Ο σ. Π. Ανάπαλης εκλέχτηκε αντιπρόσωπος για τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Ρεπορτάζ του «Ξ»

Κάθε χρόνο στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί σε τακτική γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τους τοπικούς συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών από όλη τη χώρα. Εκεί λαμβάνονται αποφάσεις για την πορεία της Ομοσπονδίας τον επόμενο χρόνο και εκλέγεται το ΔΣ της ΔΟΕ για το επόμενο διάστημα. Της πανελλαδικής συνέλευσης προηγούνται τοπικές συνελεύσεις – εκλογές. Στον τοπικό σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λαγκαδά, που περιλαμβάνει σχολεία του Δήμου Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Βόλβης, το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) σημείωσε για ακόμη μία χρονιά πολύ σημαντική επιτυχία. 

Σε σύνολο 525 έγκυρων ψηφοδελτίων η ΑΡΠ συγκέντρωσε 310 ψήφους εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους! Ακολουθούν η ΔΑΚΕ με 90 ψήφους (1 αντιπρόσωπος), η ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) με 47 ψήφους (1 αντιπρόσωπος), το Δίκτυο Εκπαιδευτικών (συμμετέχουν άτομα που σε προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκαν με τη ΔΗΣΥ- ΠΑΣΚΕ) με 39 ψήφους και το ΠΑΜΕ με 38 ψήφους. Ο σ. Παναγιώτης Ανάπαλης, συμβασιούχος εκπαιδευτικός – αναπληρωτής τα τελευταία 13 χρόνια εκλέχθηκε αντιπρόσωπος συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της ΑΡΠ, δεύτερος κατά σειρά με 101 σταυρούς. 

Μπροστά στην πανελλαδική συνέλευση…

Η φετινή πανελλαδική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23-26 Ιουνίου και γίνεται στον απόηχο των μεγάλων και δυναμικών κινητοποιήσεων χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών που κλιμακώθηκαν τον περασμένο Γενάρη. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στην παιδεία. Οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε μηδενικές προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να αποτελούν πλέον το 30% του συνόλου των δασκάλων και νηπιαγωγών. Αποτελούν και αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας που έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους συναδέλφους τους, ενώ αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς από άκρη σε άκρη της χώρας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι περικοπές και η απαξίωση του δημόσιου σχολείου είναι πλέον ολοφάνερες όχι μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στις υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμισης των σχολείων, προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση αυτή έχει ασαφές περιεχόμενο και προθέσεις και μπορεί να οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υποχρηματοδότηση των «κακών» σχολείων, σε αυξημένες αρμοδιότητες στο διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας μη λαμβάνοντας υπόψιν το σύλλογο των δασκάλων σε κάθε σχολείο, σε αναζήτηση ιδιωτικών πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία, κα. 

…με μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις που ελέγχουν τις αποφάσεις στο ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ- ΕΡΑ) έχουν δείξει με τη στάση τους ότι απαξιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν από τη βάση των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα από τα πιο δυναμικά και νεανικά κομμάτια, όπως οι αναπληρωτές. Στις κινητοποιήσεις για διεκδίκηση μαζικών διορισμών και την κατάργηση του νέου νόμου- προσοντολογίου, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν των αγώνα χιλιάδων αναπληρωτών. Σε κεντρικό επίπεδο δεν αποφάσιζαν τη συνέχιση απεργιών για τη διευκόλυνση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ενώ σε τοπικό επίπεδο αδιαφορούσαν επιδεικτικά και δεν στήριζαν καν οικονομικά τους συναδέλφους που ήθελαν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με τη ναύλωση λεωφορείων, παρά μονάχα όταν ξεμπροστιάστηκαν και αναγκάστηκαν να το κάνουν.  

Το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην επίθεση που έχει δεχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Η συμμετοχή των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια όποιας κυβέρνησης εκλεγεί για συνέχιση της λιτότητας και σε όσες παρατάξεις του κλάδου συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές κρατώντας τους εκπαιδευτικούς σε αδράνεια. Χρειάζεται η εκπόνηση ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου κινητοποιήσεων που να εμπλέκει άμεσα όλους τους συναδέλφους και να μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες. Τα αιτήματα που πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή είναι:

  • Άμεσοι, μαζικοί διορισμοί στην παιδεία με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του νέου συστήματος διορισμού με βάση το προσοντολόγιο και τους πληρωμένους τίτλους σπουδών.
  • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  • Απόσυρση του νόμου για την αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση- ιδιωτικοποίηση των σχολείων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στην παιδεία και στήριξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των σχολείων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα