Οι διανομείς σε κινητοποιήσεις! – συνέντευξη με τον Ν. Στούκα

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι/ες διανομείς στις πλατφόρμες efood και wolt προχώρησαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν και άλλες κινητοποιήσεις και απεργίες. Μιλήσαμε με τον ταμία του σωματείου Σωματείου Διανομέων – Ταχυμεταφορέων Βόλου (ΣΩ.ΔΙ.ΤΑ.Β) και εργαζόμενο στην efood, Νίκο Στούκα για την απεργία, τα αιτήματά της και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Νίκος Κανελλής. 

  • Νίκο, το 2021 οι εργαζόμενοι/ες της efood πετύχατε μια σημαντική νίκη όταν εξαναγκάσατε την εταιρία να πάρει πίσω την υποχρεωτική μετατροπή των μισθωτών εργαζομένων της σε δήθεν «free-lancers». Ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα σε σχέση με αυτό το ζήτημα;   

Δυστυχώς, αυτό που η efood δεν κατάφερε να κάνει το 2021 μαζικά, το έχει καταφέρει εν μέρει με την πάροδο του χρόνου. Διαμορφώνοντας το μοντέλο της ψευδεπίγραφης freelance εργασίας έτσι ώστε οι μέσες απολαβές να υπερβαίνουν αυτές των υπαλλήλων, ώθησε πολλούς συναδέλφους στην παραίτηση, ώστε να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, υποσχόμενη εύκολο χρήμα. Παράλληλα, συνέχισε τις απολύσεις συναδέλφων με σύμβαση αορίστου χρόνου, συνήθως με τη δικαιολογία της «μη παραγωγικότητας», ενώ οι διανομείς δεν έχουν κανέναν έλεγχο στον αριθμό των παραγγελιών που λαμβάνουν, καθώς αυτό γίνεται αυτόματα μέσω αλγορίθμου. Όταν κατάφερε το μεγαλύτερο μέρος των διανομέων πανελλαδικά να είναι αυτοαπασχολούμενοι, τους επέβαλε ωράριο εργασίας και προέβη σε έξι διαδοχικές μειώσεις των απολαβών ανά παραγγελία, περιορίζοντας κατά πολύ το εισόδημά τους.    

  • Πως επηρέασε αυτή η κατάσταση τα βασικά αιτήματα των σωματείων σας και τις διεκδικήσεις που προβάλατε στην πρόσφατη απεργία που πραγματοποιήσατε;

Πλέον, τα αιτήματά μας, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια με τότε, εκφράζονται μέσω της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στην efood και όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο στη διανομή. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε τέλμα, με ευθύνη της εταιρείας, αφού αρνείται να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και υπόσχεται μόνο αόριστα bonus κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα σωματεία μας, όμως, εντάσσουν έκτοτε και freelancers στο δυναμικό τους, αφού θεωρούμε πως δεν πρόκειται πραγματικά για αυτοαπασχολούμενους, αλλά για μισθωτούς στους οποίους παρανόμως εφαρμόζεται αυτό το μοντέλο. Μέρος των διεκδικήσεών μας αφορά τη θέσπιση ελάχιστης αμοιβής ανά ώρα για εκείνους, την πλήρη αποζημίωση για Μ.Α.Π.* και καύσιμα, καθώς και την ασφαλιστική κάλυψή τους σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας, που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη. Επίσης, κοινό αίτημα είναι η κατάργηση των εργολάβων που έχουν εμφανιστεί στις πλατφόρμες διανομής και η πρόσληψη των εργαζομένων που απασχολούν άμεσα από την εκάστοτε πλατφόρμα. 

  • Πως κρίνεις τη συμμετοχή των συναδέλφων σου, στο Βόλο και πανελλαδικά, στην πρόσφατη απεργία και ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε; 

Η απεργία, τόσο στον Βόλο όσο και πανελλαδικά, είχε μεγάλη συμμετοχή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όλες οι πλατφόρμες διανομής παρέλυσαν πλήρως. Εφόσον οι πλατφόρμες διανομής συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους και αρνούνται να ακούσουν τα αιτήματά μας, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, με αρχή τη 48ωρη απεργία 1-2 Νοεμβρίου.

  • Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για το πως εξελίσσεται η συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου των διανομέων, ειδικά στις πλατφόρμες, μετά την νικηφόρα απεργία του 2021;

Μετά το 2021, δημιουργήθηκαν αρκετά σωματεία εργαζομένων efood πανελλαδικά, αλλά η επικράτηση του freelancing ως μοντέλου απορρύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρουσιάζεται μια ανάκαμψη στην ενεργητικότητα των σωματείων, με την ένταξη πλέον και των freelancers, ενώ αρχίζουν να οργανώνονται και οι συνάδελφοι της Wolt, ιδρύοντας δικά τους σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  • Στις 20 Νοεμβρίου έχει προκηρυχθεί γενική, πανελλαδική, πανεργατική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πως βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί στο ευρύτερο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ώστε να ανακόψει την επίθεση που δέχεται και να αποσπάσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση και τους εργοδότες. 

Η κατάσταση που επικρατεί σίγουρα είναι αρκετά δύσκολη για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των αντιεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, αλλά και με το γενικότερο κλίμα απάθειας και μοιρολατρίας που έχει επικρατήσει στην κοινωνία. Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, με φρέσκα πρόσωπα και στοχευμένες κινήσεις, τόσο σε επίπεδο κινητοποιήσεων όσο και σε επίπεδο νομικών αγώνων για την ανατροπή του τωρινού καθεστώτος. Χρειάζεται επίσης αποτελεσματικότερη οργάνωση και συνεργασία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων μεταξύ τους, ώστε όλοι οι αγώνες να είναι πανεργατικοί, να έχουν ξεκάθαρα αιτήματα και στόχους, και να επιζητούν τη συνδρομή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ώστε να έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

* Μέσα Ατομικής Προστασίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα