Array

Ολυμπιακή: Άνευ όρων παράδοση στο κεφάλαιο

Του Γιάννη Παππά

Το σχέδιο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΟΑ) και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και πλέον εντατικοποιείται με τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον όμιλο Marfin Investment Group (MIG).

Η Ολυμπιακή στους Έλληνες!

Μετά τη συνεχιζόμενη και συνειδητή απαξίωση της εταιρείας από τους υπουργούς και από τη διοίκηση της ΟΑ, έτσι ώστε να φανεί ελλειμματική και να χάσει σε αξία και κύρος, έχουμε περάσει στη τελευταία φάση. Αυτή του όπως όπως ξεπουλήματος. Αφού πρώτα προκηρύχθηκε ο περιβόητος διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας, το κάλεσμα δηλαδή στους ανά τον κόσμο επιχειρηματίες για προσφορές, και κατέληξε σε ναυάγιο, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κ. Χατζηδάκη έκαναν κάλεσμα στους έλληνες επιχειρηματίες να σώσουν την Ολυμπιακή προχωρώντας σε απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί τους.

Και στο βάθος … MIG

Στο προσκήνιο φάνηκε αμέσως ο Α. Βγενόπουλος και η MIG στον οποίο παραδόθηκαν αμέσως όλα τα στοιχεία της ΟΑ (οικονομικά και άλλα) ώστε να ενημερωθούν από μέσα και να προετοιμαστούν για τα επερχόμενα παζάρια. Είναι γνωστό ότι η MIG ενδιαφέρεται και για τις τρεις εταιρείες του ομίλου που συμπεριλαμβάνουν το πτητικό έργο, την τεχνική βάση και την επίγεια εξυπηρέτηση. Το τίμημα για όλα αυτά αποτελεί από μόνο του σκάνδαλο : 107 εκατ. ευρώ !! Και σε ότι αφορά το μέλλον των εργαζομένων, σε σχετικό ερώτημα ο Βγενόπουλος ισχυρίστηκε ότι προτίθεται να προσλάβει κάποιους εργαζόμενους αλλά με συμβάσεις και όρους ‘αγοράς’. Και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι όροι, αφού ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό και τα αποτελέσματά του σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι ήδη αισθητά.

Τι ρόλο παίζει ο ‘σωτήρας’ της Ολυμπιακής; Είναι προφανές ότι αγοράζει ένα φιλέτο, από τα τελευταία εναπομείναντα του ελληνικού δημοσίου, σε εξευτελιστική τιμή ενώ την ίδια στιγμή αποσκοπεί στα τρελά κέρδη των επιδοτήσεων των γραμμών από το κράτος. Επίσης, θέλει να αποκτήσει κύρος στον επιχειρηματικό χώρο και καλό προφίλ στην κοινωνία. Καθόλου τυχαία δεν είναι η ενασχόληση του με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού (βλέπε παράδειγμα Κόκκαλη) και η υποτιθέμενη κριτική του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αβέβαιο εργασιακό μέλλον για τους εργαζόμενους

Όλες αυτές οι διαδικασίες κρύβουν μεγάλους κινδύνους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς και πιο άμεσα ορατός είναι το μέλλον των 10.000 και πλέον εργαζομένων της ΟΑ που είναι πλέον εξαιρετικά δυσοίωνο. Ο Βγενόπουλος προειδοποίησε ήδη για αλλαγές στο καθεστώς εργασίας των εργαζομένων ενώ ο κίνδυνος απολύσεων είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πως οι περισσότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ενώ θα πραγματοποιηθεί και εθελούσια έξοδος, μόνο που πλέον κανείς σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2009 δεν αναγράφει τίποτα για τα κονδύλια αποζημίωσης των εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Για τους δε συμβασιούχους εργαζόμενους δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός.

Επίσης δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος που υπάρχει στο θέμα της ασφάλειας της εταιρείας, που μέχρι πρότινος ήταν και το ατού της. Όταν όμως οι ιδιωτικές αεροπορικές ανταγωνίζονται η μία την άλλη και προσδοκούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, αρχίζουν οι περικοπές ακόμα και στη συντήρηση του στόλου και η ασφάλεια πάει περίπατο…

Υποτονικές οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Η εξαπάτηση της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι καθαρή και χρειάζεται άμεση απάντηση. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε αδράνεια σε μια κρίσιμη στιγμή που οι κινητοποιήσεις είναι απαραίτητο να ενταθούν. Είναι γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στην ΟΑ έχουν κουραστεί από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχουν δεχτεί. Ένα κομμάτι μάλιστα των πιο καλοπληρωμένων εργαζομένων (π.χ. πιλότοι) με τη μέχρι τώρα στάση του, ουσιαστικά, διευκολύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, στηρίζοντας έμμεσα το σχέδιο. Η ανάγκη να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι άμεση και η δημιουργία μετώπου ενάντια στο ξεπούλημα της ΟΑ είναι πλέον επιτακτική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα