Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με 3 «επιδημίες»: Κορονοϊός – Κρίση – Ελληνοτουρκικά

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τ. 518, 4 – 18 Σεπτέμβρη 2020)

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι όχι με μία αλλά με 3 «επιδημίες»: τον κορονοϊό, την οικονομική κρίση και την αύξηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά. Και στα 3 αυτά μέτωπα, εκτός από τον ιό, την ύφεση και τον φόβο ενός πολεμικού επεισοδίου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κυβέρνηση της ΝΔ με την καταστροφική της πολιτική.

***

Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν είναι κάποιο «αναπόφευκτο» και «φυσικό» φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας που παίρνουν ακραίες μορφές στον καπιταλισμό. Και επιπλέον, η αντιμετώπιση της από τις κυβερνήσεις είναι εξίσου καταστροφική.

Η κοινωνία, με την επιβολή της δίμηνης «καραντίνας» και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, κλήθηκε να «δώσει χρόνο» στην κυβέρνηση για να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση όμως κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκε σ’ αυτή την προσδοκία.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κατάρρευση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας το οποίο δήλωσε αδυναμία να ανταπεξέλθει στα απαιτούμενα τεστ λόγω… «αλόγιστης χρήσης»! 

Πρόκειται για ένδειξη κορυφαίας ανευθυνότητας, να γίνονται τέτοιες δηλώσεις τη στιγμή που οι ειδικοί αναφέρουν τα μαζικά τεστ σαν βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της διασποράς. Και δεν είναι αυτό το μόνο παράδειγμα.

Το άνοιγμα της οικονομίας στον τουρισμό χωρίς τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα και ελέγχους είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγαλύτερη διασπορά του Covid-19 στην κοινότητα.

Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε πραγματικά όλους αυτούς τους μήνες και αν υπάρξει δυναμική εξάπλωση του ιού πολύ γρήγορα θα φτάσει στα όρια του.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με περισσότερους (!) μαθητές ανά τάξη (σελ. 4), τα ΜΜΜ εξακολουθούν να είναι φίσκα, και η χρήση μάσκας που σ’ αυτή τη φάση κρίνεται απαραίτητη ακόμα και από την κυβέρνηση βαραίνει τους πολίτες αντί να χρηματοδοτείται από το κράτος (ή έστω να παρέχεται από το Σύστημα Υγείας και τα φαρμακεία σε διατίμηση αντί να επιτρέπεται στον ιδιωτικό τομέα να κερδοσκοπεί μ’ αυτές – πριν την πανδημία οι μάσκες κόστιζαν μερικά σεντ η κάθε μία).

***

Η παγκόσμια οικονομία ήταν στα πρόθυρα της κρίσης και πριν τον κορονοϊό. Η πανδημία όμως και τα lockdown που επιβλήθηκαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο λειτούργησαν ως πυροκροτητής και ταυτόχρονα έκαναν ακόμα πιο βαθιά την ύφεση του συστήματος.

Με βάση κάποιους υπολογισμούς, η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί μπορεί να οδηγήσει στην πείνα και στο θάνατο περισσότερους ανθρώπους παγκόσμια απ’ ότι ο κορονοϊός καθ’ αυτός.

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε αυτή την κατάσταση;

Αντί να πάρει μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν, φροντίζει να χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο, τους πολιτικούς φίλους της, τα ΜΜΕ.

Ένα από τα τελευταία δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα εκ νέου του ασφαλιστικού με την δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Α. Πατέλη ότι πρέπει

«να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους».

Πέραν της λογικής του «κοινωνικού αυτοματισμού» (δηλαδή της προσπάθειας των κυβερνώντων να στραφεί μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη) αυτή η δήλωση κρύβει και την αλήθεια, ότι το κράτος παίρνει τα λεφτά από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τα δίνει στους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους.

Αλλά εκτός από αυτό είναι και το πρόσφατο νομοσχέδιο Βρούτση για τα εργασιακά, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει υποχρεωτικές απλήρωτες υπερωρίες για εργαζόμενους για όσες μέρες έχουν τεθεί αναγκαστικά σε καραντίνα και δεν υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουν με τηλεργασία!  

***

Ο ανταγωνισμός των αρχουσών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία για το ποια από τις δύο θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχει οδηγήσει σε νέα πρωτοφανή ένταση στην περιοχή. Σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τους δύο λαούς.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν μεγάλη επιτυχία τη συνεργασία της με τα καταπιεστικά καθεστώτα του Ισραήλ και της Αιγύπτου καθώς και με τους ιμπεριαλιστές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στις δυτικές πολυεθνικές, οι οποίες θα βγάλουν τεράστια κέρδη αφήνοντας στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό την περιβαλλοντική καταστροφή και τις πιθανά καταστροφικές συνέπειες της στρατιωτικής έντασης.

Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων νέα τεράστια εξοπλιστικά πακέτα (στην Ελλάδα οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούν για 10 δισ. ευρώ), τη στιγμή που η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ήδη στις πρώτες θέσεις του ΝΑΤΟ σε εξοπλιστικές δαπάνες, με βάση το ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μόνο η δράση των λαών, της νεολαίας και των εργαζομένων, της Ελλάδας της Τουρκίας και της Κύπρου, για φιλία και συνεργασία μπορεί να αποτρέψει τον παραλογισμό του πολέμου, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της διαρκούς αιμορραγίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

***

Είναι φανερό πως ο καπιταλισμός το μόνο που έχει να μας «προσφέρει» είναι καταστροφές, φτώχεια, πολεμικές εντάσεις και εκμετάλλευση. Και οι κυβερνήσεις του συστήματος το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να μας φορτώσουν ακόμα παραπάνω το βάρος της καταστροφής.

Η Αριστερά και τα κινήματα και στις τρεις χώρες έχουν καθήκον να μπουν μπροστά στο μόνο στόχο που έχει νόημα για να τελειώνουν όλα αυτά: την πάλη για την ανατροπή των κυβερνώντων και του σάπιου συστήματος που εκπροσωπούν. Αυτό είναι ένα έργο που μόνο μια μαζική επαναστατική Αριστερά μπορεί να φέρει σε πέρας. Αυτή την Αριστερά πρέπει να παλέψουμε για να χτίσουμε.


Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα