Ανακοίνωση-κάλεσμα από τις «Μαχητικές και Ελεύθερες»
Οργή προκαλεί η πρόταση του εισαγγελέα στην εκδίκαση της υπόθεσης του κυκλώματος που βίαζε, εξέδιδε και ανάγκαζε την 19χρονη Ε. στην Ηλιούπολη να γυρνάει πορνογραφικά βίντεο. Ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δυο κατηγορουμένων επικεφαλής του κυκλώματος – του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου, που παρουσιαζόταν ως σύντροφός της Ε., και του πατέρα της, ο οποίος την βίαζε από παιδί.
- Παρότι στα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων υπάρχουν μηνύματα που περιγράφουν πως εξαναγκάζουν την κοπέλα να εκδίδεται,
- παρότι υπήρχαν καταθέσεις από τη μητέρα και τον αδερφό της Ε. για τους βιασμούς από τον πατέρα της,
- παρότι υπήρχαν πάρα πολλά στοιχεία,
ο Εισαγγελέας δεν είδε ούτε βιασμούς, ούτε μαστροπεία! Για τον εισαγγελέα, η κοπέλα σχεδίαζε να χτίσει καριέρα ως εκδιδόμενη και ως πορνοστάρ και συμμετείχε στο κύκλωμα με τη θέλησή της!
Για μια ακόμα φορά το δικαστικό σύστημα μεθοδεύει την απαλλαγή των βιαστών και «ξαναβιάζει» τα θύματα.
Την Παρασκευή 23/12 ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου. Πρέπει να πιέσουμε ώστε να μην περάσει η πρόταση του Εισαγγελέα. Να είμαστε στις 10 π.μ., στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ), Δέγλερη 4, αίθουσα 2.
***
«Αν χρειαστείς βοήθεια έλα σ’ εμένα»
Τον Ιούλιο του 2021 η Ε. κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια του σωματέμπορου αστυνομικού. Μια σερβιτόρα σε καφετέρια της περιοχής που την είχε δει προηγούμενη ημέρα μελανιασμένη και πρησμένη από το ξύλο, της είχε πει: «αν χρειαστείς βοήθεια έλα σ’ εμένα». Όταν η Ε. βρήκε κουράγιο να το σκάσει, πήγε στην καφετέρια που δούλευε η συγκεκριμένη σερβιτόρα και της ζήτησε βοήθεια. Εκείνη την έκρυψε στην αποθήκη και κάλεσε το κέντρο κακοποιημένων γυναικών και φεμινιστικές συλλογικότητες της περιοχής.
Το ίδιο απόγευμα η Ε. πήγε μαζί με την σερβιτόρα στο ΑΤ Ηλιούπολης για να καταθέσει μήνυση. Κατέληξε να την κρατάνε για ώρες στο τμήμα, σαν να ήταν εγκληματίας και όχι θύμα, να μην την αφήνουν να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ όταν στη συνέχεια την πήγαν στο νοσοκομείο (είχε τραύματα στο σώμα και το πρόσωπό της) αντί να εξηγήσουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πως είναι θύμα κακοποίησης, δήλωσαν πως είναι κρατούμενη!
Οι αστυνομικοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να κουκουλώσουν την υπόθεση και να καλύψουν τον συνάδελφό τους. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια χάρη στην αλληλεγγύη που δέχτηκε η Ε., αρχικά από την σερβιτόρα και στη συνέχεια από τις φεμινιστικές συλλογικότητες που κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης όσο κρατούνταν, της βρήκαν δικηγόρο και δημοσιοποίησαν το θέμα στα ΜΜΕ.
Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά
Από τότε μέχρι και την εισαγγελική πρόταση, η δικαιοσύνη κινήθηκε με προκλητικά αργούς ρυθμούς στην υπόθεση. Αφού ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μέρες της ανάκρισης, πέρασαν 14 μήνες χωρίς να οριστεί δικάσιμος! Όλο αυτό τον καιρό η Ε. δεχόταν συνεχώς απειλές στο τηλέφωνο, στο σπίτι, στους δικούς της ανθρώπους να ανακαλέσει την καταγγελία της. Η αστυνομία όμως δεν έκανε τίποτα.
Επιπλέον, παρότι έχει κατασχέσει κινητό μέσα στο οποίο βρίσκονται αποδεικτικά στοιχεία όπως τηλέφωνα πελατών, μέρη συνάντησης κοκ. δεν έκανε περαιτέρω έρευνα για να πιάσει όλο το κύκλωμα σωματεμπορίας. Η αστυνομία δεν κατέγραψε καν την κατάθεση της σερβιτόρας που συνόδεψε την Ε. στο τμήμα, με αποτέλεσμα αυτή η κατάθεση να μην φτάσει ποτέ στο δικαστήριο.
Ούτε και όταν αποκαλύφθηκαν συσχετισμοί του κυκλώματος που εξέδιδε την Ε. με το κύκλωμα που εξέδιδε το 12χρονο παιδί από τον Κολωνό, είδαμε να προχωρά περεταίρω η έρευνα.
