Άρθρο της σύνταξης από το νέο τεύχος (393, 25/6 – 9/7) του “Ξ”
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η κρίση είναι διεθνής και ότι παρότι βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο από το ξεκίνημα της στις ΗΠΑ το 2007 (ή αν προτιμά κανείς, στον έκτο χρόνο της αν πάρουμε σαν αφετηρία το 2008 οπόταν έγινε διεθνής) δεν εμφανίζει προοπτική εξόδου.
Τις προηγούμενες μέρες είχαμε νέα κύματα ανησυχίας στις άρχουσες ελίτ του πλανήτη όταν ο διεθνής οίκος Markit, δια του επικεφαλής οικονομολόγου του, Κρις Γουίλιαμσον, ανακοίνωσε ότι
«…αν και η έρευνα καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη στο σύνολο της αναπτύχθηκε τουλάχιστον κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, η Γαλλία φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα ύφεση… Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, φαίνεται να σημειώνει ανάπτυξη 0,7% αν και με ενδείξεις ότι αυτή αρχίζει και πάλι να χάνει δυναμική.»
Και ενώ οι ρυθμοί στην Ευρώπη κινούνται κοντά στο μηδέν, η κατάσταση στην Αμερική, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις άλλες «αναδυόμενες» οικονομίες, είναι τόσο άσχημη που προκαλεί κατάρρευση των προσδοκιών για ικανοποιητική ανάπτυξη.
Όμως άσχετα από το αν η κρίση συνεχίζεται, οι ζάμπλουτοι του πλανήτη συνεχίζουν να συσσωρεύουν πλούτο – σε ασύλληπτη έκταση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Cap Gemini’s, World Wealth Report, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μόνο τον τελευταίο χρόνο ο πλούτος των κροίσων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. φθάνοντας συνολικά τα 52,3 τρισ. δολάρια (για να ξέρουμε τη σημασία των αριθμών αυτών, αντιστοιχούν σε πάνω από 3 φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ το οποίο είναι 16,8 τρισ. δολ.). Αύξηση που αντιστοιχεί σε 15% μέσα στον τελευταίο μόνο χρόνο!
Η έκθεση σημειώνει ακόμα ότι την τελευταία 5ετία ο πλούτους των κροίσων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 20 τρισ. δολ, αναμένεται δε να αυξηθεί στα 64,3 τρισ. δολ. (4 φορές δηλαδή το ΑΕΠ των ΗΠΑ) ως το 2016 σημειώνοντας αύξηση 22% από το 2013.
Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κρίση καλά κρατεί και ολόκληρες κοινωνίες οδηγούνται στον Καιάδα.
Οι ζάμπλουτοι αυτοί, που έχουν στο τσεπάκι πολιτικούς και ΜΜΕ, μας διαβεβαιώνουν συνεχώς πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι οι μόνες σωστές και αποτελεσματικές και πως αποτελούν μονόδρομο. Αμφιβάλλει κανείς; «Μονόδρομος», οι μόνες «σωστές» και οι μόνες «αποτελεσματικές» για να αυξάνονται τα κέρδη τους.