Ομάδα Αλληλεγγύης Τούμπας για τον κορονοϊό

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Ομάδας Αλληλεγγύης Τούμπας για τον κορονοϊό»

Κανένας μόνος – Καμία μόνη

Η πανδημία του νέου κορονοϊού και η κρίση στην δημόσια υγεία με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι μας αναγκάζει σε αυτή τη φάση να «μείνουμε σπίτι». Με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα ο αυτοπεριορισμός των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών είναι η υπεύθυνη στάση αυτή τη στιγμή.

Ενώ όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει ότι της αναλογεί, ο κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνηση και οι μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν με ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο:

 • Το σύστημα υγείας έχει δεχτεί εδώ και δεκαετίες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις με συνέπεια αυτή τη στιγμή να μην έχει τις υποδομές και το προσωπικό για να ανταπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες. Αντί για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας.
 • Η πολιτική των μαζικών τεστ για τον ιό, για να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα κρούσματα εγκαίρως, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, αγνοείται από την κυβέρνηση.
 • Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, με την κυβέρνηση να δίνει μόνο ένα μικρό βοήθημα σε κάποιους/ες, ενώ σχεδιάζει και υλοποιεί δεκάδες φοροαπαλλαγές και άλλες επιδοτήσεις για τους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Στις απαραίτητες και κρίσιμες δραστηριότητες (νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, κτλ) δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας
 • Την στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ένα μεγάλο μέρος των παραγωγικών δραστηριοτήτων παραμένει σε λειτουργία, ενώ δεν είναι σε αυτή τη φάση απαραίτητες. Έτσι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται σε εργασιακούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μεταδίδοντας άθελα τους τον ιό.
 • Η κρισιμότητα της μείωσης των μετακινήσεων, που η συντριπτική πλειοψηφία εφαρμόζει όπως μπορεί εθελοντικά, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και την αστυνομία για να επιβληθεί ένα καθεστώς προκλητικού ελέγχου και για να μεταφερθούν οι ευθύνες για τυχόν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στον απλό κόσμο.

***

Μέσα σε αυτή την κρίση, δεν πρέπει να μείνει κανένας μόνος και καμία μόνη. Όπως και στην προηγούμενη κρίση που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, χρειάζεται να φτιάξουμε δομές και δίκτυα αλληλεγγύης για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.

Δεν είμαστε ούτε «υπερήρωες», ούτε θέλουμε και μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να φροντίζουν για τις κοινωνικές ανάγκες. Από την άλλη όμως δεν είμαστε και διατεθειμένοι να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθούμε τους γείτονες μας να υποφέρουν.

Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία για την γειτονιά μας την Τούμπα, και καλούμε όλους τους γείτονες να συμμετέχουν.

***

Τι μπορούμε να κάνουμε:

 • Να φτιάξουμε ένα δίκτυο ενημέρωσης κατ’ αρχήν για τα ζητήματα του κορονοϊού και της καραντίνας. Σαν πρώτο βήμα φτιάξαμε αυτό το ανοιχτό group στο facebook.
 • Να μαζέψουμε πληροφορίες και να καταγράψουμε ανάγκες ανθρώπων που χρειάζονται έμπρακτη βοήθεια (πχ δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να ψωνίσουν και να πληρώσουν λογαριασμούς) ξεκινώντας από την πολυκατοικία μας. Αντίστοιχα να καταγράψουμε δυνατότητες ανθρώπων που μπορούν και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια σε συμπολίτες μας.
 • Να προσπαθήσουμε να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε σε δομές στην περιοχή μας (γηροκομείο, δομές προσφύγων, κα) αν έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσες ανάγκες.-Να αναδείξουμε ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην γειτονιά μας και να απαιτήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για εργαζόμενους και καταναλωτές.
 • Να ψάξουμε αν υπάρχουν κενά διαμερίσματα Airbnb που να μπορούν να διατεθούν δωρεάν σε ανθρώπους που χρειάζονται να μπουν άμεσα σε καραντίνα (γιατρούς,νοσηλευτές, φοιτητές ή κατοίκους τους εξωτερικού που επέστρεψαν και οι οποίοι δεν μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τους οικείους τους).
 • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού, με μόνιμες θέσεις εργασίας στα επίπεδα που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (Π.Ο.Υ.).
 • Να έρθουμε σε επαφή και με άλλες ομάδες αλληλεγγύης πανελλαδικά για να συντονίζουμε καλύτερα τις δράσεις μας και να ανταλλάζουμε ιδέες. Ακόμα να παροτρύνουμε φίλους και γνωστούς να φτιάξουν και αυτοί ομάδες στις γειτονίες τους.
 • Να μην αφήσουμε αναπάντητα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό.

***

Οι παραπάνω είναι κάποιες πρώτες σκέψεις και προτάσεις μας, είμαστε ανοιχτοί για σκέψεις, ιδέες και πρωτοβουλίες!

 • Μπες στο γκρούπ «Ομάδα Αλληλεγγύης Τούμπας για τον κορονοϊό» και έλα σε επαφή μαζί μας
 • Κάλεσε τους φίλους σου που μένουν στην περιοχή για να γίνουμε πολλοί και πολλές
 • Δώσε μαζί μας την μάχη της αλληλεγγύης
7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής