Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ», 511, που κυκλοφορεί και πάλι ηλεκτρονικά.
Το «Ξ» προσαρμοζόμενο στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αναστείλει την έντυπη έκδοση της εφημερίδας, κάτι το οποίο σημαίνει και απώλεια εσόδων & οικονομικής ενίσχυσης. Διατηρώντας όμως την ηλεκτρονική έκδοση, δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους αναγνώστες του «Ξ» να διαβάσουν την εφημερίδα μας και σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας διαδίδοντας τα άρθρα μας αλλά και ενισχύοντάς μας οικονομικά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου και εδώ.
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 2/4, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού Covid 19 στον πλανήτη είχε πλησιάσει το ένα εκατομμύριο, ενώ πάνω από 50.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια. Το τέλος της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού κάθε άλλο παρά βρίσκεται κοντά, ενώ το καπιταλιστικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύεται εντελώς ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση, με καταστροφικές συνέπειες. Η χρόνια εγκατάλειψη των δημόσιων δομών Υγείας απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη έχει οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, με τους γιατρούς να καλούνται να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς πρέπει να σωθούν και ποιοι όχι, καθώς οι αναπνευστικές συσκευές και τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις δομές υγείας όλου του κόσμου, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κρίση, χωρίς τα απαιτούμενα ατομικά μέσα προστασίας, χωρίς τις υποδομές που χρειάζονται για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, με εξαντλητικά ωράρια και σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Γιατροί και νοσηλευτές πληρώνουν αυτές τις ελλείψεις με τις ζωές τους – στην Ιταλία πάνω από 40 γιατροί έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής έχοντας μολυνθεί από τον Covid-19.
Την ίδια ώρα, τεράστιοι αριθμοί εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν απολύσεις, αναγκαστικές άδειες, περικοπές μισθών, αλλά και σκληρή εντατικοποίηση και μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό στους κλάδους που συνεχίζουν να λειτουργούν.
***
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ηγέτες όπως ο Τραμπ στις ΗΠΑ και ο Τζόνσον στη Βρετανία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πόσο απρόβλεπτα και ανεύθυνα μπορεί να λειτουργήσουν εκπρόσωποι του συστήματος και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Ο μεν Τραμπ, λέει στους εργαζόμενους Αμερικανούς ότι πρέπει να έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους μέχρι το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την οικονομία σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές στα κέρδη των εταιρειών, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Ο δε Τζόνσον, αφού πέρασε από τη φάση της «ανοσίας της αγέλης» –μιας πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους– σε πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, μιλάει πλέον για μαζικά τεστ στον πληθυσμό και τους υγειονομικούς. Μόνο που πλέον στη Βρετανία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τις 3.000 και αυξάνονται αλματωδώς.
Παράλληλα η περίφημη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά μετά την εποχή του Grexit, υποκρισία και ψέμα. Η άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει τον ευρωπαϊκό νότο που βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση (σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των σκληρών περικοπών και μέτρων λιτότητας που η ηγεσία της Ε.Ε. υπαγόρευσε) προκαλεί οργή. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι τεράστιες, καθώς είναι πια καθαρό πως η κρίση του κορονοϊού θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Ακόμη όμως και μέσα σε αυτές τις συνθήκες κάποιες από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, με τα περιστατικά αισχροκέρδειας πάνω σε απαραίτητα για τη δημόσια υγεία είδη, να πληθαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος της πρώτης ύλης (επεξεργασμένο πλαστικό) για την κατασκευή των μασκών έχει δεκαπλασιαστεί μέσα σε μερικές βδομάδες.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τηρεί συνειδητά τα μέτρα αυτοπεριορισμού και υγιεινής, γεγονός που μέχρι στιγμής έχει συγκρατήσει σημαντικά την εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και πέρα, σε μας τους πολίτες. Αυστηροποιεί σε βαθμό προκλητικό τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων για τους πολίτες, την ώρα που κάνει τα απολύτως ελάχιστα για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του συστήματος υγείας, δεν οργανώνει μαζικά τεστ που έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ιού, δεν προσφέρει μέσα ατομικής προστασίας σε όσους τα χρειάζονται και δεν κλείνει τις παραγωγικές δραστηριότητες που δεν είναι απαραίτητες σε αυτή τη φάση για την κοινωνία. Και φυσικά για άλλη μια φορά επιδοτεί με προκλητικό τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μείνει εκτεθειμένοι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών.
***
Μέσα στη ζοφερή αυτή κατάσταση, στοιχείο ελπίδας και αισιοδοξίας αποτελούν οι ομάδες αλληλοβοήθειας που δημιουργούνται σε όλο και περισσότερες γειτονιές προσφέροντας στήριξη στις ευπαθείς ομάδες, οι φωνές που εξακολουθούν να μιλάνε ανοιχτά για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, για τις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων, για την αυθαιρεσία των δυνάμεων καταστολής, για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Οι φωνές που παρά την απομόνωση και το φόβο απαντάνε με συλλογικό τρόπο και με αλληλεγγύη, έστω μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τελική επιδίωξη πρέπει να είναι μία: να χτιστεί η μαζική αριστερά που χρειάζεται, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που θα βάλει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γιατί αυτή η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων νόμων της φύσης, που δεν έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε, είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος που αγνόησε τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων για να αποφύγει την μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ στις διάφορες χώρες. Το αποτέλεσμα είναι μια ανείπωτη οικονομική, κοινωνική και ανθρώπινη καταστροφή.
Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!