Covid-19: Πώς απαντάμε στην κρίση

Δημοσιεύουμε τις θέσεις του «Ξ» για την κρίση του κορονοϊού, συγκεντρωμένες σε 17 σημεία

 1. Πρόσληψη 10.000 γιατρών και 30.000 υγειονομικών στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για την κάλυψη των συνολικών πραγματικών αναγκών της χώρας.Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρόσληψη επαρκούς αριθμού καθαριστών/στριών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και εκπαίδευσή τους στις σωστές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης των νοσοκομείων – οι εργολάβοι της καθαριότητας παρέχουν κακή ποιότητα υπηρεσιών και αφήνουν τους εργαζόμενους χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και απλήρωτους . Ένταξη όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά. 
 2. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων και ένταξή τους στο ΕΣΥ (με διασφάλιση των μισθών των εργαζομένων) χωρίς καμία αποζημίωση των εμπόρων της υγείας. Όχι στις σκανδαλώδεις συμφωνίες με την ιδιωτική υγεία, όπου η κυβέρνηση δίνει 30εκ ευρώ για τεστ και 1600 ευρώ/μέρα για 1 κρεβάτι σε ΜΕΘ αντί να επενδύει αυτά τα ποσά στο ΕΣΥ.
 3. Να ανοίξουν και να εξοπλιστούν άμεσα 3.500 κλίνες ΜΕΘ – όσες είναι απαραίτητες με βάση το μέγεθος του πληθυσμού.
 4. Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία (πάνω από 10) και λοιπές δομές υγείας που έκλεισαν τη δεκαετία των Μνημονίων.
 5. Χορήγηση επαρκούς αριθμού ποιοτικών μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια κ.α.) με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στη συνέχεια τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο (π.χ. supermarket, αστικές συγκοινωνίες, «βοήθεια στο σπίτι» κ.α.) τον κόσμο στις περιοχές που είναι επίκεντρα εξάπλωσης του ιού και σταδιακά σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού που έχουν ανάγκη.
 6. Να υπάρξει κρατικό μονοπώλιο στην εισαγωγή μέσων προστασίας και ιατρικού υλικού και διατίμηση στα μέσα ατομικής προστασίας και τα αντισηπτικά.
 7. Μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό με αποκλειστική ευθύνη του ΕΣΥ, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πανδημία. Αυτό θα επιτρέψει να αρθούν σταδιακά οι απαγορεύσεις λειτουργίας καταστημάτων, επιχειρήσεων κλπ. Προτεραιότητα στον έλεγχο των υγειονομικών! Όχι στη διενέργεια των τεστ από τον ιδιωτικό τομέα.
 8. Αναστολή λειτουργίας όλων των δημόσιων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δεν είναι απαραίτητες για την παραγωγή ειδών και παροχή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης (π.χ. Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού κ.α., τσιμεντοβιομηχανίες, ορυχεία – πλην των απαραίτητων για την ενέργεια – εργοστάσια παραγωγής επίπλων, γραφικής ύλης κ.α.) ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού μέσω των μαζικών χώρων εργασίας και των μετακινήσεων, μέχρι να μπορούν να διεξαχθούν μαζικά τεστ Covid-19 και να ενισχυθεί το ΕΣΥ, οπότε και να αρχίσουν σταδιακά να αίρονται οι περιορισμοί.
 9. Προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παράγουν είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. στα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι», στην Πολιτική Προστασία, στις δομές ψυχικής υγείας, στα supermarket κλπ. Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς και την εξόντωση των εργαζομένων. Αυστηρός έλεγχος και βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία, που αισχροκερδούν κλπ.
 10. Απαγόρευση όλων των απολύσεων και των δυσμενών μεταβολών συμβάσεων και να κριθούν ως άκυρες και παράνομες όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
 11. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν (λόγω του κορονοϊού), να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές τους, ενώ όσοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, να λάβουν επιπλέον μηνιαία επιδόματα και να τους παρέχονται εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας.
 12. Τα χρήματα για μισθούς και επιδόματα υπάρχουν. Οι εργοδότες των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους βάζοντας το χέρι στην τσέπη – στα χρήματα που έχουν σε τράπεζες, φορολογικούς παραδείσους κλπ και τα οποία κέρδισαν με τον ιδρώτα… των εργαζομένων τους. Οι μισθοί των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καλυφθούν από το κράτος και συγκεκριμένα από τα χρήματα που κατευθύνονται προς τους δανειστές – να σταματήσει τώρα η αποπληρωμή του χρέους! – και από την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
 13. Επίταξη της αποσταγματοποιείας που διαθέτει τα κατάλληλα αποστακτήρια (πχ επιχειρήσεις που παράγουν τσίπουρο) για παραγωγή οινοπνεύματος από γεωργικά κατάλοιπα και αδιάθετα αγροτικά προϊόντα (με αποζημίωση των πληγέντων μικρών και μεσαίων αγροτών) ώστε να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε αντισηπτικά. Επιτάξεις και προσαρμογή της παραγωγής σε βιομηχανίες που μπορούν με μικρές σχετικά μετατροπές να παράγουν ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό (πλαστικές προσωπίδες, μάσκες, αδιάβροχες ρόμπες κλπ.)
 14. Εκκένωση όλων των hotspot και των στρατοπέδων και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα κενά ξενοδοχεία και άλλες δομές όπου μπορούν να τηρήσουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κλπ. Αν η επιδημία ξεφύγει στα hotspot οι συνέπειες υγειονομικά και κοινωνικά θα είναι τεράστιες.
 15. «Μένουμε στο σπίτι», αλλά είμαστε αντίθετοι στην αστυνομοκρατία και στον αστυνομικό έλεγχο. Τα λαϊκά στρώματα έχουν δείξει μεγάλη υπευθυνότητα καθώς και αλληλεγγύη προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 16. Όχι στην μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα! Απαγόρευση της κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (πατέντας) σε οποιοδήποτε φάρμακο, εμβόλιο, επιστημονική ή τεχνολογική ανακάλυψη στο χώρο της υγείας – οι πατέντες χρησιμοποιούνται με σκοπό την κερδοσκοπία σε βάρος της υγείας του πληθυσμού. Εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας και των ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών κλπ κάτω από τη διαχείριση και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.
 17. Η κρίση του Covid-19 θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Κίνα, Ευρώπη και Αμερική αρνήθηκαν να πάρουν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για να μην «φρενάρουν» τις οικονομίες τους. Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια καταστροφή. Πληρώνουμε τα αδιέξοδα του καπιταλισμού με εκατόμβες νεκρών, μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που προκαλεί τεράστιες καταστροφές, χτίζουμε την αριστερά που θα μπει μπροστά για την ανατροπή του καπιταλισμού και για το χτίσιμο μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής, δημοκρατικής και ελεύθερης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα