Της Μαρίας Καπαράκη
Στις αρχές της χρονιάς ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Παν. Αθανασόπουλος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της βουλής κ. Γ. Σούρλα ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο Δήμο Αλμυρού Μανγησίας, να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, με σύμπραξη της ΔΕΗ και της ιδιωτικής Γερμανικής εταιρίας RWE.
Ειδικά εάν κάτι τέτοιο γίνει στον Αλμυρό, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Ήδη ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα αέριας ρύπανσης, που οφείλεται κυρίως στη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων (όπως λ.χ. της ΑΓΕΤ). Οι τοπικές αρχές (κυρίως η Νομαρχία που θεωρείται αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος), το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση δεν έχουν λάβει εδώ και χρόνια κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή. Η δημιουργία ενός εργοστασίου της ΔΕΗ θα αποτελέσει πραγματικό σκάνδαλο.
Ο Δήμος Αλμυρού έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια της ΔΕΗ. Με ανακοίνωση που είχε βγάλει, αμέσως μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΔΕΗ, είχε δηλώσει την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει τη δημιουργία εργοστασίου, καλώντας όλους τους φορείς (από το Βόλο και τον Αλμυρό) που ενδιαφέρονται, να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων.
Στα τέλη Γενάρη, οι κάτοικοι του Αλμυρού και των τριγύρω χωριών προχώρησαν σε ένα εξαιρετικά μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο, δηλώνοντας έτσι την αποφασιστική αντίθεσή τους στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ. Τα πάντα εκείνη την ημέρα στο Δήμο του Αλμυρού παρέμειναν κλειστά (μαγαζιά, σχολεία, κλπ) και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν κάτοικοι όλων των ηλικιών- από μαθητές μέχρι ηλικιωμένοι- κρατώντας μαύρες σημαίες, πανό και πλακάτ.
Τα συνθήματα που έγραφαν είναι χαρακτηριστικά:
– «όχι την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας»
– «όχι στη μονάδα λιθάνθρακα, όχι στο θάνατο»
– «όχι στη μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό και πουθενά στην Ελλάδα»
– «θέλουμε ανάπτυξη, όχι θάνατο»
Στη συνέχεια, οι χιλιάδες του κόσμου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, όπου έκλεισαν για περίπου μισή ώρα και τα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.
Οι αντιδράσεις αυτές αποτέλεσαν το πιο δυναμικό «ΟΧΙ» στα σχέδια της ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να κάνει. Την επόμενη μέρα της κινητοποίησης ο διοικητής της ΔΕΗ δήλωσε ότι πρόκειται για «αντιδράσεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα»!
Και πράγματι παίζονται συμφέροντα… Τί είδους συμφέροντα όμως… Η γερμανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE επρόκειτο να εγκαταστήσει μια ανάλογη μονάδα στην περιοχή Ensdorf στη Γερμανία. Μετά από διαμαρτυρίες και κινητοποήσεις των κατοίκων της περιοχής, η δημιουργία αυτής της μονάδας στο Ensdorf απαγορεύτηκε. Έτσι η RWE άρχισε να ψάχνει πιο φιλικά εδάφη και «αρχές» για τις επενδύσεις της. Κάπως έτσι κατέλιξε σε συμφωνίες με την διοίκηση της ΔΕΗ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ που συνεδρίασε στις αρχές του Φλεβάρη τελικά δεν συζήτησε καθόλου το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία- και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο δημιουργίας του εργοστασίου. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται σίγουρα με την αντίδραση των κατοίκων του Αλμυρού – και άλλων «υποψήφιων» περιοχών – και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, και έχει εκληφθεί ως νίκη από τους κατοίκους του Αλμυρού. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για συνέχεια και δυνάμωμα των κινητοποιήσεών τους αν χρειαστεί. Τον αγώνα τους πρέπει να στηρίξουμε όλοι οι κάτοικοι του Βόλου και των τριγύρω περιοχών, αφού ένα εργοστάσιο λιγνίτη στον Αλμυρό θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη δική μας υγεία.
Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που μπορεί να βάλει πραγματικά φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ, την υποβάθμιση της ζωής και της υγείας μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή, είναι ένα συντονισμένο κίνημα ενάντια στη ρύπανση. Ένα κίνημα στο οποίο θα συμμετέχουν οι κάτοικοι του Αλμυρού, του Βόλου αλλά και των τριγύρω περιοχών που βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, για να ληφθούν άμεσα μέτρα για το θέμα και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί συντονισμένα το δικαίωμά μας στη ζωή και το καθαρό περιβάλλον.
Στοιχεία από: Κυριακάτική Ελευθεροτυπία 14/01/2007, Καθημερινή 13/11/06, Ριζοσπάστης, 11/11/07, www.kozani.net 17/2/07, www.wwf.gr, http://tech.pathfinder.gr 30/5/06.