Πανδημία, ακραία καιρικά φαινόμενα και πολεμικές συγκρούσεις εντείνουν το ήδη οριακό σημείο διατροφικής ανασφάλειας και συνθηκών πείνας στο οποίο βρίσκονται μεγάλες περιοχές του πλανήτη σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της πολύ γνωστής και έγκυρης μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για την πείνα στον κόσμο.
Τα στοιχεία
Με βάση τα στοιχεία από το «Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα» και της αναφοράς για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (πάνω στα οποία βασίζεται η έκθεση της Oxfam),
- 120 εκατομμύρια άνθρωποι, επιπλέον, έχουν κυλήσει στη φτώχεια και τον υποσιτισμό από την αρχή της πανδημίας
- 811 εκατομμύρια ή το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζονται
- 2 δισεκατομμύρια υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια
- 41 εκατομμύρια κινδυνεύουν από λιμό, δηλαδή να πεθάνουν από την πείνα
- Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα αυξήθηκε έξι φορές τον περασμένο χρόνο
Όπως αναφέρει η έκθεση της Oxfam, το ποσό που απαιτείται άμεσα για να αναχαιτιστεί η νέα αυτή κρίση πείνας είναι μόλις 8 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες που γίνονται μέσα σε μιάμιση μέρα!
Πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στις οικονομικές δυνατότητες των πλούσιων χωρών, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία πρόθεση να διαθέσουν ούτε καν αυτά, προκειμένου να ανακουφίσουν όσους βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από λιμό αυξήθηκε δραματικά. Ενδεικτικά, το 55% του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν, το 21% του Σουδάν, το 16% της Αιθιοπίας, το 33% του Κονγκό βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της πείνας. Παρόμοια είναι τα στοιχεία και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στις πιο φτωχές και κατεστραμμένες από τους πολέμους χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Αφρική της πείνας και των πολέμων…
Η Αφρική είναι μια ήπειρος πολύ πλούσια σε φυσικούς πόρους, τους οποίους εκμεταλλεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές, αφήνοντας πίσω τους στρατιές πεινασμένων και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Το τελευταίο διάστημα η επισιτιστική κρίση έχει χτυπήσει κατά κύριο λόγο τη Μαδαγασκάρη και την Αιθιοπία.
Η Μαδαγασκάρη είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο ως εξωτικός τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, η καθημερινή πραγματικότητα για τους κατοίκους του νότιου κυρίως τμήματος της χώρας, είναι ζοφερή. Έντομα, φύλλα κάκτων, ένα μίγμα πηλού ανακατεμένο με καρπούς δέντρων, είναι η βασική πηγή τροφής για χιλιάδες οικογένειες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας στη χώρα (με πληθυσμό περίπου 27 εκ.), όπου οι μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι αποτέλεσμα των τεσσάρων συνεχόμενων χρόνων ξηρασίας που χτύπησαν την αγροτική παραγωγή από την οποία εξαρτώνται μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, οι ένοπλες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στον επίσημο στρατό και το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα της περιοχής (TPLF – Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι) έχουν οδηγήσει στον υποσιτισμό πάνω από 400.000 ανθρώπους, 33.000 εκ των οποίων είναι παιδιά.
Άλλο 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι που δεν έχουν περάσει ακόμη το όριο της πείνας, κινδυνεύουν άμεσα να το κάνουν, την ώρα που οι συγκρούσεις δε φαίνεται να τερματίζονται άμεσα.
…και οι διεθνείς οργανισμοί της υποκρισίας
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΟΗΕ και το «Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα» κάνουν «έκκληση» για δωρεές, όπως και για τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων!
Πρακτικά δηλαδή οι ισχυρές χώρες του κόσμου (οι οποίες είναι ο βασικός κορμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και καθορίζουν την πολιτική του) κάνουν έκκληση στον εαυτό τους να σταματήσουν τους πολέμους, στους οποίους συμμετέχουν ή υποκινούν, και να δώσουν λεφτά για την καταπολέμηση της πείνας. Στη συνέχεια βέβαια αρνούνται!
Ασφαλώς, η πείνα και ο υποσιτισμός δεν έχουν να κάνουν με την έλλειψη τροφίμων, αλλά με τις τεράστιες δομικές ανισότητες του καπιταλιστικού συστήματος, οι οποίες έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που αναφέρει ότι την ίδια ώρα που αυξάνονταν ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται και που πεθαίνουν από την πείνα, ο αριθμός των ανθρώπων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκ. δολαρίων αυξήθηκε επίσης, ενώ ο παγκόσμιος πλούτος παρουσίασε αύξηση 8,3% φτάνοντας το ρεκόρ των 250 τρισ. δολαρίων!
Είναι λοιπόν ξεκάθαρα υποκριτική η στάση των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών να κάνουν «εκκλήσεις», όταν (θεωρητικά) θα μπορούσαν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών, να διαγράψουν τα χρέη των φτωχών χωρών ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα εξάλειψης της πείνας.
Πρόκειται για τις ίδιες οικονομικά ισχυρές χώρες που ευθύνονται για τη φτώχεια και την πείνα στον πλανήτη. Οι οποίες στηρίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία, ελέγχοντας την παραγωγή τροφής από τον σπόρο μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ, την ποιότητα, τις τιμές, τα δίκτυα διανομής. Που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους των φτωχών χωρών, καταστρέφοντας το περιβάλλον και τους μικρούς καλλιεργητές. Που εξασφαλίζουν τα κέρδη τους με πολέμους και δικτατορίες, και αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους να πεινάνε και να πεθαίνουν.
Είναι οι εκπρόσωποι ενός σάπιου συστήματος, που δεν πρόκειται να χαρίσει στην ανθρωπότητα τίποτα από αυτά τα οποία στην πραγματικότητα της ανήκουν.