«Ο αιτών υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν υπάρχει πια. Εγώ άλλα διαβάζω για το αν υφίσταται. Συνεχίζουν να δρουν και να ενεργούν. Όχι όπως τότε, πιο κεκαλυμμένα. Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, αφορούν ένα πλαίσιο με μακρά δράση και περισσότερα του ενός περιστατικού. Αν αφεθεί ελεύθερος, είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την αγόρευση της εισαγγελέως Νίκης-Αναστασίας Μουζάκη κατά την αίτηση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη Περάματος της Χρυσής Αυγής Πανταζή που συζητήθηκε και απορρίφτηκε την 1η Νοέμβρη.
Το ερώτημα που προκύπτει επομένως είναι: γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Πατέλης, πυρηνάρχης της οργάνωσης Νίκαιας;
Αν δηλαδή η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να δρα και αν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι για νέα αδικήματα, πως είναι δυνατόν να αφήνεται ελεύθερος ο πυρηνάρχης που οργάνωσε και καθοδήγησε το τάγμα εφόδου που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Παύλο Φύσσα;
Και γιατί έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι άλλοι 3 καταδικασθέντες χρυσαυγίτες (Τσακανίκας, Παπαβασιλείου, Αρβανίτης);
Ποιοι ζητάνε να βγουν από τη φυλακή;
Ο Πανταζής, εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών για τις πράξεις της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης για την επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Επικαλέστηκε μέσω του συνηγόρου του, αλλά και της συζύγου του που κατέθεσε ως μάρτυρας, προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και δύο από τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του και γι’ αυτό ζήτησε να αποφυλακιστεί.
Ο δε Πατέλης, είχε επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού του, τα οποία θα έλυνε –υποτίθεται– ο ναζιστής πατέρας τους βγαίνοντας από τη φυλακή.
Μαζί με την αίτηση του Πανταζή, συζητήθηκε και η αίτηση του Αν. Αναδιώτη, η οποία επίσης απορρίφθηκε. Ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υποστήριξε μέσω της μητέρας του ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος στο οποίο έχει γίνει δεκτός.
Τέλος, η αίτηση του Αρ. Χρυσαφίτη, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για συμμετοχή στην ανθρωποκτονία Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, απορρίφθηκε ως αστήρικτη.
Η πίεση αποδίδει
Είναι προφανές ότι η πίεση που ασκήθηκε από τις αντιδράσεις στην αποφυλάκιση Πατέλη έπαιξε ρόλο σε ό,τι ακολούθησε. Αρχικά στην εξέταση του ενδεχομένου αναίρεσης της παραπάνω απόφασης από τον εισαγγελέα Πλειώτα και στη συνέχεια στην απόρριψη των αιτημάτων αποφυλάκισης του Πανταζή καθώς και των Χρυσαφίτη και Αναδιώτη.
Ισχύει επίσης το ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την προσπάθεια επανεμφάνισης φασιστικών ομάδων μετά τις επιθέσεις στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο Νέο Ηράκλειο, στην Κοκκινιά και αλλού, έναν μόλις χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.
«Επιστρέψαμε»
«Η Χρυσή Αυγή επέστρεψε» είναι ο τίτλος άρθρου στο site της ΧΑ που περιγράφει την παρουσία 150-200 χρυσαυγιτών, χωρίς δημόσιο κάλεσμα, στο μνημόσυνο για τους Φουντούλη – Καπελώνη στα πρώην γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο.
Αυτό περιγράφει το κλίμα που αρχίζει να επικρατεί ανάμεσα στους νεοναζί που ετοιμάζονται να ανοίξουν πολυχώρο νεολαίας και στην Αθήνα μετά την Θεσσαλονίκη.
Η Χρυσή Αυγή έχει ήδη διακηρύξει ότι θα προσφύγει στο Εφετείο, τον Άρειο Πάγο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ήδη υπάρχουν 27 καταδικασθέντες με ποινές χαμηλότερες από αυτές του Πατέλη που αποφυλακίζεται.
Στο μεταξύ, ακόμα και ο Μιχαλολιάκος –σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής– σε περίπου 1,5 χρόνο από τώρα θα μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης.
Αυτά όλα πρακτικά σημαίνουν ότι το αντιφασιστικό κίνημα, οι συλλογικότητες της Αριστεράς, τα εργατικά σωματεία, η νεολαία κλπ, πρέπει να συντονιστούμε και να οργανωθούμε ώστε αφενός να εμποδίσουμε τις αποφυλακίσεις των Χρυσαυγιτών και αφετέρου να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου στους δρόμους.