν σχόλια, όλα υποστηρικτικά. Παραθέτουμε μερικά παρακάτω:
Έξω η ομοφοβία από τα Πανεπιστήμια!
Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι ότι όλα τα σχόλια ήταν θετικά, κάτι που δείχνει πως δεν υπάρχουν μόνο οι σκοταδιστικές απόψεις αυτών που τελικά «λουφάζουν» και τελικά σιωπούν όταν αντιδράμε!
Για αυτό είναι σημαντικό να μην επιτρέπουμε τέτοιες αντιλήψεις στα πανεπιστήμια, ούτε να τις αφήνουμε αναπάντητες. Οι φοιτητές/τριες και οι καθηγητές/τριες πρέπει να παίρνουν θέση όταν συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά και να μην αδιαφορούν σε θέματα που προσβάλλουν ένα άτομο και σπέρνουν τον ρατσισμό και το μίσος. Πρέπει να απαντάμε σε κάθε είδους διάκριση, σε κάθε ομοφοβικό, σεξιστικό και ρατσιστικό σχόλιο ή περιστατικό, ατομικά και συλλογικά!