Κακοποιητικό δικαστικό σύστημα
Κακοποιητική ήταν και η στάση του δικαστηρίου. Ενώ έγιναν παρακλήσεις από τη δικηγόρο της Ε. να μην υπάρξει οποιαδήποτε επαφή της κοπέλας με τους κατηγορούμενους, το δικαστήριο ανάγκασε την Ε. να καταθέτει επί ώρες με τους κακοποιητές της να είναι μέσα στην αίθουσα, λίγα μέτρα μακριά της.
Την ίδια στιγμή, παρότι οι δικηγόροι των κατηγορούμενων ήταν πολύ επιθετικοί απέναντι στην κοπέλα και δεν δίσταζαν να αποκαλούν ένα θύμα κακοποίησης «πορνοστάρ», ζητούσαν να προβληθούν βίντεο από αυτά στα οποία είχε εξαναγκαστεί να συμμετέχει κ.α. το δικαστικό σώμα δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει. Η Ε. που κατέθετε τρεμάμενη και με λυγμούς δεν κατέρρευσε γιατί απέξω υπήρχε συγκέντρωση αλληλεγγύης από φεμινιστικές και αριστερές οργανώσεις και σωματεία.
Ο αγώνας ενάντια στην σεξιστική βία είναι αγώνας ενάντια στο σύστημα
Γιατί οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους; Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνει αρκετός κόσμος. Και τέτοια περιστατικά δίνουν καθαρή απάντηση. Οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους γιατί έχουν απέναντί τους ένα ολόκληρο κακοποιητικό σύστημα.
Έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες περιστατικά όπου η αστυνομία αποθάρρυνε θύματα κακοποίησης να καταθέσουν μήνυση, έχουν προσπαθήσει να συγκαλύψουν κακοποιητές επειδή ήταν συνάδελφοί τους ή «επιφανή» άτομα κοκ. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της 19χρονης φοιτήτριας από την Κάλυμνο που ήρθε στην Αθήνα να καταθέσει μήνυση ενάντια στον βιαστή της γιατί η αστυνομία της Καλύμνου την έδιωχνε.
Έχουν γίνει επίσης γνωστά δεκάδες περιστατικά όπου αστυνομικοί είναι θύτες, όπως στην εκπόρνευση του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό ή στον βιασμό της 19χρονης κοπέλας μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας.
Την ίδια στιγμή το δικαστικό σύστημα πολύ συχνά αθωώνει ή ρίχνει στα μαλακά θύτες σεξιστικής και σεξουαλικής βίας, ιδιαίτερα όταν οι θύτες και οι «πελάτες» είναι «μεγάλα κεφάλια», επιχειρηματίες, πολιτικοί ή αστυνομικοί. Ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης παρότι καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανήλικους το 2019, δεν μπήκε ποτέ φυλακή. Ο Λιγνάδης παρότι καταδικάστηκε πρωτόδικα για 2 βιασμούς παραμένει επίσης εκτός φυλακής.
Διεκδικούμε:
- Την καταδίκη του κυκλώματος βιασμών και μαστροπείας
- Την προστασία της Ε. (και όλων των θυμάτων) από τα κυκλώματα σωματεμπορίας, την οικονομική και ψυχολογική στήριξη της
- Να υπάρχουν ειδικές δομές στους δήμους όπου να μπορούν να απευθυνθούν τα θύματα σεξιστικής βίας. Οι δομές αυτές να παρέχουν ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς συμβούλους που να συνοδεύουν και να βοηθούν τα θύματα να καταγγείλουν την κακοποίησή τους στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του θύματος απέναντι σε μια αδιάφορη ή/και εχθρική αστυνομική Αρχή.
- Να απολύονται οι αστυνομικοί που αποτρέπουν τα θύματα σεξιστικής βίας να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, καλύπτουν τους κακοποιητές ή καταδικάζονται για κακοποίηση.
- Να δημιουργηθούν ειδικά δικαστήρια, με κατάλληλα εκπαιδευμένους εισαγγελείς και δικαστές για τα θύματα έμφυλης βίας και διαδικασίες που να μην είναι κακοποιητικές για τα θύματα.
Η σεξιστική βία είναι συνυφασμένη με το σύστημα το οποίο ζούμε. Ένα σύστημα που για να επιβιώσει βασίζεται και καλλιεργεί τεχνητές διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Βασίζεται και καλλιεργεί τη βία του «ανώτερου» πάνω στον «κατώτερο» (του λευκού πάνω στον μαύρο, του ντόπιου πάνω στον μετανάστη, του στρέιτ πάνω στον γκέι, του άντρα πάνω στη γυναίκα). Το «διαίρει και βασίλευε» ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων εργαλείο των ισχυρών της γης για να ασκούν την εξουσία τους και να συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη. Για να εξαλείψουμε την σεξιστική βία, δεν αρκεί να αγωνιζόμαστε μόνο ενάντια στη συγκεκριμένη μορφή βίας. Πρέπει να κατευθύνουμε τους αγώνες μας και ενάντια στον καπιταλισμό συνολικά, το σύστημα που γεννά και καλλιεργεί όλες τις μορφές βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης.