Οι κλιματικές αλλαγές σε αριθμούς

Οι βιομηχανικοί ρύποι που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο προκαλεί όλο και μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Σήμερα, τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα μεγαλύτερα των τελευταίων 650.000 ετών. Το 2007 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1850 (BBC News 13/12/07).

Αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανακοπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία της γης θα έχει αυξηθεί κατά 5-6 βαθμούς Κελσίου. Και οι συνέπειες της υπερθέρμανσης θα είναι τραγικές…

Μέχρι το 2100…

…το μεγαλύτερο μέρος των πάγων σε Αρκτική και Ανταρκτική θα έχει λιώσει. 

…Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει τουλάχιστον κατά μισό μέτρο.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών σε συνδυασμό με την ταχεία διάβρωση των εδαφών που προκαλεί, θα εξαφανίσει από το πρόσωπο του πλανήτη μια σειρά νησιά στον ειρηνικό και τον ινδικό ωκεανό και θα απειλήσει σοβαρά παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Σανγκάη κοκ. Και μπορεί για κάποιες περιοχές αυτό το σενάριο να φαντάζει ακόμα μακρινό αλλά για άλλες ο κίνδυνος είναι άμεσος. Ο Ωκεανός καταπίνει ήδη νησιωτικά συμπλέγματα όπως τα Τουβαλού και τα Μάρσαλ Αϊλαντ και οι κάτοικοί τους αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Όσο η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανεβαίνει, θα αντιμετωπίζουμε…

…όλο και πιο εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, αυξημένη εξάτμιση των υδάτων και μείωση των αποθεμάτων του γλυκού νερού. 

Ήδη η στάθμη της Ερυθράς Θάλασσας έχει κατέβει κατά 25 μέτρα τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ η λίμνη Τσαντ στην Αφρική έχει συρρικνωθεί κατά 95% σε σχέση με το 1963.

…μεγάλες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ενώ οι καλλιέργιες και τα δέντρα θα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

…αύξηση των μεταδοτικών ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός (π.χ. μέσα από την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών)

Όσο οι ωκεανοί θερμαίνονται θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά…

… καταστροφικούς τυφώνες, όπως ήταν ο τυφώνας Κατρίνα που χτύπησε τη Ν. Ορλεάνη.

…καταιγίδες που θα προκαλούν φονικές πλημμύρες. Το 2007 η Αφρική αντιμετώπισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ μεγάλες πλημμύρες γνώρισαν ακόμα και χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Έως το 2070, υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι, σε παράκτιες πόλεις όπως στην Καλκούτα, τη Σανγκάη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, θα είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο από φονικές πλημμύρες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει όμως τραγικές συνέπειες και στα οικοσυστήματα ολόκληρης της γης. Ήδη, κάθε ώρα που περνάει εξαφανίζονται 3 είδη ζώων και φυτών. Με αυτούς τους ρυθμούς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει χαθεί το το 1/3 των φυτών και το Ό των ζώων του πλανήτη.Δεν θα πληγούμε όλοι στον ίδιο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές. Οι φτωχοί του πλανήτη, παρόλο που δεν ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα… 

Σήμερα 1,3 δις άνθρωποι στις χώρες του τρίτου κόσμου δεν έχουν πόσιμο νερό. Λόγω των κλιματικών αλλαγών, μέχρι το 2080 ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να ανέβει στα 3,1 δις. 

Σήμερα, 1,2 δις άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1$ την ημέρα, ενώ η πείνα σκοτώνει καθημερινά 27.000 ανθρώπους. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να επηρεάσει τα αγροτικά συστήματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε, σύντομα, ακόμα 600 εκ. άνθρωποι να προστεθούν στους παραπάνω αριθμούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα