Οι 650 εργαζόμενοι στο ΑΛΤΕΡ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας!

650 εργαζόμενοι στο Άλτερ έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Νοέμβρη, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους.

Στο Αλτερ μας υποδέχτηκε ο Γ. Φιλιππάκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος μας είπε λίγα λόγια για τον αγώνα, ανάμεσα από πολλές διακοπές είναι αλήθεια, καθώς κατέφθαναν διαρκώς επιτροπές συμπαράστασης, αλληλέγγυοι συνδικαλιστές από άλλους χώρους, εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων και κομμάτων κ.α., που ήθελαν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους του σταθμού, να προσφέρουν υλική βοήθεια-ενίσχυση, να κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης κοκ.

«Από το Πάσχα του 2010 αρχίσαμε να μην πληρωνόμαστε κανονικά. Από το Γενάρη του 2011 μέχρι το Μάη ήταν οι 5 πρώτοι μήνες που ήμασταν εντελώς απλήρωτοι. Από το Γενάρη του 2011 μπήκαμε και σε φουλ κινητοποιήσεις – στάσεις εργασίας, απεργίες κλπ. Τότε έρχεται ο Κουρής και υπόσχεται να μας πληρώσει για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Έδωσαν ένα πόσο για να γυρίσουμε πίσω… Οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλησαν τότε να δεχτούμε. Πλήρωσαν δυο μήνες και τίποτε άλλο».

Οι μεγαλοδημοσιογράφοι του καναλιού τι στάση κράτησαν;

«Οι μεγάλοι έχουν εξαφανιστεί από την πρώτη στιγμή. Τώρα μαθαίνουμε ότι ο Αυτιάς πάει στο ΣΚΑΙ, ο Παυλόπουλος στο EXTRA κλπ …»

Πώς έχετε οργανώσει τον αγώνα σας εδώ μέσα στο σταθμό;

«Υπάρχει μια 6μελής επιτροπή που συντονίζει (αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΕΣΥΕΑ, της ΕΤΙΤΑ, των διοικητικών κοκ) ενώ έχουμε εκλέξει 5 ακόμα επιτροπές: περιφρούρησης, τροφίμων, ιατρείου, μπλογκ και συσσιτίου… Μας στέλνουν πολλά τρόφιμα. Πρόσφατα ήρθαν αγρότες από το Δομοκό και μας έφεραν τρόφιμα, χτες μάθαμε ότι αγρότες από την Ιεράπετρα μας στέλνουν ένα φορτίο… Εμείς όμως θέλουμε να έρθουν και οι ίδιοι οι αγρότες να μιλήσουν για τα προβλήματά τους…  Η επιτροπή συσσιτίου είναι καινούρια. Αξιοποιήσαμε τις εγκαταστάσεις που είχε στήσει το κανάλι για της εκπομπές τη Βέφας για να τρωνε τα παιδιά που είναι σε βάρδια, αλλά και όσοι εργαζόμενοι έχουν πρόβλημα. Έρχονται αρκετοί για να φάνε… Υπάρχουν παιδιά σε απελπιστική κατάσταση. Ζευγάρια που και οι δύο είναι εργαζόμενοι στο σταθμό, οικογενειάρχης με 5 παιδιά…»

Με τα άλλα ΜΜΕ τι γίνεται; Κάνετε προσπάθεια για συντονισμό;

«Τους περιμένουμε [τα άλλα ΜΜΕ]. Εγώ πηγαίνω σ’ όσες συνελεύσεις μπορώ και μιλάω. Τους περιμένουμε να μπούνε στον αγώνα».

***

Σύντροφοι από το Ξεκίνημα, από διάφορους χώρους, έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή τους με δηλώσεις, ψηφίσματα και τρόφιμα, στους εργαζόμενους στο ΑΛΤΕΡ.  Η μάχη που δίνουν έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

Κατ’ αρχήν στο χώρο των ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται γενικά σε αναβρασμό, με την Ελευθεροτυπία να  έχει κλείσει και με τους άλλους χώρους να ετοιμάζονται για μάχες ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν οι εκδότες. Ο χώρος μετρά παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάποιες μικρές αλλά σημαντικές νίκες, όπως στο «Κέρδος» το μήνα που πέρασε.

Κατά δεύτερο γιατί το θέμα των ΜΜΕ αφορά όλη την κοινωνία αφού γύρω από το θέμα της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ τίθεται ένα βασικότατο θέμα δημοκρατίας: με βάση ποια λογική 5 μεγάλες οικογένειες εφοπλιστών, εργολάβων και τραπεζιτών ελέγχουν την πληροφόρηση στην κοινωνία και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη; Το θέμα της κοινωνικής ιδιοκτησίας των ΜΜΕ πρέπει, αργά ή γρήγορα, να τεθεί εμφατικά, όχι μόνο από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά από το σύνολο των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων.

Τέλος, γιατί οι εργαζόμενοι στο ΑΛΤΕΡ μαζί με τους εργαζόμενους στην Ελληνική Χαλυβουργία βρίσκονται μπροστά στη μάχη και τον αγώνα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για να ανατρέψει τις πολιτικές των Τροϊκανών και της κυβέρνησής τους στην Ελλάδα. Η έκβαση του αγώνα τους μας αφορά όλους. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων μας και  το ίδιο και στην αντίθετη περίπτωση – αν χάσουν θα έχουμε χάσει όλοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα