Ο σ. Π. Ανάπαλης υποψήφιος στις εκλογές για την συνέλευση της ΔΟΕ στον σύλλογο Λαγκαδά

Κάθε χρόνο στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί σε τακτική γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τους τοπικούς συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών από όλη τη χώρα και λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της Ομοσπονδίας τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα οι αντιπρόσωποι εκλέγουν και το ΔΣ της ΔΟΕ για το επόμενο διάστημα. Η φετινή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23-26 Ιουνίου. Ο σ. Παναγιώτης Ανάπαλης, αναπληρωτής τα τελευταία 13 χρόνια, συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στον τοπικό σύλλογο που περιλαμβάνει σχολεία του Δήμου Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Βόλβης στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης). Οι εκλογές διεξάγονται αύριο Πέμπτη 6 Ιούνη.

***

Η φετινή συνέλευση γίνεται στον απόηχο των μεγάλων και δυναμικών κινητοποιήσεων χιλιάδων αναπληρωτών που κλιμακώθηκαν τον περασμένο Γενάρη. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα διεκδικώντας μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στην παιδεία.

Οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε μηδενικές προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα οι αναπληρωτές να αποτελούν πλέον το 30% του συνόλου των δασκάλων και νηπιαγωγών. Αποτελούν και αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας που έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους συναδέλφους τους ενώ αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς από άκρη σε άκρη της χώρας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι περικοπές και η απαξίωση του δημόσιου σχολείου είναι πλέον ολοφάνερες όχι μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στις υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση αυτή έχει ασαφές περιεχόμενο και προθέσεις και μπορεί να οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υποχρηματοδότηση των «κακών» σχολείων, σε αυξημένες αρμοδιότητες στο διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας μη λαμβάνοντας υπόψιν τον σύλλογο των δασκάλων σε κάθε σχολείο, σε αναζήτηση ιδιωτικών πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία. Μία διαδικασία που δεν έχει στόχο να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές/τιες αλλά αντίθετα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στην εκπαίδευση χιλιάδων μαθητών/τριων που ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες και στα φτωχότερα στρώματα.

***

Το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην επίθεση που έχει δεχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Η συμμετοχή των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια όποιας κυβέρνησης εκλεγεί το επόμενο διάστημα για συνέχιση της λιτότητας, και σε όσες παρατάξεις του κλάδου συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές κρατώντας τους εκπαιδευτικούς σε αδράνεια. Τα αιτήματα που πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή είναι:

  • Άμεσοι μαζικοί διορισμοί στην παιδεία με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του νέου συστήματος διορισμού με βάση το προσοντολόγιο και τους πληρωμένους τίτλους σπουδών.
  • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  • Απόσυρση του νόμου για την αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση- ιδιωτικοποίηση των σχολείων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στην παιδεία και στήριξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της της των σχολείων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα